Recenze: UŽ ANI SLOVO (Karen M. McManus)

Vzrušující ya s motivem kriminalistiky


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Euromedia Group
Chci zakoupit tento titul v knihkupectví Luxor


Americká spisovatelka Karen M. McManus v České republice vydala již šest publikací, které spadají do žánru young adult thrillery. Pěkně napínavé čtení pro dospívající z pera této autorky začalo románem Jeden z nás lže, což je pětihvězdičkovým čtením a získalo si mnohé z nás. Dále jste si mohli počíst další úspěšné knížky - Jeden z nás je na řadě, Přivedeš mě do hrobu, Dva tajemství neudrží a Rodina především. Nejnovějším počinem je právě Už ani slovo. 

Vypravování ze dvou úhlů pohledů v ich-formě se zaměřuje na dva protagonisty - Trippa a Brynn. Dva dospívající, kteří mají společnou minulost, a myslí si, že je ten druhý opravdu nemá v oblibě. 

Všechno to začalo už kdysi vraždou, které předcházelo odmítnutí ze strany Trippa. Brynn se vrací do města, kde měla spousty přátel, a ke kterému ji pojí mnoho zážitků a vzpomínek. Jedním z těch největších lákadel i obav je právě Tripp, kluk, do kterého byla kdysi zamilovaná. Vyrostl a Brynn na něm může oči nechat, ale naštěstí není žádnou poblázněnou puberťačkou. Má cíl. Když už je v městě, rozhodla se zaměřit na pro ni lukrativnější náměty a tím je právě řešení vraždy. Díky tomu dokonce získá stáž v Motivu, což je významná společnost, zabývající se kriminalistikou. 

Jak už tušíte, tak více než romantickou linií se McManus zabývala detektivním vyšetřováním s thrillerovými prvky. Krimi stránka příběhu obsahuje nejedno zapeklité tajemství, které je potřeba rozmotat. Sahají pěkně hluboko a dotýkají se různých osob. Zřejmě budete překvapení, kolik překvapivých zvratů se k závěru podařilo McManusové uvěřitelně vymyslet. Zajímavě promyšlený koncept zabaví i starší čtenářské publikum, nejen cílovky. 

Oproti tomu romantické prvky jsou čistě ve stylu young adult, takže pro dospělé nebudou dostatečné. Na druhou stranu, pro nás to ale není psáno, cílové čtenářky si tak přijdou na své a užijí si příjemné romantické scény s polibky i emocemi. 

Co se týče postav, tak jsou věrohodné. Spisovatelka umí vytvářet poutavé charaktery a skutečně zaujmout. Mezi přední tedy patří Tripp, který neměl a nemá jednoduchý život. Jeho otec se otáčí, jak jen to jde a přestože se opravdu snaží, není rodina celistvá a taková, jakou by měla být. Ačkoliv Tripp matku má, jakoby neměl. Na rozdíl od svých přátel Charlotte a Shane si nežije v luxusu a tak si přivydělává jako brigádník. 

Brynn působí dospělejším dojmem, než dívky jejího věku, a podobně je na tom i její sestra. Je to příjemná změna oproti hrdinkám, které kolem sebe kopou, tyhle se dokážou zamyslet a jednat podle rozumu, i když sem tam nějakou botu se Brynn udělat podaří a samozřejmě ji svazují její nejistoty. Brynn totiž během svého vyšetřování zjišťuje, že nic není, jak se zdá a každý má své tajemství... 

Jediné, co může trochu skřípat, je účelová nahodilost. Vypadá to, že případ spal, ale jakmile se Brynn vrací do města, tak s Trippem jen tak zapřede na toto téma rozhovor policista. Trippovy myšlenky se opět točí kolem úmrtí učitele a působí to, jako by se to stalo včera. Autorka někdy až účelově postavy ponouká k tomu, aby se o Larkinovi mluvilo a řešilo se to, co už je vlastně léta pohřbené. Osobně bych ocenila více přirozenosti, protože McManus docela tlačí na pilu a kazí to zbytečně dobře vystavěný námět. Takovým účelovým prvkem se zdá být i Motiv, který hraje roli jen ve chvílích, kdy je to třeba a jinak se o něm vlastně ani příliš nemluví a neřeší se ani situace, které by předpokládám se řešily. 

Na závěr je to pořádná mela, kdy se dozvídáte jedno vzrušující tajemství za druhým a postupně zjišťujete, že nic není takové, jak se opravdu zdá být a že všechno může být vlastně úplně docela jinak. Pravda, někoho už xté odhalení, které je jiné, než se zdá být, může trochu odrazovat, ale jestli máte taková překvapení v oblibě, budete nadšení. Ke všemu to vypadá, že Už ani slovo není samostatnou knihou, takže se můžeme těšit na pokračování! 

Už ani slovo je vzrušující thriller pro dospívající ve stylu young adult s příměsí romantiky a nadšení pro kriminalistiku. Potěší všechny, kteří si McManus už oblíbili a mohu doporučit i těm, jež se s její tvorbou teprve touží seznámit. Věřím, že knížka nezklame, zaujme a bude překvapovat. 

McManus je má oblíbená autorka, jen bych řekla, že by se jí víc dařilo v dospělejší verzi knih, protože ta kriminální složka jí vážně jde a možná ji právě ya spíše brzdí. Námět byl poutavý, bavil mě a hnal ke čtení dál. Mělo to spád a dynamiku, i když těch rozuzlení na konci bylo na mě už asi moc a přišlo mi to trochu překombinované. Chyběla mi větší míra přirozenosti, přišlo mi to až moc účelové, a romantika za mě byla bohužel lehčí, než by si Tripp a Brynn zasloužili, ale jinak? Paráda. Stálo to za to a těším se na pokračování! 

Žádné komentáře:

Okomentovat