Archerův hlas

Tenhle typ článků vznikl z toho důvodu, kolik zajímavých informací (s dílem relativně nesouvisejících či pouze okrajově) nám knížky nabízejí. Je to jen další rozměr čtení, díky kterému můžeme svůj život obohatit. Ať už samotným sebevzděláváním, najitím něčeho, co nás v menší nebo větší míře ovlivní či "pouhou" možností přiblížit se knižním hrdinům. Na samotném žánru ani stylu psaní nezáleží.

A na jaké zajímavosti jsem narazila při čtení Archerova hlasu od Mii Sheridan? Čtěte dále a uvidíte sami. :)



Zima - Edith Whartonová

V první řadě to je tip na knížku, kterou četl hlavní mužský hrdina Archer. Konkrétně se jedná o psychologickou novelu s názvem Zima od spisovatelky Edith Wharton a jde se o její nejproslulejší dílo. U nás vyšla poprvé v jedné knize společně s druhou novelou nazvanou Léto v roce 1995 v nakladatelství Argo. Zima vypráví baladický příběh jednoho manželského trojúhelníku. Rozhodně se nejedná o odpočinkové čtení. 

Mimochodem Edith Whartonová napsala mimo jiné román Věk nevinnosti, který byl oceněný Pullitzerovou cenou a na jeho motivy vznikl (velmi známý) stejnojmenný film.




Unabomber

Další informace, která mě zaujala bylo přirovnání Archera k tzv. Unabomberovi jednou z obyvatelek městečka. Zapátrala jsem a zjistila, že se jednalo o přezdívku Theodora (Johna "Teda") Kaczynskiho, což je americký matematik polského původu, jak už samo o sobě napovídá jeho příjmení, a mimo jiné také anarchista, který po USA rozesílal podomácku zhotovené bomby, jelikož brojil proti technickému pokroku. Celkem zabil 3 osoby a dalších 23 zranil. V současnosti se nachází ve věznici v Coloradu, odkud píše recenze na vědecké publikace pro New York Times. V roce 2010 mu vyšla kniha s názvem Technologické otroctví (kniha není dostupná v ČJ). Někteří anarchičtí spisovatelé přijali také jeho idee. Více o jeho životě se můžete dozvědět ZDE.

...a jeden z jeho citátů na závěr

"Nebojím se, že bych se zdejšímu prostředí nedokázal přizpůsobit. Jediné, čeho se obávám, je, že jak roky běží, slábnou moje vzpomínky na hory, lesy, na kontakt s divokou přírodou."





Thomas Kinkade

Hlavní hrdinka Bree přirovnala zasněžené městečko k obrazům Thomase Kinkadea a myslím si, že teď už bych ani nemusela dál psát, protože jste pochopili, o koho se to jedná. Tohohle amerického malíře znám už celkem dlouho. S jeho pohádkovými malbami jsem se setkávala hlavně u motivů na puzzle. A až teď, kdy jsem o něm sháněla nějaké bližší info, jsem zjistila, že před více než třemi lety zemřel. Prý alkohol a drogy. Velká škoda. :( 



Thomasovy oficiální webové stránky: Thomas Kinkade: Official Site of the Painter of Light
Pinterest: Thomas Kinkade
Instagram: Thomas Kinkade






In my veins - Andrew Belle (feat. Erin McCarley)

Písnička, na kterou Bree a Archer tančili. Nechci tady spoilerovat, takže víc prozrazovat nebudu. Interpret nebyl v knížce uvedený, ale jelikož mělo jít o ploužák a text měl o té chvíli podle mého názoru něco vypovídat, volba padla na Andrewa. Užijte si poslech. Text je výmluvný víc než dost (to ostatně i samotný název). :) Mimochodem, pěkná je In my veins i v podání Exilii a některým.


Text
Nothin' goes as planned.
Everything will break.
People say goodbye.
In their own special way.
All that you rely on
And all that you can fake
Will leave you in the morning
But find you in the day

Oh you're in my veins
And I cannot get you out
Oh you're all I taste
At night inside of my mouth
Oh you run away
Cause I am not what you found
Oh you're in my veins
And I cannot get you out.

Everything will change.
Nothin' stays the same.
And nobody here's perfect.
Oh but everyones to blame.
All that you rely on
And all that you can save
Will leave you in the morning
And find you in the day

Oh you're in my veins
And I cannot get you out
Oh you're all I taste
At night inside of my mouth
Oh you run away
Cause I am not what you found
Oh you're in my veins
And I cannot get you out.
No I cannot get you out.
No I cannot get you.

Everything is dark.
It's more than you can take.
But you catch a glimpse of sun light.
Shinin', Shinin' down on your face.

Oh you're in my veins
And I cannot get you out
Oh you're all I taste
At night inside of my mouth.
Oh you run away
Cause I am not what you found
Oh you're in my veins
And I cannot get you out.
No, I cannot get you out.
No, I cannot get you out.
Oh no, I cannot get you.



Thor

A na závěr jeden tip na americký akční film od Archera. Bližší info opět neposkytnu, protože by to už hraničilo se spoilerováním a to bych nerada. :)

Thor byl natočený v roce 2011 na motivy stejnojmenné knihy Jacka Kirbyho a komiksu Larryho Liebeho. V roce 2013 se dostal pokračování Thor: Temný svět opět podle knižních předloh. 



Jinak samotný Thor (nebo také Thór, Tór či Donnar) je v severské mytologii bohem hromu a blesku, nejsilnější ze všech lidí i bohů. Mýty označují Thóra také jako boha ochrany. Mezi sedláky byl uctívaný i jako bůh úrody. Jeho kouzelné kladivo Mjöllni nesloužilo jen k zabíjení obrů, ale mělo i posvěcovací charakter. Jeho symbolem je svastika (v západní kultuře je pravotočivá svastika nejčastěji vnímána jako symbol nacismu) jakožto znak pohybu a energie (přenesený symbol jeho kladiva). Více si můžete přečíst ZDE a TADY.



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.