Recenze: KALONŮV PÁD (K. Cast, P. C. Cast)

Poklad pro milovníky Školy noci!


"Chci s vámi svou říši sdílet, ale než vás tam pustím, žádám vás oba, abyste mi něco slíbili - že bez ohledu na to, co v budoucnu přinese věčnost, již nikdy nepromluvíte o tom, co se stalo dnes v noci."





Anotace: 
Kdysi oddaný a láskyplný, poté nepřítel a zrádce: strašlivá tajemství Kalonovy minulosti byla odhalena… Bohyně Nyx je věrná, milující a spravedlivá, ale také osamělá. Z moci slunce a měsíce se proto zrodí dva bratři – zlatokřídlý Erebus, zábavný společník a dobrý přítel, a stříbrokřídlý Kalona, odvážný bojovník a vášnivý milenec. Kalona miluje svou bohyni z celého srdce, tíží ho však nejistota a užírá se žárlivostí. Stále více touží být pro Nyx tím jediným a jeho nenávist k bratrovi den ze dne sílí. Netuší, že jeho hněv může ohrozit nejen bohynino štěstí, ale i rovnováhu celého vesmíru. Na svou příležitost totiž číhá Temnota…


Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2015
Žánr: Sci-fi, Fantasy
Orig. název: Kalona´s Fall
Ze série: Škola noci - novely (4)

Musím uznat, že po přečtení knihy KALONŮV PÁD vyznívá anotace jako jakési zmatené blábolení, které je sice pravdivé, ale chaoticky sepsané. Ta snůška vět mě dokázala navnadit, ale nepřipravila mě na to, co přijde. Absolutně jsem netušila, že držím v dlaních knihu, prakticky prvopočátek všeho, co se týká Nykty a Školy noci. Jakmile jsem knihu zaklapla, už nebyla tak lehká a obyčejná, byla nabytá vědomostmi a zářila všemi barvami, protože ukrývala poklad - odpovědi na otázky.

Začátek mi přišel dost volnomyšlenkářský a vůbec jsem se nechytala, jak jsem očekávala něco jiného. Je to pár stránek, možná dvě tři, které mi tam nějak vůbec nešly k očím a špatně se mi četly, protože jsem netušila, proč jimi autorky začínají. Teď už to chápu. Chtěly začít vše od začátku a jakousi formou stvořily svět.

Jako první zde vystupuje Matka Země neboli Velká Matka, která se snaží přivést své bohy a bohyně na zpět do jejího světa. Ovšem všichni se rozprchli a zbyla jediná věrná bohyně, která si ze všech jmen na světě, které jí lidé dali, vybrala to, které je jejímu srdci nejbližší a nechala si říkat Nyx. Přebývá na onom světě, ačkoliv na zem má přístup a velice ráda tam chodí. Miluje obyvatelstvo země, ale stále se cítí neuvěřitelně sama... A ona také sama je.

Kdo četl Školu noci, je teď trochu zaražený. Je sama? Jak je to možné! Kde je Erebus? Nuže... Ráda bych na ty otázky odpověděla, ale nemůžu. To nepřísluší mně, to je dar knihy Kalonův pád. Autorky to všechno krásně shrnuly a vysvětlily. U většiny knih se vysvětlení nedočkáte a z otázek se stávají zavěšené otazníky jako lustry, na které padá prach. Ale Castovi takové nejsou a dají-li do děje otázku, vždycky na Vás někde (kdekoliv v jejich tvorbě) vykoukne odpověď a mě to vždycky neskutečně dojme.

Celý tento příběh stvoření, tento prvopočátek všech mých milovaných knih této série, je dojemný a hovoří o otázkách... Kdo je Nyx? Kdo je Erebus a jak byl stvořen? To samé o Kalonovi. Jak byl Kalona svržen? Co se stalo mezi Erebem a Niktou? Jak vznikli upíři? Jak je možné, že si je kočky vybírají jako své přátelé? To jsou zásadní otázky, které mi vrtaly hlavou a všechny jsou zodpovězeny. Těch otázek je mnohem více a na všechny najdete odpověď.

Četla jsem hodnocení Kalonova pádu a překvapilo mě, jak je špatné. Tato novela je považována za nejslabší a já absolutně nechápu proč. Vždyť poskytla tolik odpovědí. Tolik informací, které chyběly k dotvoření celé série. Souhlasím s tím, že chcete-li román, je vhodnější novela Drakova přísaha nebo Lenobiin slib, ale toužíte-li po odpovědích a nebojíte se nahlédnout do Nyktiny mysli, je právě tohle jeden z nejcennějších pokladů, které ke Škole noci patří.

Toužíte-li po příběhu a nečetli jste Školu noci nebo Vám nijak nepřirostla k srdci, pak je pro Vás jednoduché dát knize štempl odpad, protože si nevšímáte důležitých věcí. Neznáte je a jsou Vám k ničemu. Ale pokud jste fanoušek, milovnice nebo nadšenec této série a knihu jste si koupili, právě ted držíte v dlaních velmi cennou studnici vědomostí o vzniku toho, co tolik zbožňujete.

A víc nic k této recenzi?
Ne! Absolutně ne, protože kdo Školu nečetl, tomu to nic neřekne, ale kdo ji četl, toho bych připravila o kouzlo a pomalé odhalení.

Co mi tato kniha dala?
Neuvěřitelnou chuť si přečíst celou sérii od začátku se vším všudy hezky po pořádku a objevit taje, hádanky a odpovědi, které jsou v ní rozsypané. :o)

Knižní obálka: 
Je kouzelná. Má v sobě neuvěřitelnou moc. Je dokonalá. 


Knižní trailer



2 komentáře:

  1. Upřímně já jsem se nad špatným hodnocením knihy taky pozastavovala ... mě osobně to přijde minimálně stejně dobrá jako ostatní. Já hrozně ujíždím nad grafickým zpracováním této knihy :D takže mi u téhle recenze nějaký ten obrázek z ní chyběl :/ ale jinak moc hezky napsáno :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu. Obrázek z knihy tu opravdu chybí. Ale jelikož jsem na focení takový antitalent, budu si muset vyjednat nějaký čas, abych obrázky dofotila tak, aby byly alespoň trochu kvalitní. :o)) A jsem ráda, že patříš do stáda pakoňů jako já a kniha se ti líbila. :o)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.