Recenze: DOKONALÝ PÁR (Ally Condie)

Revolta v knize plné hádanek


Dva životy. 
Neptám se, který z nich je skutečný, a oni mi to neřeknou. 




Anotace: 
Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema – volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný.


Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2012
Žánr: Pro děti a mládež, Young Adult, Dystopie, Sci-fi, Fantasy
Orig. název: Matched
Ze série: Matched (1)



DOKONALÝ PÁR patří mezi dystopické romány. Ten žánr mám moc ráda a povětšinou v něm opravdu najdu nějakou myšlenku, která mě povzbudí a stojí za to, si ji zapamatovat. Tato kniha nebyla vyjímkou a rovněž mi něco dala. :o)

Dokonalý pár je první díl z trilogie Matched od Ally Condie. Pokud mohu říct, tak první díl jsem přečetla jedním dechem. Druhý díl jsem zvládla. Ve třetím díle jsem se dostala do polovičky knihy a bez výčitek ji zaklapla. To jen, abyste věděli, zda se do série vůbec pouštět. Já jsem obvykle nešťastná, když všechny knihy patřící k jedné sérii nepřečtu.

Tento příběh se odehrává ve světě, kde oko Velkého bratra sleduje úplně všecho. (Nejspíš jsou kamerky i na toaletách) A kde Vám také stát pro Vaše vlastní dobro určuje, kdy máte jít spát, kdy máte jíst a co. Kdy máte chodit do práce, do školy a dokonce i do rakve. Všecičko máte nalajnované, ale je to dost klaustrofobické, když se do toho vžijete. Pořád jsem měla nutkání sebou trhat, abych se ujistila, že nejsem spoutaná řetězi, protože jsem přesně takový pocit z této knihy měla.

Hlavní hrdinka Cassie je zvídavá a maličko rebelská. Maličko hned od začátku a později se to k mé radosti stupňovalo. Měla kolem sebe přátelé. Hlavně Xaviera, který mi byl sympatický. Byl to impozantní mladý muž s dobrými vyhlídkami do budoucna a žádný rošťák. Byl to výkvět společnosti, ale až v dalších dílech jsem se dozvěděla, co se v něm skrývá a to se mi moc líbilo. (Lišácky se usmívá)

Ky je moje hvězdička. Autorka si na něm v prvním díle (dokonce i ve druhém) dala záležet a vytvořila ho tak, aby z něj byl abnormál, tedy vyloučený ze společnosti, takový, kterého si snadno oblíbíte a zamilujete. Hlavně pro jeho četná tajemství a moudrost onoho světa. Nejkrásnější chvíle Cassie zažívala, když jí Kay odhaloval svá tajemství (některá mohla být rozebrána trochu podrobněji, ale i tak prima) a já to cítila úplně stejně. Nemohla jsem se dočkat, až se mi do rukou dostane další kousek skládačky a nenáviděla jsem strážce, kteří mi tuto snahu bojkotovali.

Obzvláště k jedné strážkyni onoho sešněrovaného světa byla ta nenávist opravdu silná, že si ji asi s každým vzetím knihy mezi prsty připomenu. :o))

Takže pokud máte rádi tajemství, kterým oplývá, jak svět, tak hrdinové a nebojíte se rebélie a toho, že Vás knížka natolik vystresne, že ji budete číst potají a skoro nedýchat, tak směle do toho, vy odvážní, protože Dokonalý pár stojí i za to zadržování dechu a čtení si ho potají ve skříni. :o))

Knižní obálka: 
Krásná. Jemná a kreativní. Zkrátka dystopická. Tato trilogie má opravdu krásné obálky.


Pokračování série Matched:

    

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.