Recenze: VÁŠ KLUK ♥ PROSTITUT (Cyril Valšík)

Tento autor vám otevře oči!


Teprve tehdy jsem se mohl začít vyptávat těch, kdo se vraceli z pasťáků a vězení nebo pracovali ve švýcarských bordelech. Pokud jsem byl správně informován, osazenstvo tvořili z devadesáti procent čeští a slovenští nedospělí chlapci. Nají t mladé prostituty ve velkých městech není těžké, stačí zajít na ta správná místa, a pokud jim člověk zaplatí - promluví. A uvidí-li zájem, přidají i podrobnosti. 





Anotace: 
DRSNÁ BELETRIE FAKTU O OSUDECH NEZLETILÝCH PROSTITUTŮ
Zkušený publicista, scenárista a režisér Cyril Valšík se v letech 1992-2002 pustil do odkrývání tématu prostituce nezletilých chlapců v Česku. Výsledkem je mimořádně silná a čtivá próza postavená na tvrdých faktech. Dramatické, často tragické příběhy dětí nejen ze sociálně slabých vrstev jsou popsány s filmařskou dynamikou, autor při zobrazování tohoto smutného i odpudivého světa hovoří jazykem mladých prostitutů a nekompromisně zobrazuje i samotné sexuální služby. méně textu

Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2009
Žánr: Literatura česká, Literatura faktu

Když jsem otevřela tuto knihu, řekla jsem si, že přehánějí. Že se mě četba dotkne, to ano. Ale ani zdaleka jsem nebyla připravená na to, co přišlo... Doslova mě to položilo na lopatky a na ty kluky nelze zapomenout ani po době, kdy jsem knihu četla. Je to připomínka reality, která pro mě zůstává skrytá - kniha ukazuje věci, se kterými se většina z nás nesetká nebo o nich možná ani nemá tušení. Pro některé je to však svět plný reality...

Nejdříve mě příběhy jednotlivých chlapců okouzlily tak, že jsem si je všechny zamilovala, litovala je, soucítila s nimi a přála jim to nejlepší, protože tohle není kniha... Tohle jsou sepsané příběhy lidí, kteří skutečně jsou mezi námi a musí si tím peklem procházet. 

Počátek knihy se stejně jako veškerý děj vydýchává hrozně. Je to odporné, je to děsivé a realita čtenáře dostihne úplně na konci, kde autor popsal, jak jednotlivé příběhy dostály svého konce... Tedy, jak jednotlivý chlapci skončili, pokud o nich měl ještě nějaké informace. 

Ty kluky jsem si oblíbila. Neprovedli nic špatného, aby museli žít takhle. Zoufala jsem si nad jejich osudy, životem a docházelo mi, že je obyčejné náhody dovedly až na pokraj společnosti a může se to tedy stát každému. Autor vše popsal autenticky, natolik schopně, že se ve mně chvěly emoce a občas mi unikla i slza. Konec byl bezkonkurenčně oplakaný, to přiznávám. 

Zjistíte, že prvotním problémem u většiny z nich byla rodina, která nefungovala, jak by měla. A bohužel se to s nimi už táhlo. Mimo prostituce se setkáte i s drogami. A po přečtení si jména vtisknete do mysli, aniž byste si to přáli. 

Mohla bych Vám jednotlivé příběhy převyprávět, ale nechci. Nemám na to sílu a navíc bych to neřekla tak, abyste to dokázali vnitřně vnímat. Chcete-li se dozvědět něco nového, myslet chvíli na někoho jiného, než na sebe. Máte-li problémy, po přečtení této knihy Vám nejspíš dojde, že jsou malicherné a život je vlastně fajn. Protože každodenní boj o přežití pro Vás nehrozí, pokud jste v teple domova, který tito chlapci neměli. 

Když jsem zavírala knihu, v hrudi jsem měla hlubokou ránu a moje myšlenky byly s těmi chlapci. Jak teď žijí? Dostali lepší šanci na život? Ještě teď je můj mozek neschopný to všechno pojmout jako realitu a řekla bych, že jsem se po přečtení celá propadla do jakési truchlivosti, kterou ve mně tato neobyčejná kniha vyvolala. 

Napsána byla báječně. Četla se doslova sama, jako by se stránky předčítaly a já jenom s otevřenou pusou poslouchala příběhy těch, kteří v životě neměli štěstí. Přála jsem si, aby zavřením této knihy utrpení skončilo, ale to se nikdy nestane. Upřímně, jsem hrůzou bez sebe, že takové knihy dle skutečnosti existují. Že je možné, že někde funguje pohnutá realita, tak hrůzná a horší, než si dovedu představit. Bylo na čase vystrčit svou hlavu z běžného života a podívat se, jak se žije jiným lidem, kteří neměli takové štěstí. 

Valšík tuto možnost dává... Otevře oči všem, kteří o to stojí. 

Knižní obálka: 
Na mě působí surově. Zkrátka pohled až na dřeň a proto je dokonalá. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.