Když se zima nestydí

Paní zima pomalu ale jistě začíná přebírat žezlo svojí vlády. Jo, otřepaná úvodní věta, ale myslím si, že to momentální počasí vystihuje. Někde už přírodu stačila poprášit moučkovým cukrem, jinde zatím jen stihla dýchnout na kapotu a skla automobilům a vytvořila na nich ledovou krustu. Majitele aut tohle nepotěší, ale já na rozdíl od nich vítám všechny tyhle pomalý kroky s nesmírnou radostí. A když se k zemi začnou snášet první vločky... :) ještě stále je vítám fascinovaným pohledem a širokým úsměvem, zatímco se uvnitř tetelím. A vzhledem ke klimatickým změnám a díky nim divokému počasí, jsem vděčná za každou sebemenší vločku, která se z nebe na zem snese.

To jen tak pro začátek. :) Nebojte se, kvůli mým ódám na zimu tenhle článek nepíšu. Jen se to tak hezky tematicky hodí k obálkám, které vám tady dneska chci představit. Všechny do jedné (bez ohledu na jejich obsah) ve mně evokují zimu, i když nutno říci, že valná většina jich tohle roční období opravdu do puntíku vystihuje. Možná na vás některé budou působit jinak, to je klidně možné. Vy mi do komentářů můžete napsat, jakou další typicky zimní obálku znáte (nebo ji jako zimní vnímáte). Budu ráda za zpětnou vazbu, ale to myslím ani nemusím psát. :)


***


LÍBALI JSME SE s pro mě naprosto zmrzlou ledovou obálkou je příběhem zaměřující se na mladé homosexuály. O složitém období dospívání, kdy se hledáte a ne vždy nalézáte zjištění, která se vám líbí a nekomplikují vám život.  Dva sedmnáctiletí kluci, se zúčastnili líbacího maratonu, aby překonali Guinnessův rekord a zároveň upozornili na předsudky panující ve společnosti. A přesně ty tam vidím. Stojí v mrazu a dávají se ostatním všanc, když odhalují svou pravou tvář....


***


ZIMNÍ OBĚŤ je klasická zimní obálka. Tady je jednoduše zima vtiskla do obsahu, obalu i názvu. Zasněžené nohy plné omrzlin. Moje fantazie jede na plné obrátky a já vidím nahého muže oběšeného na stromě v hlubokých lesích, kam lidská noha příliš často nezavítá a všudypřítomné je jen mrtvolné ticho zabalené do sněhové podušky. (A když si přečtu anotaci, zjistím, že nejsem zase tak daleko od pravdy.) Hm, úplně jsem se naladila na severskou krimi. :D Asi budu muset tuhle knížku konečně vytáhnout z knihovny. :)


***


V PASTI je opět obálkou, která vystihuje jak název, tak obsah. Nekončící sněhová bouře, vichr a sedm studentů uvězněných v budově střední školy, kterým postupně začíná docházet, že je čeká boj o holý život... Modrobílá obálka se zasněženou budovou jenom umocňuje bezútěšný pocit lapení. Úplně cítím, jak by mě zábla do prstů, kdybych ji vzala do rukou.


***


SNĚŽÍ, SNĚŽÍ... je další klasikou. Jo, já vím. Ty budou dneska převažovat, ale když zasněženým obálkám a těmi s vločkami, se celkem těžko odolává. :) A takhle se ve skutečnosti ještě k tomu všemu leskne ledově modrou barvou, a to je něco pro mě. V knížce najdete tři vánoční příběhy z pera třech různých autorů. Samotný žánr už není tak úplně pro mou věkovou kategorii, ale kdyby mi koupě knížky zajistila bílé Vánoce, tak beru peněženku a běžím pro ni! :)


***


SLUNEČNÍ BOUŘE je prvním dílem ze severské krimi série o právničce Rebecke Martinssonové, která se po letech vrací do svého rodného městečka Kiruny, aby pomohla dávné kamarádce očistit z podezření brutální vraždy jejího bratra. (Pozn.: Kiruna leží ve Švédsku za severním polárním kruhem, takže tam už se nějakou dobu radují ze sněhu. :) ) Sluneční bouře byla také pod stejnojmenným názvem v roce 2007 zfilmovaná, ale podle mě je lepší přečíst si knížku. Jak jinak. :)


***


ČTVRTÝ JEZDEC APOKALYPSY je v tomhle výčtu už třetí detektivkou a ani u poslední knížky tomu nebude jinak. Jako by barvy zimy (bílá, modrá, šedá) byly ideální pro tenhle žánr; zvláště pak jde-li o tvorbu ze severu. Kniha Hany Whiton se sice odehrává v Česku a je druhou obálkou, která pro mnohé asi zimní úplně nebude, ale já na ní vidím zasněžený kopec a ocelově šedá mračna těsně před tím, než se protrhnou a hrad i okolní krajinu (a s nimi i vražedné stopy) zasype hustě padající sníh...


***


BABIČKY: MRTVÝ KUCHAŘ. Jak už jsem psala výše, seznam zakončuje první díl humorně laděné detektivní série Podzimní háj z prostředí domova důchodců, kterou má na svědomí finská spisovatelka. A o čí mrtvolu vlastně půjde, to už "práská" samotný název. A devadesátileté dámy Siiri, Irma a Anna-Liisa budou mít plné ruce práce. :)



Další zimní obálky, které se z nějakého důvodu nedostaly do hlavního seznamu:





  


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.