Recenze: NEŽ JSEM TĚ POZNALA (Jojo Moyes)

Změní Vám život...


„Co jako, že mi život utíká a já s tím nic nedělám…?“
„Vlastně jo.“
„Kristepane, Wille. Co kdybys mi přestal říkat, co mám dělat? Co když mě baví koukat na televizi?
Co když se mi nechce dělat nic jinýho než si číst?“ Můj hlas nabíral řezavý tón. „Co když jsem
utahaná, když přijdu domů? Co když nepotřebuju den co den něco úžasnýho podnikat?“
„Ale možná jednou budeš litovat, žes to neudělala,“ řekl tiše. „Víš, co bych dělal já, kdybych byl na
tvým místě?“


   


Autorka: 
Louisa Clarková je obyčejná dívka žijící mimořádně obyčejným životem. Má ráda svou práci v bistru, svého dlouholetého přítele a svět, který končí s hranicemi malého rodného městečka. Svůj život by za nic nevyměnila. Když však bistro zavřou, Louise měnit musí. Svět Willa Traynora naopak žádné hranice nemá. Je to svět adrenalinu, velkých obchodů i peněz, svět možností bez omezení. Will svůj život miluje. Když ho však nehoda upoutá na kolečkové křeslo, ví, že už ho nebude moci žít jako doposud. 

Jen těžko si lze představit více nesourodou dvojici než náladového a depresivního Willa a jeho novou optimistickou a upovídanou ošetřovatelku Louise… 

Romantický příběh o dvou lidech, kteří nemají nic společného, dokud jim láska k nohám nepoloží celý svět. S ním však i otázku, jak vysokou cenu je člověk ochoten zaplatit za štěstí toho, koho miluje. 


Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2013
Žánr: Literatura světová, Romány pro ženy
Orig. Název: Me Before You

NEŽ JSEM TĚ POZNALA jsem musela číst dvakrát, abych tuto knihu dokázala patřičně ocenit. Do čtení jsem se totiž pustila s mylným dojmem a to všechno zanechalo v řádkách šrám. Myslet si, že kniha je spíše o jeho životě, je hloupost. Protože už při názvu mi mělo dojít, že Než jsem tě poznala vypovídá především o hlavní hrdince, o jejím životě a změně, která nastane poté, co pozná hrdinu, který ve Vás probudí tak silné emoce, že říct, že budete brečet jako želva, jsou slabá slova. Kdykoliv si na Willa vzpomene i dlouho po četbě, sevře se Vám nejspíš srdce jako mně a na tváři budete mít nostalgický úsměv. 

Hlavní hrdinka Luisa je prostě normální holka, teda až na její styl oblékání, který se mi neskutečně líbil. Je kreativní a dokáže si zútulnit tak nějak všechno. Má svého přítele, své vlastní koníčky a prakticky žije průměrným životem, od kterého moc neočekává. Sama o sobě si nemyslí nic světoborného a vcelku se na vše dokáže dívat optimisticky, ale necítí se být vyjímečná. 

Will je upoutaný na vozíček. Nemůže se hýbat a je odkázaný na ostatní, i když kdysi to bylo jinak. Byl to ambiciózní muž s vydělávající firmou, který měl spousty koníčků, některé i dosti adrenalinové, a sbíral zážitky a dobrodružství jako jiní známky. Z Luisi nemá valnou radost, což napovídá i to, že jí oslovuje příjmením, ale stejně je úžasné, jaký mají mezi sebou vztah, jak se hašteří, slovně došťuchují a přesto mezi nimi panuje něco tak vřelého a krásného, že to nejde popsat slovy. 

Jak si tito dva mohou změnit život? Opravdu moc. Muž, který má plně zdravý a funkční mozek, je uvězněný v těle, které ho neposlouchá a díky němuž zažívá bolesti téměř neustále, jak fyzické, tak psychické, se s Luisou chtě nechtě musí smířit, protože ona má za povinnost ho hlídat. Najmula ji jeho rodina, aby byla jeho novou pečovatelkou nebo spíše chůvou... A od té chvíle začíná jejich společný příběh. 

Autorka nijak nešetří emoce svých čtenářů a jde do nich opravdu natvrdo. Nic nekrášlí, ale ani nezamlčuje. Ukazuje realitu, kterou Will žije takovou, jaká skutečně je bez všech těch příkras a se vší surovostí je kniha opravdu citovým vypětím zřejmě pro každého, kdo si ji přečte. 

Říkala jsem si, že nejsem žádná fňukna a s přehledem to zvládnu. Ale nezvládla jsem to. Obrečela jsem to stejně jako ostatní a vždycky, když si na knihu vzpomenu, mě to dojímá. Na příběh těchto hrdinů se totiž zapomenout nedá. Autorka to napsala přesně tak, aby se celý děj vryl do srdce a ždímal jej, dokud má čtenář ještě city. 

Abych navnadila, tak... Willa si zamilujete. Je to úžasný mužský. Reálně vykreslený se všemi svými chybami i přednostmi. Není divu, že každého okouzlí. Luisa je zvláštní, i když obyčejná, tedy do té doby, než jí Will převrátí život vzhůru nohama a z té dívky se stane někdo úplně jiný. 

Rozhodně jde o těžkou četbu. A pokud se na to necítíte, asi bych měla říct, abyste to nečetli. Ale já to říct nemůžu. Protože si myslím, že příběh Wila a Luisi by měl každý znát. Otevře Vám to oči natolik, že už je před podobnými věcmi, které Vás v životě potkají, jen tak nezavřete... 

Knižní obálky: 
Vážně nevím, co si o nich myslet. Podle mého prostě nedokážou ocenit ten poklad, který skrývají...


Knižní trailer




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.