Recenze: GANGY (Robert Muchamore)

Vzrušující nebezpečná mise mezi gangstery!


„Ale je tu ještě jedna věc,“ doplnila Chloe. „Mise, kterou navrhujeme, staví na pevném a už existujícím vztahu s členem Vzteklých psů. Existuje jen jediný agent, který to dokáže.“
„A kdo to je?“ zeptala se Zara.
„James Adams.“


      


Anotace: 
Nelítostné řádění drogových dealerů ohrožuje bezpečí i životy mnoha nevinných lidí, ale policie nemá šanci organizaci narušit a dokázat jí všechny těžké zločiny, které provádí jako na běžícím pásu.
Když na misi dojde ke zranění jednoho z cherubů, patnáctiletý James je jediný, kdo se dokáže do gangu zařadit a přitom nevzbudit podezření, že hraje dvojí hru. Jeho výkon rozhodne nejenom o úspěchu celé akce, ale i o tom, jestli malí cherubové budou nadále smět na takto nebezpečné mise… Jak James tuhle náročnou situaci zvládne? A jak dopadne jeho vztah s Danou, který projasňuje depresivní svět drogového podsvětí?

Nakladatelství: BB art
Rok vydání: 2010
Vydání originálu: 2007
Žánr: Literatura světová, Dobrodružné romány
Ze série: Cherub (8)
Orig. Název: Mad Dogs

Nemohla jsem odolat a po dočtení úžasného dílu Pád jsem se vrhla na Gangy. Příběh začíná pozvolna se střídavým pohledem na Jamese a Gabrielle, která právě prožívá svou velkou lásku s agentem Michaelem právě uprostřed mise, ve které jde už podle anotace o drogy. 

Hned na začátku čtenář poznává, že mezi drogovými dealery to nebude žádný med. Jsou ozbrojení až po zuby, trestní rejstřík mají vyplněnější než dětský seznam dárků pro Ježíška a nebojí se násilí využít proti komukoliv. Trochu se mi při čtení ježily chloupky na krku, protože to byl vážně brutální masakr. Všude samá krev. A tak varuji, že tohle je asi nejkrvavější díl, který autor sepsal a rozhodně si opět nebere servítky, takže dobrodružství je na hraně ostří a kdykoliv čtenáře může přetít jako nic. 

Zatímco Gabrielle a Michael jsou na misi, James je jako pomocník u instruktorů na výcviku červených triček. Takže jim pomáhá s bandou malých dětí, kteří se snaží získat status agenta. Líbí se mi ten příběh a hlavně jsem si oblíbila instruktora Kazakova, který je trochu hrubšího zrna, ale skvěle vypráví. Je to náhrada za pana Large, který nejspíš zůstal v kampusu, takže taková drobná změna, která čtenáře potěší, pokud už jim také Large lezl krkem. :o))

Nejlepší na tom je fakt, že čtenář spolu s Jamesem poznává výcvik z té druhé strany a dostává tak vysvětlení proč se děje to či ono a proč jsou instruktoři natolik krutí. Tím si u mě autor opět šplhnul, protože vyřešil dalši hádanku. 

„Drapněte ho!“ vřískl Kevin, a než James stačil sáhnout po pušce, na každé paži mu visel jeden frekventant a další ho zezadu složil k zemi karatistickým kopem do podkolení.
„Svažte ho!“ vypískla Ellie. „Má černý pás třetího danu, nemůžeme dopustit, aby se nám vytrhl.“

I navzdory nekonečnému napětí, drsnému dobrodružství, násilným aktům i brutalitě vás čekají úsměvné scény. Já se při některých opravdu hlasitě smála, protože prostě neměly chybu. Autor opravdu má vytříbený smysl pro humor! 

Trochu mě zarazilo Michaelovo jednání po útoku. Čekala jsem nějak více emocí, než zapálení pro věc. V tom podle mého autor trochu přestřelil, ale prakticky jde o maličkost. 

A takhle se James dostane ke Vzteklým psům. Moc jsem toho neprozradila, co? A moc toho ani prozradit nechci, protože by byla škoda, kdyby si to čtenář přečetl v anotaci. Tahle kniha je opět velmi akční a zajímavá. Netřeba říkat, že autor skutečně psát umí, protože... je to vidno díky tomu, že čtu už osmý díl téměř bez přestávky a slintám blahem. ,o))

Těší mě, že se tam tolik neobjevuje hysterie, dokonce i Lauren už se srovnala a o Kerry tam toho moc není. Takže autor konečně začal psát bez slepičích hovínek na očích a vybrousil i tuhle malou vadu, kterou pro mě některé předchozí knihy měly. :o)

Některé popisy jsou vážně detailní, takže bych se ani nedivila, kdyby nějakému kriminálníkovi usnadnily život. XD I když netuším, jestli to tak půjde, já do podobných věcí rozhodně nedělám, ale čte se o nich parádně, když to autor umí popsat a vybere skvělého reálného hrdinu, jakým James rozhodně je. I když v tomto dílu zažívá zajímavé dilema...

Bruce se usmál. „Máš ho rád, protože je ty, Jamesi.“
„O čem to mluvíš?“
„Než jsi přišel do CHERUB, tvoje máma byla zlodějka stejně jako jeho táta. Byl jsi rozmazlený a měl jsi oplétačky s policajtama stejně jako on. Oběma vám to pálí, ale jste lenoši. Oba máte výbušnou povahu. On je přesně tím, co by se vyklubalo z tebe, kdyby ses neupsal CHERUB a nenechal se trochu zpracovat.“

Tento díl se trochu táhne. Není v něm až tak omračující napětí a rychlá akce, jak jsem zvyklá, ale nemyslím si, že je na škodu, když případ trvá trochu déle a čtenář má tak možnosti ho opravdu prožít bez nějakého shonu. Já jsem byla spokojená, mohla jsem si vše v klidu pročíst, ohmatat, jak se říká, a bez toho, aniž by mi bušilo srdce, mlžily se mi oči z kouře, když mi skoro kniha chytla, jak jsem rychle obracela stránky. :o))

Konec knihy je opět nechutně dráždivý a mně se udělalo až trochu zle, když se to všechno naprosto famózním způsobem komplikovalo. Muchamore prostě umí nadchnout, vyšponovat a naprosto zaskočit své čtenáře! 

Samozřejmě jsem si oblíbila pár nových postav, několik málo gangsterů, pár prima kriminálníků a taky Danu, která je úplný opak Kerry a je s ní úžasná komunikace. Dokonce i nad Lauren se stahovaly mraky, takže všechno se k lepšímu obrátilo a mně konec knihy namaloval opět úsměv na rtech a neskutečnou touhu přečíst si další díl! :o)

„A myslíš, že lidi i zabíjejí? Představ si, jak třeba někdo vyhrožuje, že vydá knihu o CHERUB, a neexistuje jiný způsob, jak ho zastavit.“

Tak Muchamore přežil a vydal opravdu další skvělou knihu této série. Ještě nemohu říct, že celá série je úžasná a čtivá, ale většinu z ní už mám prožitou tím nejlepším způsobem a musím uznat, že tyto knihy jsou nakažlivé a já se nechci vyléčit. :o))

Knižní obálka: 
Netuším, proč české obálky jsou takové záplatované. Zkrátka kdyby tam nechali jen ty tři klučiny, asi by to bylo mnohem hezčí. Jinak originální obálky jsou poněkud fádní a jednoduché, ale dá se to. Nejvíc o knize ale zřejmě vypovídá právě ta česká. 



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.