Recenze: GIGOLO (Greg Golden)

ZPOVĚĎ GIGOLA


Jeho práce je vaše potěšení...


    


Anotace: 
Autorem tohoto autobiografického románu je Golden, mladý muž, jenž si zvolil poněkud neobvyklou, nicméně vzrušující kariéru. Pracuje jako úspěšný gigolo, jehož služeb využívají ženy z lepší společnosti. Ačkoli je jeho povolání výstředního rázu, ke svým závazkům přistupuje jako skutečný profesionál: na prvním místě u něho vždy stojí schopnost odvést dobrou práci a zároveň se pobavit. Vyznává volnou lásku a zásadně se řídí heslem „užívej dne“. Proplouvá náručemi bohatých žen, jejichž osamělosti využívá ve svůj prospěch, a stává se tak zasvěceným průvodcem po zákulisí světa, do něhož smí proniknout jen hrstka vyvolených. Jeho příběh strhuje svou svěžestí i vzletnou košilatostí, je plný vzrušení a lehkomyslné zábavy. Golden upřímně a bez přikrašlování líčí život gigolů i žen, které využívají jejich služeb. Vtipně vše glosuje a zároveň si klade otázku, zda život plný pozemských rozkoší dokáže člověka skutečně naplnit a učinit ho šťastným.

Nakladatelství: Domino
Rok vydání: 2008
Vydání originálu: 2008
Žánr: Literatura světová


Mnozí si jistě pomyslí, že ta kniha bude prostě jen takový brak, plný sexu a chlapského plkání, ale to se tedy pletou. Gigolo je velmi dobře napsaný, styl je opravdu čtivý a příběh nám ukazuje život muže, který je velmi svůj a dokáže se chovat jako gentleman. Není divu, že jsou z něj ženy paf, protože jeho chování, styl oblékání a samotný vzhled na Adama se jim prostě líbí. 

Gigolo je vtipný a inteligentní vypravěč, který sice s radostí vypoví o svých sexuálních dobrodružství, ale nejde o žádné vulgární porno. Já osobně se do toho vžila tak, že jsem na to koukala z jeho pohledu - tedy pohledu gigola, který má svou práci rád, rád se baví a rád vychází vstříc děvčatům v jejich, někdy i lehce deviantních přáních. 

Gigolo poukazuje na to, jak těžké takové zaměstnání je. A že je občas nutné sejít se se svými přáteli-gigoly, kteří mají svá vlastní trápení. Jejich setkání se mi líbila. Pár chlapů u piva, kteří se předhánějí, kdo sbalí jakou ženu a povídají si historky, že by se za ně nemusel stydět ani Cassanova. 

Ženy touží po opravdovém dobrodružství, které si chtějí pořádně vychutnat, i kdž je to jenom na jednu noc. A flirt se nedá rozehrát v kšiltovce a ušmudlaném nátělníku. Každý moderní dandy musí mít vlastní styl, z kterého se dá poznat jaké služby nabízí. Ten můj je kombinace uhlazeného gentlemana a drsného rockera. 


Ani těmto mužům se nevyhýbá láska. Celou knihou se proto rozprostírá romance, která je velmi něžná a sladká. Myslím, že poté, co čtenářka samotného Goldena pozná, mu prostě drží pěsti a prožívá to s ním jako jeho nejlepší přítelkyně. 

Všechny dámy, které si Goldena pravidelně objednávají, mají důvtipné přezdívky a své vlastní charaktery a tužby. Opravdu se báječně odlišují. U party gigolů se mi však ty charaktery a jména maličko slévala. Bylo jich tam na mě asi hodně. Golden mezi nimi vyplouval hlavně proto, že byl vypravěčem a ukazoval, že má i romantickou duši, jinak jsou to hlavně svobodní muži, kteří si chtějí užívat. :o)
"Asi jsem se zamiloval," zamumlá Johan, nepřestává šoupat nohama a kouká přitom do země. "Ty bláho, slyšel jsem dobře?" vyjekne Zízí a posadí se. "Tohlo slovo jsem slyšel naposledy ve dvaaosmdesátým." 

Co by na této knize mohlo někomu vadit? No, pokud vezmete v úvahu, že kniha obsahuje erotické scény, je letmo romantická a psána z pohledu muže, takže pro nás ženy krásný pohled do chlapské duše, jediné, co by se čtenáři nemuselo líbit, je tak trochu otevřený konec, který ovšem dává naději... Silnou naději, že může být líp. A to si mě získalo, protože autor tomu věřil tak silně, že jsem mu to opravdu přála. :o)

Všechny ženský by stejně nejradši chodil s gigolem, ne?" vmísí se do hovoru hlubokým hlase Heathcliff. "Nahlas sice říkaj, že chtěj drsňáka, ke kterýmu můžou vzhlížet ale ve skutečnosti samy chtěj vládnout. Ideální partner by pro ně byl lehce ušláplý chlap, kterému by mohly nařizovat, aby se choval jako drsňák." 


Knižní obálka: 
No, co k tmu říci... Vypráví o tom, co je v knize. Dá se říct, že je originální. Netuším, co mi na ní vadí, asi nějaká maličkost. Možná až příliš bílé barvy, ale tady se to hodí. Ovšem některé zahraniční obálky jsou více na úrovni a jiné zas více sexy. Naše je podle originálu. 

1 komentář:

  1. To vypadá na hodně zajímavou knížku :) Chtěla jsem se zeptat, jestli tihle muži (gigolové) jsou jen pánský prostituti nebo se mezi ně řadí třeba i erotičtí maséři, jako jsou třeba tady? Ale myslím, že spíše ne, když neposkytují žádné sexuální služby. Já bych se právě asi bála si zaplatit gigola, ale o té erotické masáži uvažuji a až takový strach bych z toho neměla. Každopádně děkuji za recenzi knížky :)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.