Knižní poklady z knihy Solitaire

V knize Solitaire od Alice Oseman bylo tolik pokladů mezi řádky, že jsem se rozhodla některým zajímavostem věnovat samostatný článek. Prvním z nich jsou knihy, se kterými se během čtení můžete setkat. Snad některé z nich rozšíří váš seznam knih, které si jednoduše "musíte přečíst". :)

Recenze

Citáty



Čekání na Godota
(Samuel Beckett)
Anotace:
Dva přátelé tuláci Estragon a Vladimír se sejdou na mýtině, kde čekají na Godota, který jim má něco důležitého sdělit. Nevědí ale dokonce, jestli opravdu mají čekat zde, v jakou hodinu, prostě nic. Jak tak čekají, krátí si dlouhou chvíli povídáním o hloupostech, přením se o to, zda-li ještě půjdou dále spolu, i nahlížením do bot a klobouků, aby v nich nezjistili nic. V jejich stereotypním chování, za nímž můžeme vidět klidně mnohé další dny, jenž pobíhaly stejně, je vyruší příchod bohatého Pozza a jeho otroka Luckyho...



Emma
(Jane Austen)
Anotace:
V dobách, kdy ženy bývaly křehké květinky a mladé dívky často interesantně omdlévaly, vytvořila Jane Austenová ve své Emmě hrdinku z jiného kadlubu. Když v útlém mládí ztratí matku a na otce, slabošského hypochondra, nelze spoléhat, ujme se správy věcí na rodném panství sama a nároky, které na ni nelehká situace klade, vypěstují v bystré dívce vlastnosti suverénního generála. Jen ona všemu rozumí, jen ona ví, co je pro každého dobré. Tímto způsobem ovšem kráčí od maléru k maléru a často pěkně zavaří i těm, kterým upřímně chtěla pomoci. Ale protože jí nechybí dobré srdce, časem zmoudří a pochopí, kde hledat v životě ty pravé hodnoty.



Hunger Games
(Suzanne Collins)
Anotace:
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger Games začínají...
V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger Games – zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Do hry však vstupuje šestnáctiletá Katniss, která se nehodlá podřídit... Překvapivé výsledky zápasu povzbudí obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?




I slunce vychází
(Ernest Hemingway)
Anotace:
Autorova románová prvotina (1926), vycházející také pod názvem Fiesta, bývá považována za jedno z jeho nejdůležitějších děl. Začíná jako nekonečný tah po pařížských barech, jako večírek, který začne už ráno a nikdy neskončí… Jenže nejde o výraz nevázaného života, ale spíše o náplast na děsivou minulost. Hemingwayovi „ztracení hrdinové“ tu prožívají možná horší věci než v zákopech. Jejich život je poznamenán deziluzí, smutkem a depresí. Ani všechny bary od Paříže po Madrid nemůžou utišit palčivost ztrát a neustálý neklid.




Kdo chytá v žitě
(Jerome David Salinger)
Anotace:
Tento psychologický poválečný román napsaný v roce 1951 patřil v padesátých letech k těm nejčtenějším. Příběh vypráví sedmnáctiletý mladík Holden Caufield, který byl vyhozen z přípravné školy a popisuje tedy jeho cestu domů. Cestou se setkává s různými typy lidí a získává nejednu zkušenost. Černý humor, kterým nám je tento příběh vyprávěn, nás více přibližuje k povaze pubertálního hocha, který cestou poznává nejen nové lidi a nová místa, ale také tak trochu sám sebe. 



Komu zvoní hrana
(Ernest Hemingway)
Anotace:
Námětem k tomuto románu byla autorovi španělská občanská válka. Děj se odehrává ve 3 dnech, které prožije na straně republikánů americký dobrovolník Robert Jordan. Partyzáni chtějí vyhodit do povětří most, po kterém by nepřítel mohl dopravit posily, Jordan sice o zdaru akce pochybuje, ale podřizuje se. V průběhu těchto událostí se Jordan zamiluje do dcery republikánského starosty, který byl zavražděn fašisty. Most se sice podaří zničit, ale při jeho destrukci zemře několik Jordanových společníků a Jordan se sám vážně zraní. Na konci již není schopen dalšího pochodu, a tak zůstává nedaleko bojiště a umírá. Jordan představuje typického hrdinu Hemingwayových příběhů, je mužný, odhodlaný žít svobodně i v kritických situacích, blízko smrti a zla. Význam nemá jeho smrt, ale to, pro co zemřel. Smysl románu vyjádřil autor úvodním motem: „Smrtí každého člověka je mne méně, neboť jsem součástí lidstva. A proto se nikdy neodvažuj ptát komu zvoní ta hrana. Zvoní tobě.“ Autorem těchto slov je anglický básník John Donne (1572–1631). 



Konec hry
(Samuel Beckett)
Anotace:
Postapokaliptický obraz dožívání posledních existujících lidí v pustině zdevastovaného světa. Co lidského má ještě hodnotu, co má smysl udržovat, když prožíváme poslední dny lidstva bez naděje na budoucnost? Jsme skutečně i "na konci hry" bez naděje? 



Krásní a prokletí
(Francis Scott Fitzgerald)
Anotace:
Kniha zachycuje život předprvoválečných amerických zbohatlíků – jejich pozvolný rozpad alkoholem, zahálkou a sebezahleděním ústící v konečné vystřízlivění z opojení "americkým snem". Anthony Patch, Maury Noble a Dick Caramel jsou typickými zástupci těchto zbohatlíků. Vystudovali prestižní americké univerzity a díky svým rodičům mají solidní finanční zázemí. Proto se nijak nehrnou do práce, chtějí si hlavně užívat mládí a peněz, které oni sami nemusí vydělávat a veškerý svůj čas utápí v alkoholu a snobských, rádoby intelektuálních dialozích.




Míň než nula
(Bret Easton Ellis)
Anotace:
Ellisova prvotina, a byť je méně známá než Americké psycho, nijak za ním nezaostává. Autor v ní otevřeně, jak je jeho zvykem, zachycuje všechny neduhy, jimiž v 80. letech 20. století trpěl svět americké smetánky, zobrazuje svět drog a citové vyprahlosti dětí hollywoodských celebrit.




Pod skleněným zvonem
(Sylvia Plath)
Anotace:
Legendární román z roku 1953 je autobiografické dílo o psychiatrické léčbě a návratu do normálního života. Smutný a tragický příběh je napsaný stručným, věcným, sebeironickým až cynickým stylem.




Proměna
(Franz Kafka)
Anotace:
Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz. Ležel na hřbetě tvrdém jak pancíř, a když trochu nadzvedl hlavu, uviděl své vyklenuté, hnědé břicho rozdělené obloukovitými výztuhami, na jehož vrcholu se sotva ještě držela přikrývka a tak tak že úplně nesklouzla dolů. Jeho četné, vzhledem k ostatnímu objemu žalostně tenké nohy se mu bezmocně komíhaly před očima. Takto začíná jedna z nejslavnějších povídek literatury 20. století.



Pustina
(Thomas Stearns Eliot)
Anotace:
V češtině se lze u překládaného "The Waste Land" setkat jak s Pustinou, tak se Zpustlou či Pustou zemí. Dílo je složitou výpovědí o době mezi válkami a je autorovou reakcí na první světovou válku. Eliot se v něm snaží vyjádřit bezmocnost člověka proti smrti. Tématem básně je lidský úděl a jejím hrdinou je nepojmenovaný Kdožkolvěk (v originále Everyman), který zápasí o spásu vlastní duše. Osobní se mísí s obecným, světské s duchovním, rýmy s volným veršem, který převažuje. Na básni se podílel různými radami a připomínkami i Elliotův přítel Ezra Pound



Pýcha a předsudek
(Jane Austen)
Anotace:
Příběh z prostředí vyšších vrstev anglické venkovské společnosti 19. století líčí osudy rodiny Bennetových, jejíž pět dcer na vdávání nutí matku k horečnému shánění ženichů. Hlavní hrdinkou je pak druhorozená Elizabeth, která bojuje o právo sama rozhodnout o svém životě.



Sběratel
(John Fowles)
Anotace:
Hlavním hrdinou, osobitého a experimentálními prvky nabitého „psychothrilleru“ z roku 1963, je psychopatický sběratel motýlů Frederick Clegg, jenž hříčkou náhody získá nemalý obnos, díky tomu si zakoupí nový dům, kam unese a kde vězní krásnou a nadanou studentku malířství Mirandu Greyovou – nechci jí ublížit, chce ji jen vlastnit. Struktura této Fowlesovy prózy je vybudována na střídání dvou působivých vnitřních monologů a především Mirandino vyprávění, jež je pro celou knihu ústřední, vyjevuje děs a absurditu celé situace – stále jasněji se totiž ukazuje, že není vůbec jisté, kdo je zde vězeň a kdo věznitel. Klinicky přesná studie chování člověka a výstavba románu s paralelou k Shakespearově Bouři fascinuje nejen svou bizarní zvráceností, ale i jako alegorie dobra a zla nebo studie niterných muk a vnitřního pekla vychýlené obsese, sublimované do hrozivých a pro okolí nebezpečných libůstek.


Sbohem armádo
(Ernest Hemingway)
Anotace:
Třetí a nejznámější svůj román, čerpající z dramatu první světové války, napsal autor v r. 1929 na základě vlastních zážitků z italské fronty. Osou mistrného vyprávění, odvíjejícího se na plasticky zachyceném pozadí otřesných válečných zážitků, je tragický milostný příběh amerického sanitního dobrovolníka a anglické ošetřovatelky z italské fronty a později ze Švýcarska. Hemingway zde vyslovil svou negaci války a svůj protiválečný protest.


Stařec a moře
(Ernest Hemingway)
Anotace:
Poslední autorovo dílo oceněno Nobelovou cenou. Starý kubánský rybář Santiago se po mnoha neúspěšných lovech (lovil s malým chlapcem) vydává na moře sám. Uloví obrovskou rybu - marlina tj. mečouna, se kterou zápasí dva dny, teprve poté se mu jí podaří harpunovat a přivázat k lodi. Tímto životním úlovkem je velmi vysílen a uvažuje, co s rybou udělá a jak se bude mít. Ale mrtvou rybu napadnou žraloci a stařec už nemá sílu rybu ubránit, a tak se vrátí pouze s kostrou své ryby. Smysl tohoto díla není v beznadějí nebo něčem takovém, ale právě naopak ukazuje, že Santiago udělal vše pro to, čeho chtěl dosáhnout, tj. vyhrál svůj boj s rybou. „Člověka je možno zničit, ale ne porazit.“ 


Synové a milenci
(David Herbert Lawrence)
Anotace:
Počátky manželství Morelových se zdály líbezné: zábavný společník a pěkná mladá žena, která se v manželovi viděla. Přišly děti, starosti, změny, rozčarování. Ošklivá a drsná hornická oblast Nottinghamu počátkem 20. století v době razantního nástupu odlidštěné průmyslové civilizace laciným romancím vůbec nepřála. A tak William jako prvorozený syn ani jeho sestřička Annie neměli klidné dětství. Když přibyl do rodiny další přírůstek Paul, paní Morelová si už téměř zoufala. To ještě netušila, že z jednoho krátkého záblesku usmíření po nekonečných hádkách se surovým mužem se jí pak ještě narodí benjamínek Artur.



Tess z d´Urbervillů
(Thomas Hardy)
Anotace:
John Durbeyfield zjistí, že je potomkem rodu D'Urbervillů, jednoho z nejstarších rodů v celé Anglii. Nedaleko jejich rodné vesnice bydlí žena jménem D'Urbervillová, o níž se John se svou ženou Joanou domnívají, že je jejich vzdálenou příbuznou. Vyšlou tedy svou dceru Tess, aby se k staré paní přihlásila jako příbuzná. Tessiným úkolem bylo požádat o finanční pomoc, nebo o nějaké zaměstnání...



Velký Gatsby
(Francis Scott Fitzgerald)
Anotace:
Milostný příběh z lepší společnosti. Selfmademan Jay Gatz řečený Velký Gatsby i krasavice Daisy Buchananová však v éře prohibice do těchto sfér pronikli každý po svém a podobně se vyrovnávají i s novým životním stylem a břemenem americké „nevinnosti“. Nesoulad v jejich představách je leitmotivem románu, jenž přezkoumává romantický ideál mámivého „zeleného světla“ – oné „budoucnosti, jež před námi rok od roku ustupuje“ – a posléze ho nemilosrdně obětuje na oltář mýtu o věčné lásce. 


Vlastní pokoj
(Virginia Wolf)
Anotace:
Čeho má žena zapotřebí, aby se mohla věnovat literatuře, čeho se nesmí bát a jak bude vypadat velké ženské dílo budoucnosti? Odpověď slavné britské autorky v tomto klasickém textu feministické literatury nepostrádá hloubku ani vtip.


2 komentáře:

  1. Nádherný výběr krásné literatury... K některým autorům jsem si zatím cestu nenašla, ale věřím, že to chce čas a jednou ta správná chvíle přijde. (Obzvlášť Jane Austenová je pro mě oříšek!) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se musím přiznat, že co se týče klasiky, tak značně pokulhávám... Ale zase to chci už nějakou dobu napravit. :D

      Vymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.