Poklady Solitaira

Další z článků, které vznikly důvodu, kolik zajímavých informací (s dílem relativně nesouvisejících či pouze okrajově) nám knížky nabízejí. Je to jen další rozměr čtení, díky kterému můžeme svůj život obohatit. Ať už samotným sebevzděláváním, najitím něčeho, co nás v menší nebo větší míře ovlivní či "pouhou" možností přiblížit se knižním hrdinům. Na samotném žánru ani stylu psaní nezáleží. :)

Tentokrát se zaměřím na zajímavosti z young adult knížky Solitaire od Alice Oseman

Recenze

Citáty



Heterochromie

Jedná se o různobarevnost. Většinou duhovky, ale může být i u vlasů či kůže. Je výsledkem přebytku nebo nedostatku melaninu, což je označení hnědého nebo černého pigmentu. Heterochromie je buď vrozená nebo způsobená nemocí či zraněním. Hlavní hrdina Michael Holden měl díky heterochromii jedno oko modré a druhé zelené. 






Confortamini in Domino et in potentia virtutis eius

Motto střední školy, do které hlavní hrdinka Tori chodí. Jde o větu z Listu apoštola Pavla Efezským (6, 10) - „Svou sílu hledejte u Pána, v jeho veliké moci.“ 




William Shakespeare - Sonet 66

Část ze sonetu, kterou Michael Holden cituje Tori. V češtině najdete různé překlady. 

"Znaven tím vším, já chci jen smrt a klid."
"Znaven tím vším, já umřel bych tak rád, jen nemuset tu tebe zanechat."




Tempus Fugit

Listy s tímto nápisem rozvěsil Solitaire po škole místo školních hodin. Jedná se o latinské rčení a v překladu to znamená "Čas utíká". Pro zajímavost: V našich končinách takto pojmenovala své osmé studiové album kapela Törr, která je díky svým temným až satanistickým textům považována za jednu z prvních českých backmetalových skupin. 



Aimee Mann

Jedna z interpretek na Toriině iPodu. Sama o ní říká, že je to jedna z depresivních zpěvaček devadesátých let, o kterých nikdy nikdo neslyšel. 



Indie

Označení pro něco nezávislého = independent. Například indie filmů, které má Tori v oblibě. Jejich výroba není závislá na žádném velkém filmovém studiu. Vyznačují se nízkým rozpočtem a mezinárodně jejich promítání probíhá pouze v rámci festivalů či filmových klubů. 




Planeta Hoth

Aneb k čemu Michael Holden přirovnává počasí v dané části knihy. Hoth je fiktivní planeta ve světě Star Wars. Její neobydlený povrch je pokrytý pouze ledem a sněhem. Není zaznamenán na některých mapách. Vyskytuje se zde jen několik živočišných druhů-tauntauny a wampy.



Výkřik 

Výraz a postoj dívky na informačním letáku z psychologie (Jak se vyrovnávat se stresem), která si drží hlavu v dlaním, Tori připomíná nejznámější obraz od norského malíře a grafika Edvarda Muncha. Existuje v několika verzích – dva oleje z roku 1893 (verze na obrázku) a 1895 a dva pastely, rovněž z let 1893 a 1895.



Ludovico Einaudi  

Italský skladatel a pianista, jehož vážná hudba doprovází další Solitairův kousek, který už nemá s legrací nic společného. Pozn.: já osobně mám husí kůži ze skladby Life z alba In A Time Lapse. :)



Guy Fawkes

Anglický voják a římský katolík, který se díky plánovanému atentátu v roce 1605 na protestantského krále Jakuba I. a členy anglického parlamentu, stal symbolem vzdoru proti vládnoucím. Noc Guye Fawkse nebo také Noc pálení ohňů se v Británii slaví 5. listopadu. Samotný Guy Fawkes byl inspirací pro hlavní postavu komiksu (později i filmu) V jako Vendeta. Jeho obličej se pak stal symbolem hnutí Anonymous, které bojuje za svobodu. Bojuje proti korporacím. Více o Guyovi se můžete dočíst ZDE.



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.