Homosexuální tematika II. - čeští a slovenští autoři

Někdo tento žánr určitě neocení, protože je to o dvou mužích, které k sobě vážou nějaké emoce nebo jen chtíč. Může to být surové a plné reálných podnětů nebo naopak olepené romantikou, jak už to s romány pro ženy (tady muže) bývá. Jedno však mají společné. Muže, kteří chtějí muže. 


Já se tomu vždycky bránila. Říkala jsem si, ať je to věc každého, ale nebudu o tom číst. Nebudu o tom psát a v žádném případě se na to nebudu koukat. Ale to bych nemohla mít za sokyni Wish, aby mě nevytáhla za vlasy, neukázala mi realitu ve všech barvách a... od té doby je ze mě čtenář, který si v takových knihách libuje. :o)



Hledala jsem pro sebe knihy, které jsou takového žánru a Wish napadlo (navrhla to tak ostře, že se země zachvěla), že bych mohla sepsat články s inspirací i pro ostatní čtenáře, kteří toto rádi čtou.


A tak jsem tu s druhým článkem o českých a slovenských autorech, kteří se nebojí vydat do světa dílo s homosexuálními prvky. #podporujemečeskéautory Článek není v rámci projektu Podpora (začínajících) českých autorů, ale beztak bych na českou tvorbu ráda poukázala. :o)

Zdroj


Napíšu Pavle - Miroslav Pech



Anotace:
Dívka pronásledovaná komplexy ze svých mohutných ňader a jejich mužských pronásledovatelů, její kolega z nákupního centra - sekuriťák, který se pozoruhodně originálním způsobem vzbouří proti aseptickému lajfstajlu, jejž mu vnucuje dobový establishment, poněkud rozpačitý homosexuál a jeho náhodný partner – alfa samec gay komunity, parta mladíků usilovně naplňujících Úžasnou Životní Výzvu dotáhnout to jednou až na plně seberealizovaného losera, mladý muž nemuž v pavučině zjitřeného Já, blábolivě pranýřující figurky z mikrosvěta, v němž beznadějně uvízl... to jsou jen někteří z „hrdinů“ dvojice próz, jejichž talentovaný sedmadvacetiletý autor už nepociťuje potřebu konjunkturalisticky se vyrovnávat se stíny minulostí, ale s přímočarou otevřeností, bez uhýbavých verbálních obezliček sype nahořkle ironickou sůl do ran přítomnosti, aby vnímavé ucho zaslechlo i jejich křik.

Nakladatelství: Petr Štengl
Rok vydání: 2013
Počet stran: 69


Keď láska bolí, aj chlapi plačú - Ľubomír Piro



Anotace:
Nebýva zvykom, aby heterosexuálne orientovaný chlap písal o láske dvoch mužov. Usudzujúc, že je načase pokúsiť sa vykoreniť predsudky, ktoré zachvátili ľudskú myseľ, žijúc v presvedčení, že všetci potrebujeme lásku, sa autor rozhodol tak ako sa rozhodol a nezvyčajný román uzrel svetlo sveta. Všetci túžia po láske, tak si ju prajme navzájom, neubližujme, nesúďme...

Láska má veľa podôb a mnohí sa už ocitli v jej nežnom náručí, ba aj v jej bolesť spôsobujúcich okovách. Hrdinom príbehu je však gay... No, čo už s tým, keď sa takýto narodil. Život predsa vôbec nezaujíma, či ste orientovaní tak alebo onak. Život patrí všetkým a láska zas každému. Hlavný hrdina má dve možnosti. Buď to prijať a žiť šťastne až do smrti alebo to odmietnuť a trápiť sa po celý život. Ktorú možnosť si vyberie?

Nakladatelství: Librix
Rok vydání: 2013
Počet stran: 162


Keď láska bolí, aj chlapi plačú II. - Ľubomír Piro



Anotace:
Takí, hentakí alebo onakí, všetci sme predsa ľudia. Život sa nepozastaví nad tým, či ste heterosexuál, homosexuál, bisexuál, to iba ľudia strácajú čas malichernosťami. Život znamená milovať a byť milovaný. Všetko ostatné je nepodstatné. Dôležitú úlohu zohráva láska. Práve tá býva ľudskému srdcu oveľa bližšia než nenávisť a jedine lásku nemožno naozaj nikomu zakázať, tá totižto patrí všetkým. Uvedomme si konečne, že v podstate nie je čo riešiť, pretože život to už dávno vyriešil za nás...

Nakladatelství: Librix
Rok vydání: 1016
Počet stran: 204


Radek (Mistr v komplikování vlastního života) - Katka Heřmanová



Recenze /ch/ ; Recenze /w/
Autorka spolupracující s projektem Podpora českých autorů

Anotace: 
Jmenuju se Radek. Žiju životem, co by se snad dal označit za naprosto normální a spokojený, jen kdyby nebylo pár malých detailků. Jako třeba toho, že jsem gay. Že moje rodina to ví. Že je s tím povětšinou smířená, což není vždycky tak výhodné, jak by si každý mohl myslet. Že moje vztahy, když už se mi je podaří navázat, jsou většinou založené pouze na postelových hrátkách. Že můj nejlepší přítel není gay, ale je zatraceně hezký. Že moje babička je zapřísáhlá křesťanka. A že jsem tak nějak obecně... Mistr v komplikování vlastního života.

Nakladatelství: Nová Forma
Rok vydání: 2013
Počet stran: 92


V tónech duhového života - Jakub Hübner



Anotace:
Příběh o naději, lásce, hledání, začínající kariéře a životním tápání. Daniel je mladý, ambiciózní a talentovaný zpěvák, studuje konzervatoř a zpívá v kapele. Jako každý umělec touží po úspěchu. Hledá své místo v životě a zároveň se poohlíží po tom pravém, s nímž by dokázal žít. Dan je totiž gay. Svou orientaci považuje za danou věc. Je sám na sebe zdravě hrdý a rozhodně o sobě nikdy nepochyboval. Leč lze podobný liberální přístup v dnešní době očekávat ode všech v okolí? Daniel chce v životě okusit co nejvíc a v písku času zanechat co možná nejvíce stop. Dokáže Daniel nakonec odolat svodům okolního světa? Vytrvá na své cestě za štěstím? To vše a ještě více se dozvíte v barevném příběhu doplněném o osobité ilustrace malířky Ivety Breburdové.

Nakladatelství: Petrklíč
Rok vydání: 2015
Počet stran: 224

Stejní - Filip Koleják



Anotace:
Sbírka obsahuje dvanáct povídek, kde se mladí homosexuálové seznamují, oznamují to o sobě rodičům. O jejich strachu a obavách. Ale hlavně ukazuje, že jsou součástí naši společnosti. V povídkách se střídá napětí i humor.

Nakladatelství: Nová Forma
Rok vydání: 2015
Počet stran: 164

#selfie - Roman Němec



Anotace:
aneb Stručné dějiny mojí (homo)sexuality
„Jak jsem přicházel na to, že být na kluky je to nejlepší, co mě mohlo potkat.“ Kniha krátkých historek a úvah Romana Němce s lehkostí, nadhledem a humorem vypravuje o leckdy bouřlivé cestě k vlastnímu sebepřijetí. Text je doplněn šedesáti autorskými fotografiemi.

Nakladatelství: Queershop.cz
Rok vydání: 2015

Planeta samých chlapců - Adam Georgiev



Anotace:
Planeta samých chlapců je slovy Evy Kantůrkové "uzavřeným světem mladých mužů se vztyčenými penisy, hledajícími škvíru, kde se ukojit". Je v české beletrii prvním a nezvykle otevřeným pohledem do homosexuální společnosti. Výkřikem generace ústy opuštěnosti jejího člena.

Nakladatelství: Petrklíč
Rok vydání: 2008
Počet stran: 119

Bulvár slunce - Adam Georgiev



Anotace:
Bulvár slunce je volným pokračováním novely Planeta samých chlapců (2008). Jediný český autor věnující se homosexualitě zde rozvíjí osudy svých hrdinů Oproti předchozí knize je však jeho text filozofičtější, formálně méně souvislý, a ve své koláži se zabývá vnitřním svárem boha a ďábla v člověku, čímž se dotýká zásadních témat lidské existence. To podporuje i zveřejněná korespondence se slavnou spisovatelkou, v níž rozpoznáváme Evu Kantůrkovou. Kniha je opět maximálně otevřená, nezná tabu, a tím se může jevit šokující. Autor již má po obsahové i formální stránce svůj čitelný rukopis, ojedinělý v soudobé české literatuře.

Nakladatelství: Petrklíč
Rok vydání: 2009
Počet stran: 132

Zabij mě, Eliso - Adam Georgiev


Anotace:
Literární minimalista a krutý poetik Adam Georgiev (1980) přichází po novelách Planeta samých chlapců a Bulvár slunce se závěrečným dílem volné homosexuální trilogie. V agonickém textu se prolínají obrazy, záblesky situací a útržky vět a dialogů, destruované a promíchané tak jako v předsmrtné mysli. Homoerotická poetika zde dosahuje extatického vrcholu a zároveň sílí a stávají se hlavními dva ženské motivy - postižená dívka Zorka a slavná spisovatelka. Žánrově lze text označit za epickou poému, útvar v české literatuře neobvyklý a autorsky náročný.

Nakladatelství: Petrklíč
Rok vydání: 2009
Počet stran: 132

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.