Já, knižní recenzent

Narazila jsem na zajímavý TAG týkající se namísto knih samotného recenzenta, který se snaží knihy se svým nejlepším svědomím a vědomím ukázat společnosti v dobrém i špatném světle. (Asi to nikoho nepřekvapí, protože tenhle TAG je teď všude, protože je vážně výborný!)

Jelikož mám takové články ráda a TAG se mi zalíbil, řekla jsem si, že si ho z blogu Wellet of Infinity vypůjčím a vyplním podle svého, abyste věděli, jak to s recenzemi, které vyšlu ze světa k vám, vlastně je.

Netuším, jestli se mi podaří přesvědčit i Wish, jelikož ona přes takové věci přímo není (Už si zase vymýšlíš? W.) a teď má celkem dost práce s recenzováním a čtením recenzních výtisků (Aspoň v něčem píšeš pravdu... W.), ale třeba se k tomu časem dokope a svým šnečím způsobem to ke spokojenosti mé i vaší vyplní. :o))

Ale teď prozatím čistě mé (Nefandi si. Odhodila jsem recenzák a jsem tu s plnou polní, abych ti trochu zacpala pusu. :P :) W.) odpovědi s malými rýpnutími si do mé sokyně i spřízněné duši ve Světě mezi řádky i mimo něj. :o)

1. Kolik recenzí měsíčně vydáš?
Tak samozřejmě to záleží na tom, kolik knih ten daný měsíc přečtu. Někdy je to jen šest recenzí, jindy třeba sedm. Obvykle se držím na šesti, protože jsem vášnivá čtenářka. :o)

V případě, že chcete vědět, kolik za ten měsíc přečte Wish, postačí, když vezmete mé přečtené knihy, vydělíte je dvěma a získáte číslo, které přesně odpovídá knižnímu tempu mé kolegyně. Protože zatímco já jsem tryskomyš, ona jede na poloviční plyn. :o))

W: Co říká Chensie, je celkem pravda. Nečtu jednu knížku za druhou. Četla bych, kdybych nepsala recenze. Takhle si dávám čas na vstřebání všech dojmů, následně se pouštím do psaní recenze a většinou teprve pak začínám číst další knížku. Ale zase na rozdíl od někoho (kdo někdy svoje myšlenky hází na papír bez ladu a skladu díky svojí netrpělivosti) nechci opravovat chyby v textu... ehm... :)).


2. Píšeš recenzi hned po dočtení knihy (dokoukání filmy, použití výrobku...), nebo ji necháváš uležet?
Obvykle napíšu recenzi ihned, jakmile knihu zaklapnu. Píše se mi to nejlépe, dokud jsem plná dojmů a mohu je sypat z rukávu. I když stalo se mi, že jsem recenzi nechala třeba den vychladnout, protože jsem si nebyla jistá, jak vyznívá a věděla jsem, že na ní ještě zapracuji.

Wish je při psaní recenzí rozvážnější a přemýšlivější. Takže zatímco já sypu emoce z rukávu, ona nad knihou přemýšlí, bere ji do ruky a otáčí ji ze všech stran. Přemýšlí nad slovy a touží sepsat recenzi tak, jak aby v ní byla cítit její knihomilská nátura. Já se nechávám obvykle zlákat nadšením a proto jsou mé recenze plné citů, jásotu nebo naopak nevěřícnosti, pokud jde o čtivo, které se mi zkrátka nelíbí. 

W: Jak jsem psala (a předhazuje to tady pořád i Chensie :D ), nechávám svoje dojmy uležet, protože chci oddělit objektivní od subjektivních. Když se podívám na recenze, které jsem psala v zápalu těsně po dočtení knížky, jsou to sice jedny z mých nejrychleji napsaných, ale jsou hodně založené na momentálních pocitech a ty nebývají vždycky zrovna pozitivní... a na těch recenzích je to hodně znát.


3. Máš nějakou přípravu než se vrhneš do psaní?
Jelikož jsem pečlivá, dělám si i při čtení poznámky a vypisuji citáty, abych vůbec na nic nezapomněla a recenze tak byla skutečně o knize a ryze autentická. To je má jediná příprava, která započne vždy u čtení anotace a končí, až když pozorně studuju obal a přemýšlím, jak na mě kniha působí.

Jak to má Wish neřeknu, protože to netuším. Vím, že si také občas dělá výpisky, ale myslím, že víc se zkrátka řídí svou pamětí, protože se na ni asi může spolehnout více, než já. :o))

W: Když jsem s recenzemi začínala, dělala jsem si hodně poznámek. Pak jsem s tím přestala. Rušilo mě to u čtení, nebavilo mě si pořád něco zapisovat. Říkala jsem si, že si to zapamatuju, že budu vědět, jak na mě co působilo... No, myslím, že je jasný, že polovinu z toho jsem zapomněla. :D Teď už si poznámky zase dělám, ale příliš to s nimi nepřeháním. :)


4. Co ve tvé recenzi určitě nesmí chybět?
Vím, že někdo píše osobní názor, ale tak... Celá recenze je osobní názor daného recenzenta i s objektivním pohledem na věc. V to se doufám shodneme, takže myslím, že v mé recenzi nesmí chybět citáty. Zvykla jsem si na ně. Zbožňuji je! Dávají tomu tu správnou atmosféru. Navnazují a ukazují na to, co čtenáře může v knize pobavit, nadchnout, k zešílení unudit nebo dokonce vzrušit! Citáty z knih jsou pro mě něco jako maličkaté úryvky ze samotné duše knihy.

Co nesmí chybět podle mého ve Wishiných recenzích? 
Spodní proud pesimisty, který sebou vláčí a mručí i nad knihami, které se jí líbí. Je to takový můj bručivý medvídek, který nevidí sklenici plnou, ani když jí tu tekutinu vychrstnete do obličeje. XD

W: Chensie se snaží být vtipná. Tak se zasmějme, ať má radost a zase mi nebrečí na rameni. :D Ale dobře, přiznávám, není to moje dogma, ale někdy se v těch knížkách moc rýpu, protože... vždycky je co zlepšovat, no ne? Nemyslete si, že to přeháním. To ne. Divili byste se, jak málo z původních připomínek nakonec v recenzi skončí. :D Takže ano, v mých recenzích zřídka kdy chybí připomínky, takže by se s jistou nadsázkou dalo říct, že chybět nesmí. :)


5. Jak dlouho ti trvá, než ji napíšeš?
Než ji napíšu? Tak jelikož jsem grafomanka a prsty mi po klávesnici létají lépe, než Harry Potter na koštěti, tak to mám za pár minut. Když mám tu správnou náladu, není pro mě obtížné sepsat své myšlenky a názory na danou věc a ještě tím čtenáře zaujmout, nadchnout nebo dokonce odradit, když po tom toužím. Horší je to s vložením a úpravami, ty mi trvají delší dobu. Ale sepsání recenze ne... obvykle si to při čtení už sumíruju v myšlenkách, takže pak je jen vypustím ven jako dravou zvěř a nechám je vrhnout se na vás. :o))

Wish je rozvážnější... Trvá jí to pět až šest let. Ne, samozřejmě kecám. Netuším, jak dlouho jí to trvá. Někdy začne recenzi psát, odejde od ní a pak se k ní zas vrací, jak hledá správná slova, kterými by ji vystihla. Wish je zkrátka úplný opak mě a proto nám to tak klape! :o)

W: Hm... rozmezí od desítek minut po pár týdnů... :D


6. Píšeš spíš kladné nebo záporné recenze?
Já myslím, že kladné. Jelikož jsem optimistka a jsem toho názoru, že každá kniha má svého čtenáře, tak se na knihu nedívám jen subjektivně, ale také objektivně a snažím se vypíchnout, co by se mohlo líbit jiným, i když mě třeba nezaujalo. :o) Přece jen jde o to, aby každý čtenář našel svou oblíbenou knihu. A jelikož každý jsme sví, tak vím, že to, co se nelíbí jednomu zas může druhého nadchnout. Snad proto nejsou mé recenze negativní, nejsem ten typ, co si myslí, že má nárok hatit knihy, které jiní mohou milovat, ale svůj názor řeknu, to si nenechám ujít nikdy.
Zkrátka na každé knize se snažím najít něco dobrého. I když je pravda, že ne v každé to jde. Najdou se i knihy, které prostě... by bylo lepší nikdy nenapsat a hlavně nevydat. Pokud to chcete polopaticky, tak Wishin citát to vysvětlí lépe: "Snažíš se najít nějaký plus, i když je ta kniha sračka!" 

Moje pravá ruka si myslím zakládá na tom, aby v každé knize poukázala na to, že tam ta chyba rozhodně je. Ehm, ona by našla něco negativního i na Bibli, která je přece jen naprosto Boží! XD Ne, dělám si samozřejmě legraci. I ona píše kladné recenze a vidí na knihách to pozitivní... pokud je tam nějaké to HIV. XD 

W: Píšu takové, jaké si recenzované knížky zaslouží. Tečka. :D 


7. Pověz nám o tvé první recenzi (a připoj odkaz!)
Moje úplně první recenze? Wow, tak to už je pár let zpátky a obávám se, že už není ani mezi živými, ehm, tedy mezi aktivními publikovanými recenzemi a zmizela z internetu hned, jakmile jsem se naučila je kopat do zadku. Ale pokud jde o první recenzi na blogu Svět mezi řádky, tak jde o poklad Školy noci, novela Kalonův pád. Ta kniha mě nastartovala do tohoto shonu a chumlu slov a můžu jí za to jedině poděkovat. :o)

Wish píše recenze? - nevěřcný pohled - XD Já myslela, že ona na té své první teprve ještě pracuje! To víte, šnečí tempo. :o))

W: Moje první recenze je si myslím zároveň tou nejdelší, jakou jsem zatím napsala. Jde o knížku od české autorky Jitky Prokšové - Zbytky iluzí. Hele, Chensie, zalez, jo? :D


8. Kterou tvoji recenzi bychom si měli přečíst a proč? (opět odkaz)
Všechny mé recenze jsou povedené a dokonalé! :o)) Ale myslím, že byste si měli přečíst recenzi na Prokletého milence, protože ta kniha patří do série Bratrstvo černé dýky, která patří mezi mé top odpočinkové knižní miláčky. Prokletý milenec je úžasná kniha, takže bylo snadné na ni napsat recenzi, která si myslím je vcelku povedená a možná vás navnadím a začnete mít Bratrstvo rádi (čtěte: fanaticky toužit po každém dílu) jako já. :o)

Před Wish se prosím o Bratrstvu ani nezmiňujte. Básním o něm tak moc, že z toho má pupínky nejen na celé pokožce svého těla (včetně intimních míst), ale i uvnitř. A jakou recenzi by sem hodila Wish? No, tak to je těžké říct. Ale myslím, že báječně se jí povedla recenze na knihu Když padá tma, přestože z ní byla trochu nejistá. 

W: Oo, děkuji Chensie za pochvalu, to se mi u ní zrovna často nestává. :D Já bych sem dala s dovolením dvě knihy, protože ve výsledku tak nějak vyznívají jako jedna. Jde o Šťastnou knihu a Jak jsem sebrala odvahu od Barbory Šťastné. Připadají mi lehce přeceňované...


9. Existuje naopak nějaká, za kterou se stydíš?
Jasně, tak jak to bývá, tak všechny recenze, které jsem psala dříve, jsou podle mého prostě nedokonalé a potřebovaly by ráznou změnu. Nejlépe tu mazací. Ale jelikož vím, že stejným způsobem se budu dívat na recenze, které jsem napsala nyní, tak s tím nebudu nic dělat. Je to zkrátka vývoj, kdy se recenzent učí být lepším a lepším a já doufám, že se vyvíjím správným směrem. :o)

Za jaké recenze se stydí Wish? Asi za všechny... Ano, za všechny mé recenze. XD

W: Myslím, že Chensie to vystihla přesně. Pod to bych se mohla podepsat. :) I pod tu její rýpavou poznámku nakonec. :D ;)


10. Máš svoje osvědčené tipy, triky a rady pro ostatní, jak napsat dobrou recenzi?
Řiďte se svým svědomím, srdcem a poznámkami, pokud máte paměť děravou jako já cedník. A nedívejte se na to jen ze svého pohledu, ale zkuste se zamyslet nad tím, co by se mohlo naopak líbit ostatním. Já se snažím do recenzí dávat jak svůj subjektivní názor, tak i ten objektivní, protože vím, že každý jsme jiný a to, co jednomu přijde kouzelné, může být pro druhého otravné a naopak. :o)

Wishin osvědčený návod na psaní recenzí je... Dočtěte knihu, běžte na procházku do lesa. Pořádně si provětrejte hlavu a pak na ní měsíc pracujte tak dlouho, dokud vás někdo nezačne buzerovat, že už je vážně sakra čas tu recenzi dodat! XD

W: Chensie mě odhadla dokonale. :D Taky tak rádi prokrastinujete? Tedy... chci říct - chodíte na procházky do přírody? :D


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.