Srpnové rezervace

Omezila jsem nárazové přepadání knihovny a tahání hromady knížek, které stejně nestíhám přečíst, a... rozjela jsem místo toho rezervace. :D Začínají se mi sice kupit taky, ale než se k některým z nich dostanu, bude to trvat ještě nějaký ten týden nebo měsíc, takže se to nepočítá. :) Dneska tu mám dvě naprosto odlišné knížky. Jedna jako odpočinkové čtení cílené na mladší čtenáře a naproti ní dílo s vážným tématem, které vám den svou atmosférou určitě nerozjasní.  

Na Krabáky mě nalákala blogerka Adriena Hovězáková z blogu AdrisBooks, která ji během léta četla a fotila tak často, že jsem si ji na ten knižní seznam jednoduše přidat musela. :) Prostě taková pubertální četba, úplně ideální na zpříjemněních letních dnů.


Anotace:
Prázdniny – ideální čas pro to najít si toho pravého nebo tu pravou. Přesně to mají v plánu i Sam a Hannah. V partě svých kamarádů jsou totiž poslední, kteří „to“ ještě nemají za sebou, a hodlají s tím něco udělat. Díky vlastní nezkušenosti a také kamarádům, kteří to s nimi myslí dobře, a do všeho se strašně pletou, je místo romantických chvilek čeká jeden trapas za druhým. Ale osud je v tom nenechá. Jen je v tom pořádně vykoupe a na jejich účet se skvěle pobaví. A vy se bavte s ním! Velmi vtipný a autentický příběh o světě teenagerů, prvních láskách a o tom, že najít jeden druhého je někdy pořádná dřina.


***


Naopak Dřevaři jsou už mým třetím setkáním s norským autorem R. Jacobsenem. Recenzovala jsem již jeho knihu Ostrov a nedávno také její volné pokračování Bílý oceán. Jacobsenova tvorba je hodně osobitá a rozhodně není pro každého. Myslím si ale, že kdo se v ní najde, bude si chtít přečíst všechna autorova díla. :)


Anotace:
Třicátého listopadu 1939 napadla Rudá armáda bez varování neutrální Finsko. V třeskuté zimě se rozpoutaly boje, které do historie vešly pod označením "zimní válka". Jedním z klíčových dějišť bylo strategicky položené městečko Suomussalmi, které se Finové v rámci taktiky spálené země rozhodli evakuovat, zničit a nastražit příchozím rudoarmějcům jako past. Tvrdohlavý dřevorubec Timo Vatanen ale ze Suomussalmi odejít odmítne. Žil zde celý život a nikam se stěhovat nehodlá. Raději zůstane a okupaci přečká. Bez komunikace s okupanty se to ale neobejde. Rudoarmějci potřebují dřevo a on jim ho má spolu s několika přivlečenými ruskými nevojáky v nepředstavitelném mraze a za nelidských podmínek dodávat. Odvedená práce i vzniklá přátelství však dostávají zcela jiný rozměr, když je Rudá armáda na čas poražena a do Suomussalmi se vracejí původní obyvatelé. Na historickém půdorysu se Roy Jacobsen věnuje univerzálním tématům, jako je úcta k člověku, osobní čest, přátelství, ale i kolaborace či kolektivní vina. Ve středu jeho pozornosti stojí neheroický hrdina, obyčejný člověk, který se hrdinou stává bez vlastního přičinění. O to zásadnější dilemata mu však nová role přináší.


Četli jste některou z nich? Nebo o ní slyšeli? Jestli jsem vás na některou nalákala, budu jenom ráda. :) A pokud mi můžete kromě Krabáků doporučit nějaké jiné počtení na konec léta, sem s tipy. :)



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.