Homosexuální tematika - zahraniční autoři II.

Kdysi před pár týdny jsem slibovala další knižní inspiraci na téma knih o homosexuálech, jejich společné náklonosti a podobně. Zkrátka romány o mužích, kteří mají rádi muže. Já jim zcela rozumím. Muži se mi také líbí, takže toho s gayi mám prakticky dost společného. :o))


Zdroj

Přiznávám se, že si o nich ráda přečtu knihu. Možná je v tom pouhé zaujetí nebo to třeba už zavání přímo fanatismem (Wish by mohla vyprávět, kdybych ji rozvázala a nechala ji chvíli běhat bez roubíku). Pravdou je, že právě Wish mě naučila tíhnout k tomuto kontroverznímu tématu a tak pokud by vás tato knižní inspirace zahltila, hurá za Wish a pořádně jí za mě dejte do nosu. :o))

Ale v tuto chvíli bych vám ráda představila knihy, které jsem pro vás dohledala a myslím, že si vyberete. :o) 

Linie krásy - Alan Hollinghurst



Anotace: 
Homosexuální“ román – jak se s ironií vyjádřil britský tisk. Autor se netají se svou orientací a o lásce mezi muži vypráví otevřeně. Román zachycuje čtyři roky života Nicka Guesta, mladíka ze skromných poměrů a absolventa Oxfordu, který má možnost bydlet v honosném londýnském domě konzervativního poslance Feddena. Nick, prahnoucí po všem vytříbeném, se zde cítí jako doma. Pak však pozná první skutečnou lásku, londýnskou gay scénu, kokain, AIDS… Děj se odehrává v 80. letech za vlády M. Thatcherové, rámují jej parlamentní volby. Britská politická scéna je zde líčena s kousavou ironií; vzestup a pád prožije nejen kariérista Fedden, ale i Nick. Všudypřítomný motiv krásy provází hrdinovo rozčarování z toho, že společenská smetánka, k níž chtěl patřit, si krásy necení.

Nakladatelství: Odeon
Počet stran: 445

Tělo a krev - Michael Cunningham




Anotace: 
Rodinná sága čtyř generací Stassosových, kteří pocházejí z Řecka, se odehrává v Detroitu a obemyká bezmála celé 20. století. Na první pohled se zdá, že rodina zpodobňuje typický americký sen. Nebyl by to ale Cunningham, aby v jeho příběhu nehrály roli uplně jiné věci: menšinová sexuální orientace či transvestitismus. Nicméně vše objímá láska v nejrůznějších podobách, ať už milenecká nebo rodičovská.

Nakladatelství: Odeon
Počet stran: 432

Muž, který miloval Yngveho - Tore Renberg



Anotace: 
Píše se začátek roku 1990, v Evropě se hroutí komunistický režim a probíhají zásadní změny. V jihonorském Stavangeru chodí do druhého ročníku gymnázia mladý rebel Jarle Klepp. Jarle nosí kefíju, hraje v punkové kapele, má kamaráda anarchistu, krásnou přítelkyni a vyhraněné názory na většinu věcí. Jeho hlavním cílem je nebýt jako ostatní a dávat to patřičně najevo. Jednoho dne se ve škole objeví nový spolužák, úplně obyčejný světlovlasý kluk, který ničím nevyniká. Vlastně něčím však přece — je krásný. Setkání s Yngvem poplete Jarlemu hlavu a obrátí mu život vzhůru nohama. A lidem kolem něj také.

Skvělý román o dospívání, touze a lásce na pozadí významných dějinných událostí, v němž si připomenete nejen hudbu, ale i atmosféru tehdejší doby.

Nakladatelství: Doplněk
Počet stran: 320

Andělé - Brane Mozetič



Anotace: 
Surovost, láska, vášeň, pornografický nádech, utrpení a smrt. To vše se současně proplétá v jediné knize autora B. Mozetiče, představitele gay hnutí. Strhující příběh je podáván formou rozhovoru muže stíhaného za vraždu a soudní znalkyně.  Mozetič nám mezi řádky předkládá fakt, že v lásce a milostném životě není brán zřetel na shodnost či rozdílnot pohlaví, jde spíše o náhodu příběhu dvou duší.

Nakladatelství: Větrné mlýny
Počet stran: 98

Svět normálních kluků - K. M. Soehnlein




Anotace: 
70. léta 20. století, kde se třinácti letý chlapec snaží zapadnou mezi "normální" kluky, kteří sportují, studují, jezdí autem či svádí své spolužačky. On je však "jiný". Citově nevyzrálý, se vztahy nezkušený. S matkou se snaží prožívat americký sen, i když v hlavě se mu honí sexuální zmatek a myšlenka, že je homosexuál. Příběh o tom, jak se mladík vyrovnává se svou homosexuální orientací, je skvělým realistickým drobnohledem sexuálního sebepoznání.

Nakladatelství: Olympia
Počet stran: 365

Kámasútra pro gaye - Terry Sanderson




Anotace: 
Z kámasútry přebíráme to, co je vlastní lidské podstatě - touhu po lásce, sexu a pohlavním uspokojení. 
KÁMASÚTRA PRO GAYE, zcela ojedinělá publikace, je průvodcem sexuálním životem moderních gayů. Popisuje provozování a zdokonalování milostných praktik mezi muži s cílem potlačit zbytky pocitů viny, hanby či sebenenávisti, které dosud mnohé gaye ovládají. Kámasútra je povzbuzuje, aby se zušlechťovali učením a vzájemným poznáním pomocí lásky. 
Podporuje lásku a sex, rozkoš a citovost i sexuální hrátky. To vše při vzájemné úctě partnerů, aby se zdokonalovali nejen v sexuálních milostných technikách, ale i při hledání životního štěstí.

Nakladatelství: J. Otto - Ottovo nakladatelství
Počet stran: 365

Město noci - John Rechy



Anotace: 
Román o tom, co to znamená svobodně žít bez ohledu na společenské předsudky. Příběh mladého mexického homosexuála, který se útěkem z domova pokouší uniknout pocitu viny a poznává odvrácenou stranu amerických velkoměst. Dnes již klasický román autora, který je stavěn do jedné řady s Hubertem Selbym a Thomasem Pynchonem.

Nakladatelství: Maťa
Počet stran: 593

Láska bez odporu - Gilles Rozier




Anotace: 
Osoba, která vypráví příběh, celý život vyučovala němčinu na gymnáziu v menším severofrancouzském městě. Během německé okupace je donucena spolupracovat coby jazykový expert s místním gestapem. Při jedné z návštěv budovy gestapa se jí odtamtud náhodou a bezmyšlenkovitě podaří odvést mladého Žida (Herman), který na chodbě čeká v zástupu ostatních předvolaných k evidenci a následné deportaci. Ukryje ho v tajné skrýši ve sklepě domu, který obývá se svou matkou a sestrou, milenkou německého důstojníka. Po zbytek války se o Hermana stará, aniž se o tom někdo dozví. Kromě toho, že mu obstarává veškeré životní potřeby, se stane také zosobněním jeho duševního obzoru. Vedou spolu hovory o literatuře: také Herman je náruživým čtenářem německé literatury, kterou ovšem vstřebává v překladech do jidiš. Postupně se mezi nimi vyvine milostný vztah, který pohltí celou vypravěčovu existenci. 
Český překlad Jana Seidla byl oceněn Cenou Jiřího Levého (druhé místo).

Nakladatelství: Host
Počet stran: 140

Maurice - E. M. Forster



Anotace: 
Maurice je jedním z prvních otevřeně homosexuálních románů. V době kdy byl napsán (1913-4) bylo jeho uveřejnění z pochopitelných důvodů vyloučeno a vyšel tak až po autorově smrti v roce 1971. Přestože jde o příběh odehrávající se před téměř sto lety, je dnes, v době jeho prvního českého vydání, Hallovo hledání vlastní identity a potažmo i sexuality aktuální jako málokdy předtím.

Nakladatelství: Jitro
Počet stran: 256

Kouř a stíny - Sue Tanya Huff





Anotace: 
Až na neopětovanou lásku k fešáckému herci Lee Nicholasovi byl Tony víceméně spokojený. Přinejmenším do chvíle, kdy to ve filmovém studio začalo jít od desítí pěti.
Začalo to stíny - stíny, které se nacházely na místech, kam nepatřily, stíny, které jako by si žily vlastním životem...
Tony se je snažil ignorovat, říkal si, že jsou jen výplodem jeho fantazie - dokud jednoho dne nenašel tělo Nikky Waughové a nepocítil dotek stínu.
Ale když se stín rozhodl ovládnout Leeho a když se z nepochopitelných důvodů při natáčení automobilové nehody málem zabil jejich kaskadér, Tony už to déle přehlížet nemohl. Musel zjistit, co ohrožuje lidi, kteří se na natáčení "Nejtemnější noci" podílejí. A k tomu samozřejmě potřeboval Henryho pomoc.
Netrvalo dlouho a stopa ho zavedla k čarodějce mající u CB Productions na starosti speciální efekty, Aře Pelindrakové, která mu poskytla děsivé vysvětlení, jež mohl přijmout pouze mladík s tak neobvyklými zkušenostmi, jakým byl Tony. Ale vědomí toho, čemu čelil, tvořilo jen polovinu bitvy - skutečná výzva spočívala v tom, jak přežít něco, co přežít nelze, a jak porazit neporazitelné!

Nakladatelství: Brokilon
Žánr: Horory, Sci-fi a fantasy
Ze série: Kouř (1)
Počet stran: 413


Kouř a zrcadla - Sue Tanya Huff






Anotace: 
Původně mělo jít o nenáročný týden, lokace byla dokonalá, štáb na místě a scénář připravený. Vyskytl se ovšem zádrhel, s nímž nikdo nepočítal. V Caulfieldově domě skutečně strašilo! V této vile došlo v průběhu desetiletí k mnoha strašlivým vraždám. A žádné z obětí se evidentně nepodařilo uniknout do posmrtného života… Vše začalo neškodným žertíkem – koneckonců, někteří z duchů byli pouhými dětmi. Následovaly potíže s technikou, podivné zvuky a Tonyho zjištění, že vidí a slyší mrtvé. S tím by se pravděpodobně dokázal vyrovnat. Každopádně už zažil mnohem děsivější a nebezpečnější situace. Ale to jen do chvíle, než kdosi prolil v domě krev. Byla to pouze drobná nehoda, ale úplně to stačilo. Tony a většina herců i štábu se náhle stali vězni v domě, který již mnohokrát dokázal, že umí zabíjet. Jelikož Henry Fitzroy a Chester Bane nemohou proniknout bariérou, kterou kolem sebe dům vytvořil, nestojí mezi nimi a šílenstvím či smrtí nic než Tonyho zanedbatelné čarodějnické schopnosti…

Nakladatelství: Brokilon
Žánr: Horor, Sci-fi a fantasy
Ze série: Kouř (2)
Počet stran: 434


Kouř a popel - Sue Tanya Huff






Anotace: 
Mladý čaroděj Tony Foster se stal asistentem režiséra v zácviku u syndikovaného upířího seriálu Nejtemnější noc a jeho filmařská kariéra se slibně vyvíjí. Je ale těžké soustředit se na natáčení poslední epizody, když ve městě probíhá démonická konvergence, díky níž se do našeho světa pokoušejí dostat démoni, aby zavraždili kaskadérku Leyu, která – jak se ukáže – rozhodně není obyčejnou smrtelnicí. Zdá se, že má Tony před sebou dosud nejtěžší úkol: musí se vypořádat s démony, šéfem, bulvárním novinářem, důstojníkem Kanadské jízdní policie, s nevyřešeným vztahem k upíru Henrymu Fitzroyovi a herci Leemu a v neposlední řadě musí zůstat naživu. Protože pokud by zemřel, invazi démonů už by neměl kdo zastavit…

Nakladatelství: Brokilon
Žánr: Horory, Sci-fi a fantasy
Ze série: Kouř (3)
Počet stran: 435

Nedej se - Rainbow Rowell



Anotace: 
Nedej se je příběh duchařský, milostný i detektivní. Je v něm přesně tolik líbání a povídání, kolik v knížkách Rainbow Rowellové čekáte – ale mnohem, mnohem víc nestvůr.
Staletá proroctví předpověděla příchod Největšího mága, který díky své obrovské moci zachrání kouzelnický svět před ničivým zlem.
Smůla je, že Simon Snow je nejhorší Vyvolený, jakého kdy kdo vyvolil. Svými kouzly většinou nadělá víc škody než užitku, a tak se radši ohání mečem a čarování nechává na své nejlepší kamarádce. Svět, který má zachránit, nad ním ohrnuje nos. A v boji s tajemným Zlořádem Pletichou se Simon za posledních sedm let taky moc nevyznamenal…
Teď ho čeká poslední rok na Watfordské škole magických umění – možná taky poslední rok jeho života – a on si ho nenechá zkazit ani tím, že mu jeho příšerný, zákeřný, nafoukaný upírský spolubydlící Baz nejspíš přebral holku.
Jenomže Baz udělal něco ještě záludnějšího. Beze stopy zmizel. A Simon nebude mít klid, dokud téhle záhadě nepřijde na kloub.

Nakladatelství: Yoli
Žánr: Sci-fi a fantasy, Young Adult, Literatura světová
Počet stran: 496


Co říkáte na tuto knižní inspiraci? :o)



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.