Recenze: CHLAPEC, KTERÉHO CHOVALI JAKO PSA (Bruce D. Perry, Maia Szalavitz)

Hrůzné dětské osudy vám dají víc, než tušíte.


"Musím vám poděkovat. Dnes ke mně Connor přišel, objal mě a řekl mi, že mě má rád." To bylo poprvé za čtrnáct let svého života, co to udělal. 



Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál


Nakladatelství Portál na Fb


Chci si zakoupit knihu! 


Publikace, která vás nenechá chladnými. Ne, nebudete plakat jako želvy, protože tohle není srdceryvná beletrie. Ale rozhodně čtenáře zaskočí a nechá ho v úžasu nad tím, jaká zvěrstva se na Zemi stávají. Je nad vaše chápání, že se něco z toho skutečně mohlo odehrát. 

Mně celá kniha přišla jako fikce a procházka peklem, ale bohužel pro všechny, především pro ty dětské hrdiny, je to podle skutečných příběhů malých a bezmocných dětí, které jsou v životě vydány napospas dospělým, jež třeba ani nemusí být zlí, ale pouze nejsou schopní se o své děti postarat...  


Bývalý člen sekty řekl, že Koresh jednou zaníceně přirovnával tlukot srdce znásilňovaných předpubertálních dívek k tlukotu srdce loveckých zvířat.

Způsob, jakým je kniha sepsaná, podněcuje čtenáře k autentickým představám a pocitu, že autora i týrané děti zná. Čtivost je v rámci možností - sice jsem knihu hltala, ale zároveň se z ní učila a nechávala se svést k zamyšlenosti. Ačkoliv jde o odbornou literaturu, myslím, že by se v ní vyznal i lajk. Ano, je tam pár údajů, které běžný čtenář nejspíš nezná, ale ty se dají snadno dohledat na internetu a navíc se autor snažil vše vhodně a výstižně vysvětlit. 

Dětský psychiatr a neurolog Bruce D. Perry vypráví o své praxi ty nejzajímavější a zároveň mnohdy nejděsivější případy, které kdy zažil. Tragické zážitky dětí, které by neměly mít žádné starosti, ale naopak by měly být obklopené láskou, se každému vryjí hluboko pod kůži. 

Musíme lidi vzdělávat v tom, jaké potřeby mají malé děti, a vytvořit lepší způsoby, jak k nim přistupovat. 

Velkou výhodou pro čtenáře je, že autor je schopný soucítit, ale přitom si udržet nadhled a profesionální odstup. Mě ty příběhy braly za srdce a nutily mě zavírat oči a přemýšlet o tom, že peklo je na zemi. Ale stejnou várkou mi ke konci dávaly občas i naději, že snad jsou možnosti, jak žít dál. Jak se se vším poprat a v rámci možností fungovat. 

Bruce Perry pomáhá dětem a to velmi kreativním a upřímným způsobem. Není to psychiatr, který by se řídil jen poučkami. Používá vlastní rozum. Nebojí se zeptat, pozorovat a jednat, když mu jeho srdce velí, aby něco udělal. Je skrz na skrz lidský a není divu, že jsem si ho oblíbila a dokázala vnímat vše, co mi říkal. Tento člověk mě opravdu zaujal a já mohu říci, že by se pro děti rozdal. Snaží se jim pomáhat, jak nejvíc může. Je trpělivý, inteligentní a hlavně mu jde o dobro dětí. 

Z knihy poznáváte tedy nejen dětské utrpení, ale také samotného autora. Jeho charakter je velmi oslovující. Na čtenáře zapůsobí a díky tomu je snadnější nechat se od něj vést za ruku, když své čtenáře provádí zkažeností tohoto světa.

Jeho příběh mi připomíná, že mám důvěřovat své intuici a dítěti vždy naslouchat, bez ohledu na to, co říkají jiní terapeuti, úřadní zprávy a dokonce i rodiče. 

Jednotlivé příběhy jsou různorodé. Případy se liší svými hrůznými prožitky, reakcemi i léčbou. Někoho zasáhnou více, jiné méně - záleží především na tom, jak moc je čtenář otevřený. 

Autor ve svých příbězích vysvětluje, jak už bylo řečeno, a pomáhá čtenáři pochopit některé postupy či významy slov, aby mu kniha dala, co nejvíce. Já to uvítala, protože mě psychologie opravdu zajímá a on byl skvělým učitelem. Nelekejte se. Sepsal u každého příběhu údaje, které vám pomohou více pochopit samotné psychologické postupy, v řádu maximálně dvou až tří stránek. Nemyslím, že by se u nich někdo nudil. 

Jako zajímavost je v knize místy popisován i postup psychologie od roku 1980. Co, kdy a jak bylo zavedeno či zrušeno. Kdy homosexualita přestala být nemocí a podobné zvláštnosti, které zvídavý čtenář víc než ocení! 

Jak mi připomněla Máma P., děti pláčou, blinkají, dělají ´binec´, ale vy to očekáváte a stejně je milujete.

Co mě v knize zaujalo? Všechno. Jelikož mě psychologie zajímá, byla jsem unesená. A přestože číst o traumatech týkající se dětí pro mě nebylo snadné, z publikace Chlapec, kterého chovali jako psa jsem si hodně odnesla a nepochybuji, že se k ní ještě vrátím, protože je to dílo nabyté informacemi pro každého. To, co se čtenář dozví, ho může svým způsobem poznamenat, protože se možná nad svým tělem a především mozkem, reakcemi a klidně i dětstvím začne zamýšlet. 

Právě tím, že tisíckrát zareagujeme na naše plačící dítě, mu pomůžeme vytvořit zdravou schopnost čerpat v budoucnu potěšení z lidského kontaktu. 

Já osobně bych tuto knihu doporučila nejen čtenářům, kteří touží po psychologii, zajímají se o tragické dětské osudy a hrůznosti, ale hlavně si myslím, že je to čtivo i pro maminky, ať už budoucí či současné. Je to studnice vědomostí, která vám řekne, jak důležitý je raný vývoj dítěte, kdy ho chováte, konejšíte a tisknete k sobě jako svůj největší poklad. O to víc budete tušit, co dělat. Já mám dvouletého synka a překvapilo mě, kolik věcí, jež jsem dělala z mateřské lásky, pro něj bylo v jeho normálním vývoji důležité. :o)

Neslibuji lehké počtení, je to svízelná cesta. V mysli vyvstává nekonečně mnoho otázek. Jak se matka může takhle chovat k vlastnímu dítěti? Jak se vůbec lidská bytost dokáže zachovat takhle a zničit nevinný život? Určitě vám dá čtení zabrat, stejně jako mně, ale jsem toho názoru, že tuto knihu by si měl přečíst každý, aby věděl, jak snadno dokáže ovlivnit něčí život.

Knižní obálka: 
Je zvláštní. Netuším, co si o ní myslet, ale poukazuje na uzavřenost a osamělost oněch dětí. Na první pohled to čtenář nejspíš netuší, ale jakmile dočte, je si plně vědom toho, jak moc se v této publikaci skrývá a jak těžké je vystihnout ji... 



Anotace: 
Příběhy dětí, které překonaly trauma.
Dětský psychiatr Bruce Perry měl v terapii děti, které zažily nepředstavitelné hrůzy: přežily genocidu, byly svědky násilných činů, dospělí je zavírali do skříní či klecí, byly oběťmi násilí v rodině. Perry vypráví jejich příběhy a mluví o traumatech, která utrpěly, i o tom, jak se z nich dokázaly zotavit. V knize najdeme příběh dětí ze sekty Davidiánů nebo příběh satanské paniky, která zachvátila Spojené státy v 80. letech minulého století a která se řadí k moderním pověstem, do stejné skupiny fenoménů, kam patří například falešné vzpomínky na sexuální zneužívání.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2016
Vydání originálu: 2007
Žánr: Literatura naučná, Psychologie a pedagogika, Sociologie
Orig. Název: The Boy Who Was Raised as a Dog
Počet stran: 256
Vazba: brožovaná





Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.