Recenze: FRANKIEHO OTÁZKY PŘED SPANÍM (Kate De Goldi)


Když vám strach nedá spát




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji e-shopu Megaknihy.


Megaknihy na FB.


Knihu si můžete zakoupit ZDE.



Hlavní hrdina dvanáctiletý Frankie je neustále zavalen starostmi. Dalo by se říct, že nese tíhu celého světa. Je trochu hypochondr, trpí úzkostmi a různými fobiemi. Na tak malého chlapce je to problémů až dost. A jediné, co mu doopravdy pomáhá, jsou rozmluvy s maminkou, které s ní vede každý večer před spaním, a během nichž jí pokládá otázky týkající se všech možných nemocí, epidemií a katastrof, kterých se obává. 

Postupem času však zjišťujeme, že ho trápí i další věci; mnohem závažnější, ale o těch se bojí nahlas mluvit. Přitom není sám, kdo podobné strasti řeší. Přestože se jeho rodina může zdát na první pohled trochu podivná, pod tímto prvotním dojmem se skrývají stejné bolesti a snaha vyrovnat se s určitými rodinnými událostmi. Každý z členů se s nimi ovšem srovnává po svém a ne vždy volí ten nejlepší možný způsob...

A pak Frankiemu do života vstoupí upovídaná a nekonvenční Syndey. Dívka s dredy v pestrobarevném oblečení, která to díky svojí rodině také nemá jednoduché. Její příběh ovšem tvoří jen vedlejší linku, které není věnováno moc pozornosti, což je určitě škoda. Syndey tu tedy vystupuje spíše jako někdo, kdo Frankieho vytrhává z jeho světa a díky svým neustálým otázkám ho učí mluvit i o nepříjemných věcech a sdílet je s někým dalším. Jejich vztah se mi líbil. Byl vykreslen přátelsky s náznaky zalíbení, ale zachovával si dětský a čistý ráz nekomplikovaný zamilovaností. 

O Frankieho otázkách před spaním se nepíše zrovna lehce. Je to totiž přesně ta kniha, ve které se sice něco řeší a má pro čtenáře jisté sdělení, ale jinak se toho v ní moc neděje. Děj je seskládaný z Frankieho všedního života, z času, který tráví se svou rodinou, kamarádem Giggsem a Syndey. Kromě toho Frankie jako vypravěč často odbíhá od tématu, vrací se v čase, vzpomíná a než se dostane k určité záležitosti, stačí sdělit informace ještě o dalších obyvatelích města a příbuzných, přestože ti se v ději jinak nevyskytují a nijak ho neovlivňují.

Řekla bych, že Frankie je ideální knížka před spaním, nebo v případě, že chcete četbu, která vám zajistí poklidnou plavbu. Hlavní hrdina je sympatický hoch, obětavý, bystrý, citlivý, se zajímavými myšlenkami a netradičními zájmy a v knížce se jeho postava vyvíjí, což je určitě velké plus. Příběh zprostředkovaný dětskýma očima působí realisticky a uvěřitelně, ale vadilo mi, že v něm některé věci nebyly tak úplně dotaženy do konce a dostatečně vysvětleny.

Toto dílo novozélandské autorky bude v mnoha čtenářích nejspíš vyvolávat rozporuplné pocity a nebudou tušit, jestli se jim víc líbilo nebo ne. Je lepší ho číst v klidu a užít si ho, protože se čte opravdu dobře. Mně osobně bylo blízké zpracovaným tématem a zároveň se mi u něj dobře relaxovalo, nicméně i tak bych šla v ději více do hloubky, nebo ho něčím ještě oživila. 

Jak už jsem ale zmiňovala výše, poselství v knize najdete. Pokouší se čtenářům sdělit, že ani dospívající děti nejsou zodpovědné za své rodiče a ukazuje, kam až mohou vést rádoby neškodné nutkavé myšlenky a strachy, pokud se vymknou kontrole. A hlavně zdůrazňuje, že rodina má spolu sdílet i to špatné a mluvit o tom, nemlčet a neuzavírat se do sebe.

Pokud jde o obálku a grafické zpracování, tak to je naprosto kouzelné. V opravdu povedeném provedení vystihuje jak samotný název, tak Frankieho největší zálibu - kreslení a ornitologii. Navrhla ji Nikola Klímová. 





Anotace:
Dvanáctiletý Frankie je sice nejmladší ze tří dětí manželů Parsonsových, ale přesto má v rámci své rodiny největší zodpovědnost. Je totiž přesvědčený, že se o ni nikdo jiný nedokáže postarat lépe než on. A tak dbá třeba na to, aby byl v domě dostatek zásob, kdyby přišla ptačí chřipka (je ostatně velkým odborníkem na ptáky a orientuje se vůbec ve spoustě oborů) nebo nějaká živelná katastrofa. Frankie je taky trochu hypochondr, s nejlepším kamarádem mluví čilunštinou, vlastním vymyšleným jazykem, a má spoustu rituálů, které mu dodávají pocit bezpečí. Například každý večer před spaním navštěvuje milovanou maminku v ložnici a klade jí různé prapodivné dotazy. Zaběhlou rutinu naruší až nová spolužačka Sydney. Nosí ulítlé oblečení, má dredy a jmenuje se podle města, kde se narodila – Frankieho Sydney naprosto fascinuje. Co mají ti dva společného? Oba trpí tím, že jejich rodiny nejsou tak úplně normální... 
Tento oceňovaný dojemný, ale také velmi vtipný komorní příběh novozélandské autorky Kate de Goldi se doposud dočkal už 29 vydání.


Kate De Goldi: Frankieho otázky před spaním
Název originálu: The 10 PM Question
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2015
Počet stran: 240
Vazba: vázaná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.