Knižní úlovky - říjen 2016

Listopad se nám přehoupnul do své poslední třetiny (Jak se to stalo? Ještě nedávno bylo září.) a bylo by tedy na čase ukázat vám, jaké knížky mi doma přibyly za minulý měsíc! Říjen byl na knižní úlovky plodný, i když k tomu  hodně přispěly i úlovky dočasné čili knihovenské. :) Ty se nesly hodně v duchu thrillerů. 

Zastoupena bude kategorie nákupů, dárků a knihovny. Žádnou knížku jsem klasicky nevyhrála, takže to snad někdy v příštím roce. Ale dárky jsou taky fajn. :D


NÁKUPY

První bylo Knihcentrum, které se stalo takovou mou klasikou v nakupování knížek, protože poštovné je zdarma už nad 500 Kč a platí se pouze dobírka. (Jestli to omílám už po několikáté, tak se omlouvám. :D)

A proto skáču je knížka, jejímž autorem je autistický chlapec. Tohle téma mě zajímá, ale žádnou ucelenou publikaci jsem zatím nečetla a čím lepším v takovém případě začít než dílem někoho, kdo se s tímto onemocněním potýká. Nečekejte ale román. Jsou to úryvky seskládané z odpovědí na otázky z Naokiho každodenního života. Kdysi je také psána z pohledu chlapce. Odehrává se za druhé světové války a přestože já toto období v literatuře (až na výjimky jako je Remarque) nevyhledávám, u této mi stačila anotace a ukázka, abych pochopila, že to bude netradiční zpracování. A navíc máme s Chensie k hlavnímu hrdinovi; malému Felixovi takový zvláštní osobní vztah, takže jsem jí ho musela pořídit taky. :)

ANOTACE: A proto skáču                                                                  ANOTACE: Kdysi

Mlýny osudu byly vlastně tím hlavním důvodem mojí objednávky, jelikož byly za pár korun a ve sbírce děl Johana Theorina mi chyběly. Jedná se o čtvrtý díl jeho série Öland. Pozor, do této série je často mylně zařazována také kniha Skrýš, která vyšla v Česku jako druhá. Skrýš je ovšem samostatná kniha, druhým dílem série je Smršť.

ANOTACE: Mlýny osudu (Öland 4)


Nevím, jestli to znáte taky, ale já prostě nákup některých knížek odkládám. Vždycky si říkám, že budou, že si je pořídím později a asi nemusím říkat, jak to většinou dopadá. Ano, knížka se buď jako na potvoru vyprodá, nebo (jako v tomhle případě) dojdou pevné vazby, dotisky nabízí pouze brožovanou verzi, kterou nechci, a další vydání je v nedohlednu. Přesně toto se mi stalo u takové severské klasiky, kterou je Cit slečny Smilly pro sníh. Měla jsem štěstí v neštěstí, jelikož se ještě jeden hardback objevil u Kosmasu v bazaru. Bazarový knížky já moc nemusím, ale tahle byla v kategorii mírně zažloutlých listů bez dalšího poškození. Když jsem ji rozbalila, našla jsem tak pěknou knížku, že i takový hnidopich jako jsem já, co se týče defektů na knížkách, se divil, že se dostala do bazaru. 

ANOTACE: Cit slečny Smilly pro sníh

Little star je moje první cizojazyčná kniha (nepočítám všechny ty zjednodušené a často zrcadlové příběhy). Tahle knížka by se v mojí knihovně pravděpodobně neobjevila, kdyby v Česku vycházely i další knížky Johna Advije Lindqvista. Tomuhle Švédovi u nás vyšly dvě, přičemž konkrétně hororová upířina Ať vejde ten pravý se dočkala jak švédského, tak amerického filmového zpracování. Nějak se u nás ale asi nezabydlel, a tak když jsem v Levných knihách narazila na jeho Hvězdičku - o holčičce nalezené v lese, která je obdařena podivuhodnými schopnostmi, musela jsem ji mít. Dalším úlovkem byl Český etymologický slovník, který jsem už nějakou dobu měla na seznamu a v LK byl zlevněný asi o 500 Kč. No nekupte to. :) (Pozn.: Etymologie: obor lingvistiky, který zkoumá původ a vývoj slov.)

ANOTACE v AJ: Little Star                                  ANOTACE: Český etymologický slovník


A po návštěvě Prahy k těmhle dvěma přibyla ještě kontroverzní Vlhká místa od německé autorky. Tohle je značně kontroverzní. Myslím, že u téhle knížky (aspoň podle ukázek) bude mírně nevolno i mně. :D Jenom mě štve, že mám filmovou obálku. Jak víte, ty já nemám zrovna v lásce. Snažím se jim vyhýbat, ale když není zbytí, nedá se nic dělat. 

ANOTACE: Vlhká místa


DARY

Tahle kategorie tady nebude moc často stejně jako výhry, takže si ji musím náležitě užít. Celé září jsme se s Chensie díky spolupráci s nakladatelstvím Jota podílely na projektu Sirotčince slečny Peregrinové a jako poděkování jsme si mohly vybrat nějakou (jak jinak než knižní) odměnu. :) Řekni vlkům, že jsem doma jsem měla na seznamu už nějakou dobu, i když vlastně pořádně nevím, o čem ta knížka má být. :D A Sochař, ten byl jasnou volbou. Tenhle grafický román vypráví o smlouvě se samotným Ďáblem. A jak se jedná o peklo, je jasné, že ho kromě mě musela mít doma i Chensie. :))

ANOTACE: Řekni vlkům, že jsem doma                                                   ANOTACE: Sochař


KNIHOVNA


A řítíme se do finále. Před námi jsou už jen rezervace z knihovny, které se za ten říjen opravdu nakupily. To jsem ani nečekala. Americký spisovatel Harlan Coben není na našem knižním trhu žádným nováčkem, přesto jsem od něj ještě žádnou knížku nečetla. Temné lesy mě nalákaly právě kvůli svému prostředí. Když se někdo ztratí v hlubokých lesích, vždycky je to pro mě hodně tajemná záležitost. :) To samé Planina, která opět přesně vystihuje místo, do kterého je děj zasazen; konkrétně do nevlídné islandské krajiny, ve které nenarazíte na živáčka... Nebo narazíte? Na Štěnice naopak narazíte hned po otevření knížky. Lezou po předsádce i prvních listech a vy máte chuť se hned začít škrábat. Rozhodně povedené navození pocitu, že se vám ty mrchy stejně jako hlavní hrdince usadily v bytě... nebo jenom v hlavě? :)

       ANOTACE: Štěnice                                   ANOTACE: Planina                           ANOTACE: Temné lesy


Dívka, která si říkala Tuesday byla jeden čas všude. Byla přirovnávána k Lisbeth Salander z Millenia od Stiega Larssona a jelikož Lisbeth je moje oblíbenkyně, byla jsem na tuhle hrdinku zvědavá. V knížce jsem se dostala do půlky... a zbytek jen tak prolistovala, abych se dozvěděla rozuzlení. Přirovnání k Lisbeth je potřeba brát dost nadneseně stejně jako celý příběh, který byl jednoduše neuvěřitelný a připomínal mi spíš pohádku pro dospívající, kteří mají chuť strávit pár stovek stran s nepřemožitelnou hrdinkou vážící 40 kg i s postelí, přežívající na nutričních drincích a přitom kosící a vraždící i ty nejobávanější členy londýnského podsvětí... Snad bude Řezník od autorky chváleného Wonderlandu a Pronásledované povedenější. Na fotkách chybí ještě Temná hra paměti, kterou jsem ovšem nefotila, protože jsem si ji pořídila dřív, než na mě v knihovně přišla řada. Před pár dny jsem se do ní pustila a bohužel zjistila, že tenhle úlovek z LK nebude pro mě. Vidět jste ji mohli už v přírůstkovém článku TADY.

ANOTACE: Řezník                   ANOTACE: Dívka, která si říkala Tuesday


Uff, to je vše! Pokud jste dočetli až sem, tak vám děkuji za váš čas a pozornost. Do komentářů mi můžete napsat, co chcete. :D




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.