Čtenářská výzva 2016

Výzva již skončila a my jsme se na Databázi knih začaly zapojovat do letošní Čtenářské výzvy a dokonce si na míru vymyslely Meziřádkovou Knižní výzvu 2017, ve které mimochodem můžete získat knihu dle vlastního výběru. ,o) Neopomněly jsme ani projekt Podporujeme (začínající) české autory, kde také naleznete výzvu, kam s námi můžete přispívat. :o)

Ale v tomto článku bych ráda ukázala, jak jsme s Wish postoupily a kolik jsme toho přečetly z výzvy 2016. Já jsem skončila na 95%, jelikož mi chyběla jedna jediná kniha. Wish splnila výzvu na 50%, což vůbec není špatné.

Zpátky do minulosti - aneb jak to bylo na začátku roku 2016...
Jako každý rok se to všude hemží čtenářskými výzvami. Chensie se zuby nehty brání všemu, co je jakýmsi způsobem nařízeno :) a mě žádná nechytla natolik, abych se do výzvy zapojila. Původně jsme se tedy ani jedna z nás žádné výzvy účastnit nechtěla, jenže pak jsem narazila na Čtenářskou výzvu od DATABÁZE KNIH - a ta zaujala nás obě. :)
Databáze vytvořila, jak oficiální stránky VÝZVY, tak FB a také UDÁLOST. Pokud na stránkách přijmete výzvu, můžete ji na stránkách Databáze knih postupně plnit, označovat knihy, pro které jste se rozhodli, využívat diskuze vytvořené právě na toto téma a nechat se inspirovat ostatními čtenáři.
Plnění necháme trochu volnější průběh. Sice každá budeme plnit výzvu sama za sebe, ale je možné, že si u některých bodů vzájemně vypomůžeme. Občas se taky může stát, že se shodneme na konkrétní knížce a budeme ji k určitému bodu číst společně. Asi to zní trochu divoce, ale u nás nikdy nic neprobíhá klidně. :) Sama jsem zvědavá, jak to s naší PRVNÍ výzvou bude vypadat na konci roku. :)


1. KNIHA ZAČÍNAJÍCÍ STEJNÝM PÍSMENEM JAKO TVÉ KŘESTNÍ JMÉNO


S klidem mohu říct, že jsem si tu jízdu užila víc, než jsem čekala. Nasmála jsem se tak moc, že jsem to ani nepovažovala za možné (a to jsem čtenářka, která humor v knihách moc neoceňuje) a vážně jsem si díky autorovi připadala chvíli jako bizarní agentka ještě bizarnějšího světa... 



2. KNIHA POPRVÉ VYDANÁ V ROCE 2016


Myslím, že kdyby kniha měla jen kolem tříset stránek, byla by mnohem lepší, protože konec už mi
přišel uměle prodlužovaný a trochu mě nudil. I přesto však Návrh patří mezi ty lepší Adultky, které jsem měla možnost číst a rozhodně jsem si pěkně početla! :o)





Artyčová srdíčka jsou v rámci žánru příjemným překvapením a díky svému hlubšímu pojetí potěší i staršího čtenáře. Čtou se lehce, styl psaní je jednoduchý a přitom nepůsobí ploše. Obsahuje kreativní příměry, chytré postřehy a poznámek k zamyšlení. Těžké téma smrti je zde s ohledem na cílovou skupinu čtenářů velmi citlivě zpracováno. Srdíčka nejsou bezchybná, ale jako autorčina prvotina jsou povedená. Určitě bych je zařadila mezi knížky, které bych dospívajícím doporučila. 




3. KNIHA Z ŽEBŘÍČKU 100 NEJLÉPE HODNOCENÝCH KNIH NA DK


Sepsat recenzi po dočtení knihy pro mě nebylo zrovna jednoduché, jelikož jsem po zaklapnutí zůstala sedět vykulená a rozpačitá. Ten, kdo stojí v koutě na mě zapůsobil rozporuplně. Na jednu stranu jsem byla ohromená, na druhou jsem netušila, co si vlastně o knize myslet... 



4. KNIHA NAPSANÁ NEBO INSPIROVANÁ SKUTEČNOSTÍ


Mám slabost pro military žánr a tato kniha byla opravdu věrným ztvárněním války, jež má brutální a děsivou podobu. Nezapomeň na zlé časy pro mě bylo trochu těžším čtivem, protože je psáno vojákem wermachtu - ale právě proto jsem si titul chtěla přečíst. Myslím, že je vhodné, když si přečteme o skutečných hrůzách i z pohledu druhé strany. Z počátku mě ovlivňovaly nesympatie, ale poté jsem se natolik vžila, že jsem nevnímala narodnosti, cítila jsem jen život pronikající mezi prsty. Smrt a něco horšího než samotnou smrt - zkázu, beznaděj a bolest tak, jak ji vnímal samotný autor. 



5. KNIHA, KTERÁ BYLA PŘELOŽENA DO ANGLIČTINY


Když jsem požádala o recenzní výtisk knihy NEPŘÁTELÉ A MILENCI, neměla jsem absolutně tušení, co mě čeká. Upřímně jsem si vlastně myslela, že to bude jiné a kdyby bylo, nejspíš by se mi to líbilo více. Ovšem i přesto, že dílo nebylo přesně můj šálek čaje, jsem si vychutnala velmi promyšlený a krásný román s podmanivou hrůzností, který mě svým způsobem úplně odvedl od reality do světa, kde jsou jiné starosti a odlišný pohled na život. 



6. KNIHA, KTERÉ MÁ MÉNĚ NEŽ 200 STRAN


Já znám hejkaly jako děsivá stvoření, která svým hlasem plaší návštěvníky lesa. Autorky však pojaly tuto knihu naprosto originálním způsobem a poukázaly na hejkaly, kteří nevzbuzují strach, ale naopak sympatie a touhu je poznat blíže. Myslím, že odvážná Hejkalka je vzorem pro všechny děti, které jsou trochu úzkostnější a bojí se. Ukáže jim, že není důvod se bát... 



Jednoho pozdního letního večera se antikvář Adam Snow vrací z návštěvy u klienta. Cestou však špatně odbočí a zajede do míst, kam vůbec namířeno neměl. Ocitne se u zpustlého starého sídla a zvědavost mu nedá, aby se nepodíval aspoň za bránu. Když se ale ocitne uprostřed tajuplné zahrady, stane se něco neuvěřitelného. Do jeho dlaně se vplíží malá ručka, jako by ho za ni vzalo neviditelné dítě... Zpočátku je z toho prazvláštního zážitku spíš zmatený než zděšený, ale posléze se začnou dít horší věci. Dostaví se záchvaty paniky, nebezpečné nutkavé myšlenky, jako by ho někdo vlekl vstříc smrti. Co se v polozbořeném domě a kdysi tak skvostné zahradě, z níž zbyly už jen žalostné trosky, odehrálo? Jaké hrůzné události zde zanechaly svůj otisk? Adam Snow chce zjistit víc, ale záhady se jen prohlubují. Když mu na cestě do odlehlého francouzského kláštera, kam si jede prohlédnout vzácnou knihu, v horské bouři skočí pod auto malé dítě, je mu jasné, že své děsy v Anglii nenechal. Po přízračném chlapci se totiž vzápětí slehne zem. Všechno nabývá stále tajemnějších a zlověstnějších obrysů a s mrazivou jistotou spěje k nečekanému rozuzlení...



7. KNIHA, KTERÉ BYLA ZFILMOVÁNA


Netuším, kdy si přečtu zbývající díly. Určitě ne hned po dočtení Města z kostí, jestli vůbec. Potřebuju se naladit nějakou odpočinkovou četbou, kde je romantika a akce. Kde to zkrátka krásně odsejpá. V tuto chvíli jsem hrozně šťastná, že jsem tu mučivě dlouhou cestu až na konec knihy zvládla, protože už mě to pomalu ubíjelo. Na každého to zkrátka působí jinak, pro mě tohle byla nudnější část fantasy světa... 



8. KNIHA, KTERÁ MÁ VÍCE NEŽ 400 STRAN


Málokdo tuší, že pod prazvláštním názvem Srdce netvora a s ještě podivnější anotací se skrývá emocemi a znalostmi nabušený skvost o lásce, která je svým vlastním způsobem mnohem obšírnější, než láska samotného Romea a Julie. Možná vás kniha nezaujme na první pohled, nejspíš si po přečtení anotace zamumláte něco o odporném nápadu. A možná vás odradí i první kapitola, plná surových popisů a bolesti, ale pokud vytrváte... povím vás, co na vás bude čekat. 

Autor měl úžasný nápad, který dokázal spolu se všemi tajemstvími, zajímavými informacemi, kreativní myšlenkou a zápletkou sepsat. Ale ještě úžasnější je, jakým způsobem to sepsal. On se totiž stal svým hlavním hrdinou. Sepsal jeho autobiografii, jako by jeho vlastní prsty znaly jeho příběh lépe, než ten svůj.




Kukačka je klasická romantika pro mladší ročníky. Nečekejte tedy žádné propracovanější vedlejší linky a postavy, i když se zde nabízí spousta věcí, které by mohly jít do větší hloubky. Některá důležitá témata mi dokonce přišla upozaděna na úkor vztahu Marie - Aaron. Na druhou stranu se v knížce stále něco děje. Nejsou zde zdlouhavé dialogy, není nacpaná přehršlí vaty, která má za úkol jen vyplňovat prázdné stránky, a naštěstí ani přemíra cukru. Každá kapitola děj někam posouvá, přestože stále na úrovni young adult knihy (např.: popisování erotických scén nečekejte). S tím je třeba počítat.




9. KNIHA OD VEŘEJNĚ ZNÁMÉ OSOBNOSTI (NE SPISOVATELE)


Na první pohled mě na knize zaujala její obálka, která je podle mého velmi nápaditá a přímo vybízí k tomu, aby se o ni čtenář začínal zajímat více. Šedá a růžová je prostě kombinace, která přitahuje oči. Z anotace jsem nevyčetla varování, jak silná emoční četba mě čeká, a byla jsem překvapená, když na mě emoce začaly působit již při prvních stranách, během nichž jsem byla poprvé, ale nikoliv naposledy, šokována. 



10. KNIHA POVÍDEK


Dílo českého autora Přemysla Krejčíka jsem měla v merku už delší dobu. Kybersex na mě jednou mrknul a už mě měl. Ten název zni perverzně a provokativně, takže je jasné, že to tu temnou část ve mně nenechalo chladnou. Než jsem se k němu však přes wishlist dostala, oslovilo nás nakladatelství Epocha a nabídlo nám spolupráci. Já po Kybersexu sáhla... a kniha se mi stala osudnou, protože mi rozšířila obzory a natolik mě nadchla, že jsem ji rozhodně nečetla naposledy! 



11. KNIHA OD ČESKÉHO AUTORA


Kniha PROJEKT ALFA: V PASTI mě lákala svou obálkou a anotací už kdysi, když ji na nakladatelství Fragment představovali čtenářům. Zapsala jsem si ji do seznamu čtiva, které bych si ráda pořídila a přečetla, ale než jsem se k něčemu takovému dostala, oslovila náš projekt sama autorka Lenka Dostálová. Těší mě, že na tuto horkou novinku talentované české autorky mohu poukázat svou recenzí a věřte mi, že akčnější dobrodružství v českých young adult fantasy knihách  nejspíš opravdu nenajdete! :o) 



12. KNIHA OD AUTORA PÍŠÍCÍHO POD PSEUDONYMEM


Musím se přiznat, že jsem se do čtení natolik vžila, až jsem si zapomínala zapisovat zajímavé citáty, které jsem chtěla použít do recenze. Prostě jsem přestala vnímat realitu a prožívala příběhy svých oblíbenců na sto procent, protože tak uvěřitelnou a věrohodnou paranormal romanci prostě nedokáže sepsat nikdo, pouze spisovatelka J. R. Ward. 



13. KNIHA AUTORA OCENĚNÉHO NOBELOVOU CENOU - Nesplněno


14. KNIHA PŘEČTENÁ ZA JEDINÝ DEN


Dvojí tvář patří do žánru Young Adult a já už tak nějak vím, co očekávat. Není to přímo můj žánr, protože ke mně spíš patří New Adultky, ale taky si na něm ráda smlsnu. Když jsem v Levných knihách tuto knihu uviděla, první, čeho jsem si všimla, byl právě nápis Young Adult. Anotace vypadala velmi slibně a po kontrole na databáziknih mi bylo jasné, že většině čtenářů se to docela líbí. Takže to nebude až takový propadák, ale i přesto jsem zůstávala obezřetná s ohledem na to, že jde o německé prostředí, ve kterém se díky knize čtenář ocitá. A to mně osobně moc nesvědčí, ale tady mi to nijak nevadilo, až na typická německá příjmení. 




Pokud hledáte uvěřitelný, chytrý a emotivní příběh, sáhněte po Kečupových mračnech. Možná si ho jen užijete, možná se nad ním zamyslíte, možná v něm naleznete i nějaké poslání. Všechno uvedené splňuje. Myslím si, že v rámci žánru jsou Mračna povedenou knížkou a za sebe je můžu doporučit.



15. KNIHA S ČÍSLEM V NÁZVU


Nemohla jsem se dočkat a to natolik, že jsem si ji vzala i na vyřizování a měla ji v kabelce. Začítala jsem se do ní ve volných chvilkách a za den jsem ji přečetla. Musím se přiznat, že jsem na knihu nejspíš měla vyšší nároky, a proto na mě nezapůsobila tak, jak bych si přála. Čtení je spíše pro nenáročné čtenáře, kteří si touží odpočinout a moc nad dějem nepřemýšlet. 



16. OBLÍBENÁ KNIHA TVÉHO DĚTSTVÍ


Příběh medvídka Toma, který zažívá spousty zážitků se svými přáteli. Příjemné pro čtení dětem na dobrou noc.



17. KNIHA DOPORUČENÁ KAMARÁDEM


MOJE ZPOVĚĎ představuje deset příběhů českých deviantů, kteří se dopustili trestných činů, ať už lehčích nebo přímo těch nejhorších, a byli léčeni nebo se stále léčí. Pod dohledem psychologů vypovídají o svém životě a ať je to sebevíc fascinující, stále mi po zádech běhal mráz z toho, že čtu skutečné zpovědi a všechno, co je psáno, se rovněž stalo. 



18. KNIHA O PŘÁTELSTVÍ


Tento příběh bych vám chtěla doporučit, protože poukazuje na lidskou duši. Na naději, lásku, přátelství a bezmoc, když člověk nemá sílu, aby šel dál. Nevěřím, že by se našel někdo, kdo by knihu neocenil. Jak píše autorka v poděkování, kousek Myšky je v každém z nás... Přečtěte si knihu a dopřejte Mallory a Riderovi pocit, že jsou skuteční. Navždy a věčně. 



19. POPULÁRNĚ NAUČNÁ KNIHA


Publikace JAK PŘEŽÍT ŠIKANOVÁNÍ mě samozřejmě zasáhla především názvem, protože s tímto problémem se člověk setkává téměř na každém kroku. Neměla jsem vůbec představu, jak bude kniha řešena, jakým způsobem dá malému i velkému čtenáři možnost pohlédnout na toto komplikované téma, ale jedno je jisté. Získala si mě natolik, že si jako rodič dovedu představit, že bych takové publikace zakoupila svému dítěti, i kdyby jen preventivně, aby můj syn věděl, jak se případně bránit. 



20. KNIHA OD AUTORA MLADŠÍHO 30 LET


POLIBEK je kniha, kterou asi nesvedu pochopit. Je pro mě tajemstvím, že ačkoliv na ni nemohu napsat veskrze kladnou recenzi, tak jsem se bez odpočinku pustila do druhého dílu. A nesvedla jsem ji odložit ani po sté hádce a po miliontém udobřování. Autorka musela podepsat nějakou smlouvu s ďáblem, protože ač vám kniha bude připadat jako sebehloupější telenovela, málokdo se od ní odtrhne.




Solitaire má sice své nedostatky, ale na druhou stranu je to young adultka s netypickými hlavními hrdiny, která vás donutí zamyslet se nad životem. A to se mi na ní líbilo. Potvrzuje to také množství citátů, které jsem na blogu zveřejňovala. I když u někoho může hrozit, že z toho začne cítit sklíčenost. V potaz musím vzít i fakt, že autorka knihu napsala v pouhých devatenácti letech. A na prvotinu tak mladé Britky to tak špatné nebylo. Pokud na sobě Alice bude dál pracovat, ráda si v budoucnu přečtu nějakou její další knížku.



A jak jste na tom byli se Čtenářskou výzvou 2016 vy? :o)

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.