Recenze: DREAMOLOGIE (Lucy Keating)

S Dreamologií získá snění nový rozměr! 

"Všechno je čím dál bláznivější, Alice. Musíme to zastavit." 

Za recenzní výtisk děkuji Euromedia



Když jsem v edičním plánu společnosti Euromedia zahlédla román DREAMOLOGIE, hned mě oslovil. A to opravdu silně, až jsem se nemohla dočkat. Toužila jsem se do té zvláštní knihy, která mě lákala jako magnet, ponořit a splynout s ní. Bude skvělá. Musí být skvělá, protože mě natolik upoutala. Třeba je to svět stvořený přímo pro mě... Svět, kde se budu moct zamilovat a odpočinout si v realitě, která bude neskutečná...

Nezklamala mě. Dreamologie je skutečně tím románem, který obestře všechny snílky i čtenáře, kteří touží po něčem víc, svými stránkami a nechá je splynout s realitou, ve které existují růžové listy stromů a v krabici od pizzy na vás čekají obří sušenky Oreo. 

Styl psaní je velmi čtivý a dynamický v ich-formě minulého času. Přečetla jsem tři sta třicet stran téměř za den. Mezi řádky je nádech neskutečna. Realita má tak v této knize obroušené hrany a pokud nevyhledáváte fantasy, ale nechcete přímo surový román plný reálných prvků, tak svět Lucy Keatingové nabízí ekvivalent fantasy v reálné formě.

Jenže já mám tajemství, o kterém ví jen jediná další osoba.

Jak napovídá anotace, tak Alice je vlastně obyčejná (trochu ztřeštěný snílek) dívka, která raději žije ve svých snech se svým imaginárním přítelem Maxem, než by se čelem postavila skutečnosti, která je víceméně černobílá a nudná. Vše se změní, když se z New Yorku přestěhuje do babiččina domu. Na nové škole poznává kluka ze svých snů. A tentokrát není tak okouzlující, jak by čekala... A víc vám neprozradím, protože tím to teprve všechno začíná! :o)

Max tvrdil, že neumím žít v realitě, a možná měl pravdu. Možná bych měla sundat žárovičky a podívat se přímo na tu nudnou skořápkově bílou pod nimi. 

Hlavní hrdinka Alice je tedy skutečný snílek. Sympatická a trochu zvláštní dívka je sama sebou a nehraje si na žádnou velkou holku, která ví, co má dělat, když se naskytnou potíže. Prostě tápe a snaží se se vším poprat stejně jako my běžní smrtelníci. 

Oliver je typ bláznivého a nezapomenutelného kluka, který svými nápady dokáže udržovat v dobré náladě, jak čtenáře, tak i hlavní hrdinku. 

Max, kluk ze snů. Ten, který dokáže surfovat na prkně přes schodiště až do muzea. Ten, který je zábavný a nebojí se žádné výzvy. Ten, který je magický a přitom... skutečně existuje. 

Hlavní hrdinové mě nadchli. Hlavně proto, že jsem měla pocit, že jsou opravdu skuteční. Autorka z nich neudělala žádné superhrdiny. Prostě pár zvláštní a vtipných lidí vložila do reality, kterou přibarvila tak, že je kouzelná.

"Kdybych umřela, chtěla bych, aby se mnou pochovali tebe." Otočím se k němu, abych na něj viděla. "Tak to díky, kotě," ušklíbne se. "Tohle je zatím ta nejděsivější věc, co jsi mi kdy řekla." 

Upřímně, bála jsem se, že mě očekává prostoduchý příběh a Lucy Keatingová si se svým světem nebude vědět rady a tak bude vyznívat příkře a suše. Zbytečné obavy však zahnalo prostředí, které ačkoliv bylo reálné a problémy skutečného života vystrkovaly ostré hrany, ona je dokázala otupit a díky tomu je román vhodný pro všechny, kteří si chtějí od reality držet odstup. Podle mého je tak trochu umění vykreslit skutečnost barvitě a neobvykle, aby vyznívala jako sen a přitom neztrácela glanc. Autorka tohle umění bezpochyby ovládá. 

Zajímavostí i plusem celé knihy jsou velmi neotřelá a působivá akční dobrodružství, která jsou sice krátká, ale podle mého uspokojí dobrodružné typy a nadchnou ty, kteří touží po troše šílenství. Nápaditostí doslova srší, ale přitom stále vyznívají přirozeně, což jsem velmi ocenila. 

Dreamologie je o lásce, jak už jste určitě pochopili z anotace. Příběh plný romantiky, který by byl víceméně prostý, kdyby do něj autorka nepřidala ta správná kouzla a zajímavou zápletku. Ale takhle se mi opravdu líbil, zaujal mě a nechal mě zamilovat se. Kupodivu do někoho jiného, než asi autorka chtěla. :o)) Nečekejte žádné erotické scény, ale romantickou zápletku ve stylu young adult,

Jak asi tušíte z mých recenzí, jsem náročná čtenářka a prostoduché odpočinkové knihy mě moc nebaví. Pro všechny, kteří jsou jako já, mám však dobrou zprávu. Dílo není obyčejné. Autorka do něj přidává různé zajímavosti, postřehy a psychologii, zejména informace týkající se duše a snění. Ale nezahlcuje román zbytečnostmi, pouze ho těmi údaji vyzdvihuje. 
Dreamologie má propracovaný a promyšlený děj. Na mě zapůsobilo, že si s ním Lucy Keatingová dala práci a snažila se sepsat něco, co vyhovuje těm, kteří chtějí odpočinkový příběh  s něčím navíc. 

Na mě dílo působilo neskutečně optimisticky, možná díky všudypřítomnému humoru, který mi přišel jemný a přirozený. Mně nesedne každý humor, ale tenhle nebyl v knize tak silně znát, nesvazoval mě a přitom jsem párkrát vyštěkla smíchy nahlas, protože na mě zapůsobil. 

Konec je očekávaný, ale trochu i překvapí. Někomu to může přijít kýčovité, ale mně osobně to k téhle knize sedělo. Těšila jsem se, že to dopadne přesně tak, jak jsem si představovala (dopadlo to ještě zajímavěji). Myslím, že autorka určila takový konec především proto, že jde o optimistickou tvorbu a román do vás díky tomu vlije tu správnou energii. :o) 


"Proč se snažit vysvětlovat něco tak neuchopitelnýho jako lásku? Je to ta nejhůř definovatelná věc na světě." 

Co mi na knize vadilo? Čekala jsem na řešení daného problému. Opravdu jsem se těšila, jak to autorka vysvětlí. No, jenže nevysvětlila. To má u mě černý puntík, protože to působí, že si prostě sama nevěděla rady nebo možná čtenáře nechtěla zahlcovat spoustou informací o funkci mozku, aby to mohla nějakým způsobem vysvětlit či obejít. Ale já to prostě očekávala a takhle mi to připadá necelé. Nevím, jestli to budete cítit stejně. Prožitek ze čtení vám to nezkazí, především pokud opravdu očekáváte jen tu odpočinkovku. :o)


"Alice Roweová, jsi dívka mých snů." 

Dreamologie je opravdu krásný příběh pro všechny, kteří raději sní, ať už s otevřenýma či zavřenýma očima. Představivost autorky je rozličná a kreativní, dokáže si vás získat a přitom působit přirozeným dojmem. Myslím, že tohle ocení i realista, který touží po romantice a neobvyklosti. Spousta z vás si knihu zamiluje a možná... možná vám dá nový rozměr, jak si přetvořit skutečný svět k obrazu svému a brát život pozitivněji. :o) 


Knižní obálka: 
Zaujala mě na první pohled, protože je velmi originální a zvláštní. Připadá mi podobná jako mince, protože má také dvě strany. Na hlavní stránce má Alice oči zavřené, tedy spí a sní... Na zadní stránce má oči otevřené a pohlíží s nimi do reality. K tomu ty barevné vlasy, které bych si já osobně hýčkala. Na dotek jsou matné a jiné než zbytek obálky, stejně jako oči. Jakoby vystupovaly z obálky a o to jsou ještě živější, což oceňuji, protože stejně tak živě působí i obsah knihy. :o)



Anotace: 
Kdo by nechtěl potkat kluka svých snů? ...A jak se vůbec stane, že se do někoho zamilujeme?
Alice potká kluka svých snů – doslova. S Maxem toho od dětství prožili spoustu, pojí je dlouhá léta přátelství, ale i vzájemných sympatií – až na to, že vše se odehrává pouze v jejich snech. Když se pak Alice se svým otcem přestěhuje z New Yorku do Bostonu a začne chodit na novou školu, je pro ni velkým překvapením, když Maxe ve třídě potká – krásného kluka z masa a kostí. Cestu k sobě ale nenacházejí snadno. Za vším vězí dávný experiment, který jim hranici mezi realitou a snovým světem nadlouho rozostřil. Komediální příběh s laskavě potrhlými hrdiny a spoustou sympatických postav, které čtenáře donutí smát se nahlas!

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2016
Žánr: Literatura světová, Dívčí romány, Young Adult
Počet stran: 336
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.