Recenze: NELÍTOSTNĚ (Radek Hromuško)


Nešťastné zpracování jednoho neštěstí... 





Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Epocha.


Epocha na FB.


Knihu si můžete zakoupit ZDE.



V roce 2005 šokovala českou veřejnost vražda sedmnáctileté Kamily z Bíliny, kterou měl ubodat její bývalý přítel společně se svými kamarády. Všichni tři se k činu přiznali. Jaký byl ale motiv? Co všechno se odehrávalo v pozadí a proč se na tomto hrůzném činu podílel její expřítel? Odpovědi na tyto i další otázky se snaží zodpovědět autor Radek Hromošku, který byl svého času reportérem České televize a o bílinské vraždě natočil dohromady tři reportáže. Nelítostně je písemným záznamem průběhu jejich vzniku.

Reportér zde vystupuje v roli detektiva a čtenáři společně s ním postupně odkrývají spletitost případu, jehož kořeny vedou mnohem dál a hlouběji. Pouštějí se po stopách vrahů, dostávají se do rodiny oběti i rodiny jednoho z pachatelů, kterým byl již zmiňovaný Kamilin dřívější přítel Jakub a poznávají místa, ve kterých Kamila žila běžným životem dospívajících. Podstatnou část tak tvoří rozhovory, které více či méně posouvají Hromuškovo pátrání. Velkou zajímavostí jsou rozhodně výňatky z Jakubova deníku a rozhovor z vězení vedený právě s ním.

Pro mnoho lidí bude způsob, jakým došlo k tomu, že se zrovna Kamila stala obětí, naprosto nepochopitelný. V knize proto určitě uvítají slova policejní psycholožky, která osvětlují, jak k podobným plánům a ne zrovna tradičním příčinám vraždění dochází. Z tohoto pohledu byla knížka pozoruhodnou, avšak děsivou sondou do tragédie, která nepostihla pouze rodinu Kamily, ale i rodiny obviněných. Nic totiž není černobílé. A vy si nikdy nemůžete být dostatečně jisti lidmi, které máte okolo sebe...

Co je ovšem podle mého názoru problémem předkládaného příběhu, je způsob jeho vyprávění. Autor neskutečně tlačí na pilu. Varovný je hned samotný úvod, ve kterém společně s Kamilou prožíváme její poslední minuty. Popisy toho, jak měla ráda život, který z ní teď uniká, jsou počátkem citového vydírání, jež Hromuško na čtenáře aplikuje a neváhá ho použít ani na následujících stranách. Během vyšetřování mívá jakési záblesky, kdy svět vidí Kamilinýma očima či vidí samotnou Kamilu, jak mu něco bezhlasnými ústy sděluje, přestože se s ní nikdy předtím nesetkal, a tak často sklouzává k dramatizování, čímž celý případ spíše zesměšňuje, i když se snaží o opak.

Často také popisuje zcela nepodstatné věci a zahrnuje do vyprávění skutečnosti, které s dějem nijak nesouvisejí, ale nejspíš mají podpořit celkovou tragičnost. U mě toto bohužel nefungovalo. Každá takováto událost je tragická. Není potřeba oběti malovat svatozář ani se snažit šokovat. Ať už by byla Kamila za života jakákoliv, nikdo neměl právo vzít jí život. Autor chtěl nejspíš poukázat na závažnost činu i jeho pozadí, ale nezvládl to. Nedokázal si zachovat profesionální odstup a kniha celkově působí více jako ventil jeho emocí než výpověď o nelítostném zločinu.

Vzhledem k výše popisovaným skutečnostem mě kniha zklamala. Autorova přílišná zainteresovanost způsobila, že jsem měla pocit, jako bych četla reportáž z bulvárního plátku. Na literaturu faktu pro mě kniha až příliš zaváněla vyhrocenými popisy a emocemi, které bych zařadila spíše do beletristického zpracování. Titul by byl zajímavý, kdyby byl napsán bez zbytečného zveličování, které má za následek jen čtenářovu nedůvěru. Jak už jsem uváděla na začátku, to, co najdete v knize, můžete zhlédnout i v Hromuškových reportážích v archivu České televize. Ty pro mě byly mnohem zajímavější. Obsahují v podstatě úplně stejné informace, ale naštěstí ne tu rušivou omáčku okolo.

Obálka je na knize to nejlepší, a to i navzdory tomu, že bych ji přiřadila spíše k beletrii. Byla na ni použita úžasná ilustrace ruské umělkyně Anny Ismagilové. 



Anotace:
Na začátku to byla jen nevinná hra... Ta se však brzy stala krutou skutečností. 

Dramatický příběh o chladnokrevném plánování vraždy, jež před více než deseti lety otřásla českou společností. Tehdy trojice středoškoláků z Bíliny surově a zcela bezdůvodně zavraždila nevinnou spolužačku Kamilu.
Autor na základě deníku oběti, zápisků jednoho z pachatelů a policejního protokolu odhaluje pozadí celé vraždy i vztah jednotlivých spolužáků, kteří si s myšlenkou na vraždu zpočátku jen pohrávali, navzájem se provokovali, až nakonec nedokázali přestat. Autor současně v knize ukazuje, že Kamila byla skutečně jen náhodnou obětí a že rozhodně neměla být poslední. Soud v roce 2005 sice brutalitu oněch tří vrahů potrestal celkem 58 lety vězení, ale konkrétní motivy pachatelů (ani jejich skutečný počet) dosud přesně nikdo neobjasnil.


Radek Hromuško: Nelítostně
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2015
Počet stran: 192
Vazba: vázaná s přebalem



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.