Recenze: POZNÁVÁME, HÝBEME SE A TVOŘÍME (Pavla Petrů-Kicková)

Přínosná kniha


Kniha je výstupem pedagogické praxe autorky a vychází z požadavku doby na začlenění věkového dítěte od 2 do 3 let do výchovné a vzdělávací práce mateřské školy. 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál


Portál (fb)


Chci zakoupit publikaci Poznáváme, hýbeme se a tvoříme - činnosti pro děti od 2 do 3 let


Jako maminka téměř tříletého chlapečka jsem cílovou čtenářkou této knihy a měla jsem velkou radost, že ji mohu zrecenzovat a ozkoušet různé nápady a rady, které kniha nabízí. Můj syn do školky nechodí, věnuji se mu sama a jsem ráda, že jsem měla možnost nakouknout do této příručky pro učitelky. Přineslo mi to nové způsoby, jak se synem poznávat svět a rozšířit mu obzory zábavnou formou. Další publikace od nakladatelství Portál, která se pro mě stala přínosem. :o)

Dílo je především pro učitelky mateřské školy, z toho důvodu je napsané odborněji, než pro veřejnost, ale v tom nevidím žádný problém. Kniha se mi četla dobře, především mě zaujaly ty části, které byly inspirativní a já si mohla vybírat z různých návodů, jak motivovat své dítě k tomu, aby mělo zájem i o věci, které ho obvykle nebaví. 


   



Ačkoliv je tedy spíše pro mateřské školy, nemám pocit, že by informace, které publikace obsahuje, nebyly vhodné i pro rodiče. Ba naopak je podle mého dobré vědět, co se děti ve školách učí a čemu by se měl tedy v rámci rozvoje vlastního dítěte věnovat i samotný rodič, pokud dítko tuto instituci nenavštěvuje. 

Autorka čtenářky tedy instruuje o tom, jakým způsobem rozvíjet fyzické i psychické dovednosti za pomocí her tak, aby dítě nebylo přetěžované, ale ani aby zaostávalo. Hry, které jsou v knize obsažené, jsou vzdělávací a tak pomocí ní můžete najít nové způsoby, jak naučit svého miláčka vnímat hudbu nebo ilustrace.

   


Tušíte, jaké hry vaše dítko inspirují a přitom je zabaví? Jaké jim naopak dají možnost poznávat a učit se? Jak bezpečně a přitom zábavně poznávat přírodu? Ano, jsou to údaje, které lze logicky odvodit, ale pokud netušíte nebo chcete nový a neotřelý způsob, jakým svou ratolest vést, pak se tato kniha stává opravdu kýženou. 
Zaujalo mě, že dílo nejen poukazuje na důležitý rozvoj, ale také popisuje z psychologického hlediska, jak danou věc děti vnímají a jakým způsobem k nim tedy přistupovat.




Pavla Petrů-Kicková zabrala opravdu široký náhled na danou věc. Díky ní kniha obsahuje nejen množství nápaditých her, které vám pomohou při rozvoji vašeho dítěte, ale také údaje,  které vás zaujmou nejen jako rodiče. :o)

Komu bych knihu doporučila? V případě, že si přejete být informovaní, co se učí děti ve školce a jakým způsobem se věnovat svému dítěti, je kniha  k nezaplacení. Toužíte jen různé rady, jak dítě podporovat v tvořivosti, poznávání i pohybu zdravě a nápaditě, pak si dílo víc než oblíbíte. Jestli se o rozvoj svého dítěte byť jen trochu zajímáte, bude vám kniha zkrátka přínosem. :o)


  


Knižní obálka: Výstižná, nemám, co bych vytkla. Mám takové ilustrace na obálkách velmi ráda, protože děti jsou roztomilost sama. :o)




Anotace: 
Kniha je výstupem pedagogické praxe autorky a vychází z požadavku doby na začlenění věkového období dítěte od 2 do 3 let do výchovné a vzdělávací práce mateřské školy. Po krátkém teoretickém úvodu věnovaném potřebám malých dětí a praxi mateřských škol následují praktické kapitoly, které nabízejí činnosti v různých výchovně-vzdělávacích oblastech. Kniha koresponduje se stávajícím kurikulárním dokumentem RVP PV, aktivity jsou „šity na míru“ dětem nízkého věku a odpovídají možnostem českých mateřských škol.
Mgr. Pavla Petrů-Kicková je dlouholetou učitelkou a v současné době ředitelkou mateřské školy. Publikuje v řadě odborných pedagogických časopisů a je členkou redakční rady časopisu Informatorium 3-8.

Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2017
Žánr: Učebnice a slovníky, Pro děti a mládež
Počet stran: 120
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.