Recenze: SEKERA STRÁŽCŮ (Otomar Dvořák)

Propracované fantasy dílo plné nápaditosti!

"Při Matce Zemi, při Živé Vodě a při Strážném Ohni slibuji dál úděl Velkých Strážců a Nositelů Sekery a stát navěky tam, kde mě Pán říše postavil. A jestliže kdy zaváhám, ať propadnu zkáze a jestli kdy prozradím, co nemělo být prozrazeno, ať jsem navždy umlčen." 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Černý Drak

Černý Drak (Fb)

Chci zakoupit dílo Sekera Strážců



Od zkušeného autora Otomara Dvořáka jsem již četla hororovou sbírku sci-fi a fantasy povídek Mrtvý luh. Svou kvalitní tvorbou si mě získal natolik, že jsem u fantasy románu SEKERA STRÁŽCŮ ani nezaváhala. Zkrátka mě netížila žádná obava. Věděla jsem, že si autor dá opět záležet a skutečně si s dějem, postavami i detaily vyhraje na sto procent. Což také udělal a otevřel mi nový a pozoruhodný svět, který mi lehce připomínal ten pohádkový a ještě ke všemu dokázal zamrazit až v kostech.

Zdroj: Černý Drak


Styl psaní je krásně rozvitý. Autor používá širokou slovní zásobu a dokáže s ní opravdu kouzlit kreativní popisy. V er-formě minulého času je čtenář zaveden do nápaditého dobrodružství a boje samotných Strážců. 
Nakladatelství Černý Drak si s touto knihou také pohrálo. Jemné okrasné ilustrace zdobí okraj každé nové kapitoly, fonty písma se liší a kreativní mi přišly také značky, které oddělují jednotlivé texty. Na pohled je to opravdu působivé.

Dílo je rozdělené na tři části, které se liší emotivními a lákavými ilustracemi: 
Kniha první (Královská cesta) je prvotní část Janova dobrodružství, kdy se ocitá spolu s upovídaným trpaslíkem Gnómem čelem té nejtěžší zkoušce. Musí se z něj stát Strážce, ačkoliv je na to ještě příliš mladý a netuší, co všechno to vlastně obnáší. Kvůli temnému nebezpečí, které dlouho očekávalo na svou šanci, se musí vydat na cestu, kde potká spousty neskutečných bytostí...
Kniha druhá (Modroočka) se týká dívky, ke které má Jan velmi blízko. I tuto hrdinku čeká dobrodružství, které by ji nikdy nenapadlo. 
Kniha třetí (Gidžich) je velké finále celého díla. Neprozradím nic, snad jen, že pro mě byla tato část nejdynamičtější a nejnapínavější.

"Až lidé uvidí Sekeru Strážců, půjdou za ní!"

Hlavní hrdina Jan je patnáctiletý chlapec, kterému na bedra spadne úkol hodný dospělého muže. Najednou má povinnosti a dozvídá se o věcech, které by ho nikdy nenapadly... 

Pomocníkem je mu trpaslík Gnóm, který zná všechna tajemství a zaučuje Jana do světa tajemství, kam patří. Gnóm vtipně kleje a díky tomu, jak je celý maličkatý je lehce komický, ale pořád je to ta správná osobnost, kterou byste chtěli mít po boku při nebezpečném dobrodružství. 

Postavy jsou reálné a působí věrohodně, ale i zvláštně zároveň. Rozhodně se do fantasy příběhu hodí, nejde o přímočaré hrdiny a čtenář má možnost je poznávat po celé dobrodružství. 

Já letím k cílina křídlech závrati,všechno co míjím,nikdy už neztratím.Vznesu se do mraků,pak spadnu do trávy:v tom světě zázrakůmocný a neznámý. 

Trpaslík je osobnost knihy sám o sobě a velmi mi ozvláštňuje. Je hříčka přírody, která vytváří svá vlastní neobvyklá a přesto chytlavá slova - nemějte obavu, porozumíte jim a on je i vysvětlí. Oceňuji, že si dal autor natolik záležet na svém díle, že vymýšlel vlastní česká slova, která dokreslují tak příběh do detailu. 
Dalším přínosem jsou Gnómova přísloví plná důvtipu, dodávají dílu osobitost. Jejich seznam je k přečtení i ve sbírce hororových fantasy povídek Mrtvý Luh, přímo na konci knihy jako lákadlo. Mě rozhodně nalákaly. :o)

Fantazie se meze nekladou, ale přesto má tento svět pevně daná pravidla, což jsem u propracované fantasy očekávala. Autor využil svou představivost skvělým způsobem a směr, kterým se ubíral, je opravdu neobvyklý, jak napovídá anotace. Na mě díky tomu trpasličímu humoru působil děj lehce nadlehčeně a pohádkově, ačkoliv v některých situacích Otomar Dvořák navodil atmosféru mrazivou a téměř až hororovou. 

Anotace také hovoří o tom, že by v knize měla ožívat atmosféra, kterou Karel Jaromír Erben vystihl ve svém díle Kytice. Já sbírku zbožňuji a souhlasím s tím, že určitě prvky z děl K. J. Erbena v románu čtenář najde. Na mě to celkem zapůsobilo díky té oblibě Kytice. :o) 

Sekera Strážců ale obsahuje navíc i básně, které jsou velmi autentické vymyslel autor a vhodně je vložil do děje, který tím ozvláštnil. Pro mě sbírku tímto  rozhodně vyzdvihl. Je vidět, že Otomar Dvořák se knize opravdu věnoval, propracoval a promyslel ji do nejmenšího detailu. 

Ilustrace jsou neskutečně povedené a vábivé. Jde pouze o černobílé kresby, které jsou ale o to výstižnější. Ilustrátorka Adéla Vychopňová odvedla skvělou práci a pokud vám stagnuje fantazie, ona vás znovu přiměje vidět svýma očima to samé, co právě pozoruje hlavní hrdina Jan.

Kniha je již druhé dílo, které jsem od tohoto zkušeného autora měla možnost číst. Není, co bych vytkla, i když samozřejmě se najdou čtenáři, kteří mohou být nespokojení, ale to spíš pouze proto, že očekávají něco jiného a nebo jim tento žánr nesedne. Podle mého je dílo obsahově i vzhledově propracované až na ilustraci na obálce, která je podle mého zbytečně strohá.

Když už se kdoví pokolikáté blížili k osudné křižovatce u zlomeného dubu, déšť se změnil v jemné mrholení, zubatý okraj odplouvajících mračen pozlatilo slunce a nádherná sedmibarevná duha se rozklenula nad krajem jak obrovská brána, jejíž oblouk sahal od obzoru k obzoru. 

Pokud máte rádi kvalitní fantasy příběh, putování, boj s originálním nepřítelem a mrazivou atmosféru, pak vám Sekera Strážců nesmí uniknout. Tato kniha by podle mého měla být v knihovničce každého čtenáře, který tento žánr zbožňuje. 

Knižní obálka: 
Snaží se knihu vystihnout, ale jelikož děj je velmi obsáhlý, tak to není tak snadné. Mně osobně přijde ilustrace na obálce z knihy nejméně propracovaná. Nadpis je méně výrazný, i když rozhodně kreativně ztvárněný. Ale věřím, že by se knižní obálka dala vylepšit.



Anotace: 
Za neprostupným lesem se nachází tajemná říše, se kterou už dávno ztratili obyvatelé poklidného Údolí veškerá spojení. Vesničané si o ní vyprávějí bájné příběhy, ale netuší, jaká hrozba tam číhá a jak náročná je služba Strážce, který brání zlu v překročení hranice. Strážcův syn Jan z nezralé touhy po dobrodružství způsobí tragédii, a proti své vůli se tak stane hlavní postavou osudové hry. Pouze na něm teď záleží, jestli svět, jaký dosud znali, bude existovat dál. Jan se musí vydat na cestu do neznáma a věřit jen v rady moudrého skřítka Gnóma, v tajemství otcovy sekery a v lásku dívky Modroočky. Podaří se hrdinům dojít včas do Severních hor, kde sídlí ledový netvor Gidžich, a přemoci ho?
Zkušený autor historických románů Otomar Dvořák vytvořil netradiční fantasy, ve které zúročil i prvky, jež mohou čtenáři znát z jeho oblíbené „záhadologické“ tvorby. Příběh je zasazen do bájné, a přesto každému čtenáři velmi povědomé krajiny, v níž jako by ožívala atmosféra Erbenových balad. Autor vás svým poutavým stylem vezme na dobrodružnou cestu pohádkovým světem pro dospělé, na níž vás provede všemi ročními obdobími, přes různá nebezpečí a nejednu slepou uličku až do spásného cíle. Na konci cesty však už nemusíte být těmi, jimiž jste byli na jejím začátku.
Okamžiky téměř hororové jsou odlehčeny svérázným humorem ješitného Gnóma, jehož „trpasličí přísloví“ vám uvíznou v paměti.
„Neříkej včelám, že jíš med.“

Nakladatelství: Černý Drak
Rok vydání: 2016
Žánr: Dobrodružné romány, Literatura česká, Sci-fi a fantasy
Ilustrátorka: Adéla Vychopňová
Počet stran: 338
Vazba: brožovaná



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.