Recenze: BESTIE JE ZVÍŘE (Peternelle van Arsdale)

Oddechová young adultka, která má své kouzlo! 

Kamkoliv šla, tam ji následovala smrt. Smrt se jí držela, nepouštěla se jí, nedopřála jí ani doušek čistého vzduchu. (Str. 284)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart
Slovart (Fb)


Chci zakoupit román Bestie je zvíře


Bestie je zvíře mě svou anotací nepřipravilo na to, jaké dobrodružství očekávat, takže jsem byla trochu nejistá a samozřejmě se má mysl odebrala jiným směrem, než kterým měla. Musím ale uznat, že něco takového jsem si opravdu nedovedla představit a rozhodně to mělo své kouzlo... 

Styl psaní je takový nadlehčený a přesto propletený nitkami emocí, které dotvářejí temnou a hrůznou atmosféru plnou chladu. Román by působil surově, pokud by ovšem nebyl sepsán lehkým pohádkovým stylem vyprávění v er-formě. Popisy jsou lákavé, především se týkají přírody a zvláštností, nad kterými by se měl čtenář pozastavit. Žádné zbytečné zdržování texty, které nejsou důležité. 

Každá kapitola je okrášlená ilustrací lesa, která čtenáře okouzlí a rozhodně pozvedne atmosféru. První věta každé kapitoly je v jiném fontu a větším písmu. Je to sice maličkost, ale efektivní.

Plameny vzrostly do výše, ale pojídači duší necítili jejich žár. Jen sledovali, jak oheň saje a srká a polyká. Necítili nic. (Str. 289)

Prolog je smutný a poukazuje na nefér chování vesničanů, které vlastně dali vzniknout své vlastní zkáze. Tzv. pojídačky duší se do příběhu vkládají i později a silně ovlivňují jeho děj. 

Samotná kniha už se týká zejména Alys a jejího trýznivého příběhu, ve kterém zažívá spíše smutek a nezdar. Má však docela štěstí na milé lidi, kteří jí v její pouti vypomáhají a snaží se jí dostat do bezpečí, když se kolem všechno hroutí. Vesničané věří povídačkám a bojí se všeho neznámého. Jenže jak mají poznat, co je výmysl a co skutečné nebezpečí? 

Alys je dívenka, která je zvláštní. Moc nespí a nejraději by se toulala po nocích. Nebojí se, ale to neznamená, že nemá nepřátele. Její svět se bortí, když přijde o rodiče a pak už s ní jde prakticky všechno z kopce... Nemůže však usnout na vavřínech. Aniž by tušila, tak ji čeká ten nejtěžší boj ze všech!

Jelikož se děj odehrává ve středověku, kdy lidé ještě věřili v děsuplná monstra, vysvětlovali si obyčejné věci těmi neobyčejnými a porody pro ně zařizovaly porodní báby, tak je samozřejmé, že postavy působí jako z jiné doby. Já nejsem zvyklá číst takové romány, ale ani tak pro mě nebyl problém se do nich vžít a uvěřit jim jejich život. V rámci young adult jsou podle mého rozpracované přesně tím způsobem, který zaujme, ale nezatěžuje. 


"Slíbilas mi to, ale byla to lež. Vždycky je to lež. Lidi pořád lžou." (Str. 351)

Smrt je v této knize jedním z hlavních témat, o které se autor opírá. Jako další je návaznost na různé povídačky a nesmysly, kterými se dříve obhajovali lidé, když provedli něco hrozného. S tím rozdílem, že on tyto báchorky nechal oživit. V této knize povídačky o strašidlech jsou fakty, která přes den děsí a po nocích zabíjí. Jelikož jsem nikdy neslyšela o bytostech, které si vymyslel, tak jsem byla očarovaná. 

Samotná Bestie je opravdu úkazem přírody a to není jediným živým tvorem, který čtenáře dokáže překvapit. Fantasticky zobrazené příšery nejspíš nikoho nevyděsí, ale rozhodně dokážou navodit skvělou atmosféru! 

Děj je promyšlený a zvláštně propojený se světem, kterého se lidé bojí. Autor poukazuje na to, kolik bolesti si lidé mezi sebou způsobili a způsobují obyčejným strachem z nevysvětlitelného. Kolik životů mohlo být ušetřeno, kdyby začali používat selský rozum a nesvalovali vinu jeden na druhého. Někoho ty poměry, které v té době byly, a jenž jsou v knize skvěle popsány, mohou znechutit a naštvat. Ne natolik, aby román odložil, ale aby jí byl ještě více pohlcen. Emoce čtenář vyčte volně, nikde není nic přes čáru, takže zbytečně silné pocity rozhodně nehrozí. 

Největším plusem této knihy je podle mého právě ta atmosféra plná kouzel, která dodává nostalgickému světu tu třešničku na dortu. Pomáhá překonat všechno, co s Alys čtenář zažije - především ty nepěkné zážitky. 

Nadchlo mě, že autor pro svůj román vymyslel i originální báseň, která děj skvěle doplňuje a láká k tomu, aby se ji čtenář naučil zpaměti. 

Odlehčená young adult romantika nejspíš nenadchne ty, kteří očekávají plnohodnotný románek. O tomhle dílo vůbec není. Ale rozhodně potěší ty, kteří touží po pevném poutu.

Velké finále dokáže překvapit a rozprostřít před čtenářovýma očima opravdu parádní představení, ze kterého až trochu mrazí. Ke konci knihy už znáte odpovědi na své otázky, i když jich nebylo příliš, aby nezatěžovaly při čtení. Ale ten nádech šera se pomalu mění v bělost a noční můry už nemají svou šanci... 

"Musím jít právě proto, že tě miluju. Proto se musím zbavit toho stínu, co v sobě nosím. Abych se k tobě mohla vrátit." (Str. 307)

Co bych vytkla? 
Je to takové odlehčené čtivo, poklidnější fantasy, což pro někoho může být plusem a pro někoho zas mínusem. Já osobně byla za změnu ráda, protože jsem nějakou oddechovku potřebovala a tohle bylo opravdu neobvyklé čtení. Pokud budete mít správná očekávání, román vás nezklame. :o)

Komu bych knihu doporučila?
Tato lehce oddechová a lehce hororová četba je spíše pro mladší čtenáře, kteří více ocení dynamický příběh jiné doby s dívkou, která má před sebou velké věci.  


Knižní obálka: 
Je hrozně krásná. Taková tajemná a přesto kouzelná. No, úplně stejná jako obsah knihy. Tohle se opravdu hodně povedlo. :o)


Anotace:
Jako dítě se Alys rýmovačkám o Bestii smála a strach, který vyvolávaly příběhy o čarodějnicích, ji mrazil jen příjemně. Pak ale jednoho dne přišly. Ty dvě. A s celou vesnicí a dosavadním bezstarostným životem byl konec. Spolu s ostatními dětmi prchá Alys do sousedního Defaidu, kde ji čeká těžké dospívání ve světě svázaném ne-úprosnými pravidly. Defaid i jeho okolí zachvacuje panika před tím, co má prý na svědomí tajemná Bestie. Jenže utrpení, které si lidé dokážou působit navzájem, si s tím nadpřirozeným v ničem nezadá. A Alys navíc cítí, že má k hvozdu a Bestii podivně blízko…

Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2017
Žánr: Fantasy, Young adult, Dívčí romány
Počet stran: 368
Vazba: pevná s přebalem




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.