Recenze: BEZE STOPY (Mary Torjussen)


Thriller pro ženy, který zřejmě neokouzlí každou čtenářku. 

Když jsem si představila, jak si Matt všechno balí a odchází, bez varování, bez jediného slova vysvětlení, bylo mi jako by mi srdce svírala pěst a pevně ho tiskla. Skoro jsem nemohla dýchat. Kam Matt zmizel? (Str. 21)


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia


Ikar na FB


Chci zakoupit knihu Beze stopy


Ačkoliv můj osobní názor na knihu není zrovna nejlepší, nemyslím si, že se nenajdou čtenářky, které si tento román získá. Je potřeba do toho jít se správným očekáváním a těšit se na odpočinkovou četbu, která je svým způsobem zvláštní. 

Styl psaní v ich-formě minulého času působí poněkud lehce osobitě a sebestředně, protože se hlavní hrdinka zaobírá převážně sebou a steskem. Příběh vylepšuje amatérské pátrání, které provádí, aby našla svého přítele Matta. Text působí poněkud suše, nepodtrhuje tu správnou atmosféru. Kapitoly jsou středně dlouhé, některé čtivé, jiné spíše zdlouhavější. 

Kniha začíná první kapitolou, která čtenářky hodí do ryze ženského světa, kde skutečně hrdinku vnímáte. Řeší svou budoucnost, povýšení, módní výstřelky a těší se domů na svého přítele, který na ni ovšem tentokrát nečeká... Co se stalo? Kde je Matt? Základní otázka celého příběhu.

Hannah je svým způsobem osobnost. Dospělá žena, i když na hranici dětinskosti v některých věcech. Někomu může připomínat ženu v nesnázích, protože se dokáže litovat a stále zaobírat Mattem. Občas si neví rady a netuší, co udělat, ale opravdu se snaží Matta nalézt. Podaří se jí to? 

Matt je Hannin přítel, po kterém se slehla zem. Čtenářky ho z valné části poznávají zejména formou vzpomínek, které vyznívají někdy až příliš pateticky. Některé autorky umí i takovým způsobem vdechnout postavám život, Mary Torjussen se to bohužel nepovedlo. 

Nejpovedenější postavou knihy je hlavní hrdinka Hannah, která sice může někomu připadat nesympatická, ale je vidět, že se ji snažila autorka skutečně vylíčit a oživit. Hrdinové jinak nepůsobí příliš živě, spíše ploše a prostě. Náročná čtenářka je neocení. 

Děj je jednoduchý, působí lehce psychadelicky a zmateně, což je účel. Důvod se dovídá čtenář až na konci románu, kterému předchází volnější odpočinkové čtení a až v poslední čtvrtině příběh graduje, stává se dynamickým a více napínavým. Pátrání, kterým se Hannah zaobírá, je zajímavě. Odhaluje informace, které jsou pro ni i čtenáře nové a postupně do sebe zapadají.

Tento thriller pro ženy je hodně oddechový. Pokud očekáváte něco, co vám vyrazí dech nebo vás bude nutit číst bez přestání, protože bude natolik napínavý, tak bohužel. Beze stopy je spíše titul, který můžete nechat plynout a nemusíte se moc zamýšlet. Tajemství, které je pro román nejpodstatnější, může někoho překvapit a jiného zas naopak zklamat. Netroufám si odhadnout, na koho zapůsobí kniha lépe, ale některé čtenářky tomu mohou přijít na kloub i dříve, než se dočtou samotného rozuzlení. Někdo to přirovnává k psychologickému románu. Já bych to zrovna takhle nespecifikovala a pokud ano, šlo by o slabý odvar, jelikož psychologické romány čtu a tohle bylo hodně neobratně sepsané. 

Láska a romantika je mezi řádky cítit, ale zastiňuje ji Hannah. Stejné je to i s ostatními emocemi. Jako byste sledovali příběh skrze dalekohled, což může někomu vyhovovat. 

Závěr knihy poukazuje na to, že Hannah se nevzdává. Konečně se ukazuje vše v pravém světle a jak jsem již říkala, záleží na vás, jak tu nejpodstatnější část přijmete...

Co na Beze stopy říká Chensie? Byla jsem ohledně této knihy trochu nejistá a nakonec se ukázalo, že oprávněně. Titul mi vůbec neseděl. Autorka mě ničím neodzbrojila. Jako náročná čtenářka jsem nebyla vůbec spokojená a čtení mě nebavilo. Hlavní hrdinka Hannah mi přišla nesympatická a ne zrovna chytrá, zahleděná do sebe a svého žalu. Vyvrcholení všeho pátrání a následné vysvětlení mě neokouzlilo, spíše mi přišlo obyčejné a křečovité, protože celkově na mě titul působil nepřirozeně. Ačkoliv já jsem Beze stopy na chuť nepřišla, nemyslím si, že si nenajde své čtenáře. Určitě někdo příběh ocení a užije si jej. 

Komu bych knihu doporučila? 
Nenáročným čtenářkám, které touží po oddechovém románu pro ženy s prvky thrilleru.


Knižní obálka: 
Nakladatelství se rozhodlo pro originální verzi, která je poněkud nezajímavá a mě spíše odradila. 




Anotace: 
Hannah je atraktivní, cílevědomá a úspěšná. Ve velké účetní firmě, kde pracuje, ji podle všeho brzy čeká povýšení, a tak se plná elánu vrací ze služební cesty z Oxfordu do Liverpoolu za „svým“ Mattem. Namísto otevřené náruče ji však čeká pořádný šok – doma nejenže nenachází svého přítele, ale ani žádné jeho věci, dokonce i jeho účty na sociálních sítích jsou smazány. Jak může člověk jen tak zmizet? Jak může beze stopy zmizet tak, jako by předtím ani neexistoval? Hannah se ze dne na den ocitne na dně. Nedokáže se soustředit na práci, přestane o sebe dbát, nejí, nespí. Postupem času začíná mít pocit, jako by jí Matt chtěl dát přece jen nějakou zprávu. Dostává podivné esemesky, dokonce doma rozpozná stopu důvěrně známé kolínské a ve váze jí kdosi vymění květiny za čerstvé… Psychologický thriller pro všechny fanoušky Dívky ve vlaku, Zmizelé a vypravěček, jimž není radno věřit všechno, co říkají.

Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2017
Vydání originálu: 2017
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 326
Vazba: pevná s přebalem


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.