Recenze: TAJNÁ DVOJKA - PŘÍPAD ZTRACENÉHO KONĚ (Jiří W. Procházka, Klára Smolíková)

Příběh, který dětem rozšíří obzory!


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál
Chci zakoupit tento titul!


U nakladatelství Portál vychází série Tajná dvojka A + B, která je vhodná pro děti a mládež. Je to hodnotnější příběh, protože děti ponouká zapojit myšlení a nenásilným způsobem jim zobrazuje nová témata, která pro ně mohou být neznámá. Na knize se mimo známých autorů podílel také ilustrátor Viktor Svoboda, který autentické dětské dobrodružství hravě podpořil. 

Ústředními hrdiny jsou Artur a Bára, kteří si říkají Tajná dvojka a spolu se psem Šerlokem si užívají prázdniny! Artur se sice těšil k moři, ale pochopil, proč momentálně není možná taková dovolená a spokojil se s tím, že s Bárou pojede na kolech na ranč Na konci světa. Šerlok jim k tomu dělá skvělého parťáka a děti si užijí zajímavé dobrodružství.


Detektivní linie v rámci young adult není příliš náročná, odpovídá odpočinkové četbě pro děti. Autoři nenásilným způsobem přecházejí od jednoho tématu ke druhému a zobrazí dětem spousty námětů - kupříkladu natáčení filmu, středověk, vojenství, ufo. Některá témata jsou spíše naťuknutá, jiná rozvedli více. 

Nejlepší a nejpůsobivější jsou pro děti úkoly, které mají možnost na konci každé kapitoly plnit. Ani ty nejsou jednostranně zaměřené a nabízí pokaždé jinou a lákavou úlohu, týkající se dané kapitoly. 

Kniha obsahuje černobílé a velmi povedené kresby, které děti lehce vtáhnou do děje. Ilustrátor Viktor Svoboda do svých ilustrací zapracoval nejen autentické dětské hrdiny a zobrazil je při různých činnostech a návštěvách zajímavých míst.


Ačkoliv Případ ztraceného koně je čtvrtým dílem série Tajná dvojka A + B, nijak jsem nestrádala neznalostí předchozích dílů. Knihy se dle mého dají číst jednotlivě a o to lákavěji pro děti mohou vyznívat. Jediné, co mi zřejmě uniklo, je fakt, kde se děj odehrává, protože ač se vše týká české republiky, některá jména jsou spíše zahraniční, což může být pro někoho matoucí. Pravda, i v ČR se již vyskytují, ale myslím, že ne v takovém množství. 

I když jsem prozatím nečetla žádný titul od Jiřího W. Procházky, ani Kláry Smolíkové, tak jsem se o nich doslechla. Proto mě tento příběh pro děti nalákal, zajímalo mě, jak tato poměrně nesourodá dvojice svým dílem zapůsobí. Jiří W. Procházka neodolal a vložil do děje lehoučké sci-fi prvky, zatímco Klára Smolíková naopak zřejmě podpořila tu věrohodnou dětskou atmosféru. Povedli se jim i dětské charaktery, které jsou sympatické, i když s ohledem na vyspělejší chování méně uvěřitelné. Chápu, že tím autoři chtěli dětem jít příkladem, ale ve výsledku to vyznívá méně věrohodně.


Tajná dvojka: Případ ztraceného koně je odpočinková četba pro děti, která nabízí určitý rozhled a zábavný příběh. Nejsem si jistá, pro jakou věkovou hranici je kniha stanovená, ale jelikož se v ní neodehrává nic násilného, ač atmosféra je v dynamických částech napínavá, pak věřím, že by se líbila klidně i dětem od deseti let.


Knižní obálka je za mě velmi lákavá. Ilustrace Viktora Svobody jsou velmi líbivé, což můžete tedy rovnou okusit. Sice se v knize objevují pouze černobílé kresby, zatímco na knižní obálce je barevná, ale i tak jsou všechny velmi povedené a krásné.



Anotace: 
Letní prázdniny Artura a Báry nabraly nečekaný směr, když kamarádi vyslyšeli prosbu Bářina strýce, aby za ním urychleně přijeli. Z bývalého statku strýc vybudoval vyhlášenou stáj. Kromě svých koní zde poskytuje ustájení i pro koně jiných majitelů. Dokonce si ho vybrala slavná kaskadérka, aby se zde přes léto postaral o filmovou hvězdu, mohutného kladrubského vraníka. Jenže kůň zmizel.
Tajná dvojka A + B i se psem Šerlokem se okamžitě ujímá případu. Dokážou vypátrat koně dřív, než bude nutné nahlásit zmizení policii? Kdo by mohl mít zájem ukrást tak speciální zvíře?
Na čtenáře čeká nejen napínavý detektivní příběh, ale na konci každé kapitoly také úkoly, které otestují jejich logické myšlení a také pozornost, úkoly totiž souvisejí s danou kapitolou. 

Nakladatelství: Portál 
Rok vydání: 2018
Žánr: young adult
Ze série: Tajná dvojka A + B
Počet stran: 152
Vazba: pevná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.