Recenze: SEMPRE - NAVĚKY (J. M. Darhower)

Mafiánská romance! 


Za recenzní e-výtisk děkuji Palmknihy - eReading
Chci zakoupit titul Sempre: Navěky


New adult z prostředí mafie vyšla v roce 2015 u nakladatelství Yoli. Od té doby se bohužel čeští čtenáři nedočkali pokračování Sempre: Redemption, které v zahraničí vyšlo v roce 2013 a zřejmě se ho ani nedočkají. Což je poměrně škoda, protože J. M. Darhower má, co nabídnout a českým čtenářům se podle hodnocení příběh hodně líbil. Vy máte možnost si tuhle krásku pořídit nejen v tištěné podobě, ale také v elektronické u eshopů Palmknihy či eReading.


V er-formě se odehrává několik úhlů pohledů. Každý je autentický a dokáže navnadit ke čtení. Styl psaní obsahuje jednoduché popisy a snadno vás vtáhne do děje. Liší se od klasických young adultek především díky ostrosti a surovosti, která je zobrazována především na začátku. 

Vyprávění se převážně odehrává z úhlu pohledu sedmnáctileté dívky, prakticky otrokyně, která netuší, co je obyčejný život a svoboda. Jmenuje se Haven. Vyrůstala se svou matkou u rodiny, kde obě společně sloužili. Nesnadný život pro mladé děvče v ní samozřejmě zanechal následky...

Oproti tomu Carmine má svobody na rozdávání. Je to živel, který holduje alkoholu, drogám a na všechno a všechny kašle. Jeho pud sebezáchovy je minimální. Poznáte ho podle toho, že kolem sebe štěká vulgární nadávky a pění vzteky. Má důvod. Něco z minulosti ho děsí. Noční můry mu nedají spát a jizvy mu připomínají, že bude pykat, ať už za to může nebo ne. 

Jeho bratr Dominik je přátelštější. Neprošel si tím, co potkalo Carmina. Studuje a dodržuje pravidla, která mu otec stanovil. Má svou dívku a snaží se být tím, kým skutečně je. 

Jeho otec Vincent ho podporuje stejně jako Carmina, kterého se snaží bezvýsledně vychovat. Jako lékař má spousty práce, ale jako člen mafie se dostává do situací, kdy spíše bolest způsobuje než by ji léčil. Jeho úhly pohledu jsou obvykle plné surovosti, ač on sám není vyloženě zlý, ve světě, který zná, nemůže být hodný. 

Dějová linie je vrstevnatá. Jedná část odhaluje new adult křivku s romantikou a něhou, nově nabytou chutí do života a první láskou. Prolíná se se zajímavými, většinou surovými vzpomínkami ústřední hrdinky. Druhá linie, mnohem spletitější, vás naopak odnáší do světa mafie, získáváte náhled na mafii jako celek i jedince. Autorka se nevyhýbá brutalitě a vše popisuje  až překvapivě reálně. Tyto dvě linie jsou jako jing a jang. Zatímco jedna dává do duše něhu a lásku, druhá dokáže vyděsit.  

Problém je, že autorka prostě neodhadla míru a čtenáře zahltila i nepodstatnými texty, které jsou sice hřejivé a romantické, ale díky nim se čtení převážně táhne jako melasa. Pokud jste romantické dušičky, určitě za tyto pasáže budete velmi rády, ale jestli chcete dynamičtější a akčnější čtivo, musíte se smířit s tím, že převládají poklidné části a akčnější část je odsunuta do pozadí. Přitom má rozhodně výborný potenciál v daném žánru a pokud by autorka ztvárnila převážně ji, rozhodně by se jí povedl thriller plný nebezpečí a propletenosti. 

Překvapí vás, že něha a láska se vymykají z romantických young adult, ale jedná se přímo o new adult, tedy o knihu s erotickými prvky. Za příběh si tedy vychutnáte pár peprných scén, kdy nejde jen o mazlení, ale dokonce i samotný, romanticky sepsaný akt. Bohužel však se autorka nedokázala udržet a popsala i několik scén, kdy šlo čistě o tlachání, romantické řeči bez přínosu, opakování informací a všechny tyhle hovory ústředního páru za chvíli poněkud zaváněly laciností a nadbytečností. 

Emotivní stránka příběhu je hodně široká. Budete mít své oblíbence i neoblíbené hrdiny, přičemž vás okouzlí, že i ten největší bídák má nějakou dobrou vlastnost. Nic není černobílé. Ironie, kterou autorka do knihy vnesla, je osvěžující, i když by zapůsobila víc, kdyby se nezaměřovala hlavně na romanci. 

Závěrečná část je ve stejném stylu jako předchozí texty. Stoupající křivka napětí náhle spadá s romantickým přerušením, opět narůstá a zas náraz. Je mi jasné, že se autorka snažila dílo vybalancovat, ale v tomhle případě spíše konečné řešení zbavila napětí a dynamiky, takže vás rozhodně nesežehne, i když informace jsou šokující a akce šokující, tak vše přerušují medovější texty. 

Titul bych rozhodně doporučila romantičtějším čtenářkám, které chtějí určitou akci, ale zastíněnou právě sladkou a něžnou láskou. Dospělejší pohádka pro milovníky mafie má, co do sebe, ale milovníky typických thrillerových knih samozřejmě nezabaví - za takovým účelem kniha psaná nebyla. 

Co na Sempre: Navěky říká Chensie? I když jsem romantička, tak té romance tam na mě bylo přece jen až moc. Navíc je kniha vážně obsáhlá, takže ke konci už jsem se prostě těšila, až vážně skončí. Bavila mě, ale postupem času mi ústřední pár lezl spíš na nervy, protože to bylo o tom samém. On něco provede, ona ho utěšuje, všechno se vrátí do normální roviny, chvíli seká latinu a znovu nastává problém. Oproti tomu ta část, dotýkající se otroctví a mafie byla v rámci žánru vážně působivá. O té bych si rozhodně přečetla mnohem víc! Měla spád, napětí, šikovné zpracování a nabízela něco navíc jako třešničku na dortu. Díky tomu jsem ráda, že jsem si knihu pořídila, ta romantika naopak byla běžná a ze začátku sice jiskrná, ale postupem času jsem vůči ní otupěla a klidně bych ji vystřihla. 


Anotace: 
Sedmnáctiletá Haven Antonelli nikdy nepoznala svobodu. Od malička vyrůstala v izolaci uprostřed pouště, kde spolu s matkou tvrdě pracovala a trpěla nelidským zacházením. Obě se staly oběťmi obchodu s lidmi organizovaného mafií. Jednoho dne se ale na farmě objeví doktor Vincent DeMarco a dává Haven šanci na nový život. Ta se musí rozhodnout – buď opustí matku a odejde s DeMarcem, nebo zemře. 
V doktorově domě v severokarolínském městečku Durante se Haven seznámí s jeho dvěma syny Dominicem a Carminem. Ti nikdy nepoznali nouzi a nic jim v životě nechybí – ovšem kromě matky, která záhadně zemřela. Carmine je výbušný, nezvladatelný mladý muž, kterému není nic svaté a odmítá jakoukoli odpovědnost. Láska k Haven ho ale změní a oba brzy musí přehodnonit všechno, čemu doposud věřili. Čím hlouběji se zaplétají do pavučiny lží a tajemství, tím víc zjišťují, že i přes zdánlivé rozdíly jsou si velmi podobní. Oba chtějí uniknout okolnímu nebezpečnému světu, jemuž vládnou moc a peníze, ale řetězec událostí, které se daly do pohybu už dávno před jejich narozením, ohrožuje jejich životní plány i samotnou existenci. Ve světě mafie jsou zrada a násilí všední součástí života, nic není zadarmo a slovo navěky – sempre dostává trpkou příchuť.

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2015
Žánr: New adult
Počet stran: 520
Vazba: brožovaná
Formát: PDF, Epub, Mobi



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.