Recenze: NEVÍM KUDY KAM (Gayle Forman)

Tři emotivní životy...


Za recenzní výtisk děkuji Euromedia
Yoli na FB

Chci zakoupit titul v Knižním klubu! 


Gayle Forman je báječná autorka, která si mě získala už knihou Byla jsem tu (recenze). Nezapomenutelný příběh. Jakmile jsem se dozvěděla o vydání románu Nevím kudy kam, bylo mi jasné, že kniha si mě získá a bude perfektní. Kladla jsem na ni poměrně vysoké nároky a nezklamala. Může se stát i tvou srdcovkou? 

Styl psaní je komplikovanější, což je u tak oduševnělého příběhu nejen očekávané, ale spíše rovnou vyžadované. V knize se tak prolínají texty v er-formě s ich-formou, které vás mohou lehce vyvést z rovnováhy, ale ve výsledku jsou především výrazným kladem, jelikož jejich prostřednictvím poznáváte hrdiny o to silněji. Vypravování se čte báječně, obsahuje texty či citace, které přímo vybízí k zamyšlení. 

Na střídačku se seznamujete s příběhy tří ústředních postav, které se vám otevírají v oné er-formě a ich-formě, kdy vám ze sebe podávají to nejemotivnější a nejpodstatnější. Prožíváte životní milníky, zatímco se v jednu chvíli setkávají, a pokračujete v nich i nadále, abyste měli možnost je poznat až do hloubky... 



Nathaniel neměl lehké dospívání kvůli svému otci. Matka ho v dětství opustila a péče zbyla na otci a babičce. Jeho život se musel podřídit svému otci, musel dospět dříve a stálo ho to nejen část jeho duše. 

Harun má své tajemství, které před rodinou skrývá. Modlí se k Alláhovi jako správný islámista, chodí do školy a má své sny. Ví, že nejspíš nikdy nebude moct žít život podle svého, protože od něj chtějí klasický život. Ten je ale Harunovi vzdálený. 

Freya je hvězdička. Doslova celebrita, která se skrze sociální sítě prorvala na populární místa. Své fanoušky má spíše jako svou vlastní terapii, která jí pomáhá překonat odchod důležité osoby. Když přijde o hlas, nejvíc ji děsí, že by mohla přijít o lásku svých fanoušků... 

Všechny tři postavy zažívají podstatný životní milník, kdy se změna v jejich životě pro ně zdá natolik nepřekonatelná, že se jí souží a neví kudy kam... 

Charaktery jsou díky emotivním vyprávěním opravdu silné a ačkoliv autorka nezachází do detailů, protože to není potřeba - umí se svými postavami perfektně pracovat - jsou precizně vykreslené. Liší se od sebe stejně jako se podobají kvůli své bolesti. Určitě nemusíte mít obavu, že byste se v jejich životních příbězích ztratili. Orientace je snadná, i když má každý hlavní hrdina kolem sebe ještě vedlejší, tak jsou jejich životy natolik odlišné, že je pro vás opravdu lehké se do nich vžít. 

Spletitá dějová linie je vrstevnatá, prolíná se s minulostí i přítomností. Odehrává se převážně v New Yorku. Autorka se zaměřila na výrazná místa, která znáte, ačkoliv jste danou lokalitu třeba nikdy nenavštívili. Orientace v textu je snadná. Děj se týká především lidského života - radostí i strastí, se kterými se člověk potýká, ať už je to jakákoliv podoba lásky, touhy něco dokázat či něčím být, apod. Životní rozhodnutí, která nemohou hrdinové ovlivnit nebo nemají sílu. Mohla bych to popsat jednoduše... V knize se rozprostírá samotný uvěřitelný a přirozený život. Ten nikdy není snadný, je nutné bojovat. Ale co když vám dochází síly a naděje?

V zahraničí se hřeší na rozmanitost, což je na jednu stranu dobře, pokud to autor umí přirozeně podat. Autorka Gayle Forman je natolik zkušená, že s přirozeným vývojem a zapracováním oněch prvků rozhodně neměla žádný problém. Což ocení i náročnější čtenář, protože někdy jsou příběhy psané s ohledem na různorodost opravdu na sílu. Asi tušíte, jakých prvků se to týká, především je podstatné poukázat na rozmanitost lidí. V knize tedy naleznete černoch, islámistu, gaye, fyzicky odlišného, atd... Nemusíte mít obavy, že by náboženství bylo v knize nějak silně zobrazováno. Spíše je načrtnuto a dle mého tou lehčí formou, kdy se nejedná přímo o fundementalismus. 

Závěr je plný naděje. Pochopíte, že se hlubší myšlenka týká spíše zbožného přání, aby nikdo nečelil těžkým chvílím sám a dokázal jít dál. Opět Gayle Forman udělá na své čtenáře dojem a představí jim něco silného a emotivního. Musíte ovšem počítat s tím, že jáma, do které vás svrhne, není tak hluboká, jelikož je příběh sepsán v ya žánru. Přesto však má hodně, co do sebe a citlivější čtenáři nejspíš podlehnou dojetí. Nedivila bych se... 

Velmi ráda doporučuji young adultky s hodnotným námětem, které svým čtenářům předají své poselství. Nevím kudy kam není výjimka. A jelikož Gayle Forman je spisovatelka, která psát skutečně umí, není dílu, co vytknout. Perfektní čtení potěší nejen nenáročné, ale i náročné čtenáře. 

Co na Nevím kudy kam říká Chensie? Jsem nad míru spokojená. Přesně tohle jsem očekávala. Gayle Forman mě nezklamala a dala mi do života zas něco navíc. Emoce jsou doslova pohlcující. Procítila jsem to s hrdiny, ačkoliv nejsem cílová čtenářka, tak si mě příběh opět získal. Vedle Byla jsem tu se mi v knihovničce ocitne stejně kvalitní Nevím kudy kam. 



Anotace: 
Od autorky bestselleru Zůstaň se mnou (If I Stay)

Freia, Harun a Nathaniel. Tři osamělí teenageři, jejichž životy se osudově protnou během jediného dne v New York City.

Freia přišla o hlas při natáčení debutového alba a teď má strach, že přijde i o své fanoušky. Úzkostlivě sleduje sociální sítě, pročítá se nekončícím množstvím komentářů a doufá, že na ni nezanevřou. Jsou totiž to poslední, co jí v životě zbylo…
Harun plánuje útěk z domova. Chce být s tím, koho skutečně miluje a jeho rodina mu v tom brání. Čas se ale krátí a on musí jednat rychle. Zítra už by totiž mohlo být pozdě…
Nathaniel přijíždí do New Yorku, aby se vyrovnal s rodinnou tragédií, která ho uvrhla do těžké deprese. Celý jeho život se ze dne na den obrátil vzhůru nohama a přestal dávat smysl…

Když na sebe tahle trojice náhodou narazí v Central Parku, žádný z nich nemá tušení, že společně stráví den, na který nikdy nezapomenou.

Nakladatelství: Yoli
Rok vydání: 2018
Žánr: Young adult
Počet stran: 248
Vazba: brožovaná s chlopněmi


1 komentář:

  1. Autorku mám ráda, ale ještě jsem se nedostala k jejím dalším knihám. Mám za sebou pouze Zůstaň se mnou, ale ráda bych si od ní přečetla i další knihy. :-)
    Tahle kniha mě zaujala už jak ji vychvalovala Penny and books a tvá recenze mě na knihu taky velmi nalákala. :))

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.