Recenze: NIKDYNOC (Jay Kristoff)

Drsné i květnaté fantasy

„Pojmenovat svou zbraň je taková blbina vyhrazená pro hrdiny. Pro muže, o kterých se zpívají písně a vyprávějí příběhy a po nichž lidi pojmenovávají svoje fakany. Ty a já kráčíme ve stínech. A když budeš dobrá, tak nikdo nebude znát tvoje jméno, o tom napichovátku, co máš za pasem, ani nemluvě.Budeš jenom zvěst. Šepot. Myšlenka, se kterou se všichni bastardi na tomhle světě budí v nikdynoci ze snů zpocení. Být pro někoho hrdinou je to poslední, co se ti na tomhle světě stane, děvče.“Mercurio jí podal dýku zpátky.„Ale budeš dívka, které se hrdinové budou bát.“ (4% z knihy)


Za recenzní výtisk děkuji eshopu Palmknihy
Palmknihy na FB


Chci zakoupit tento titul!



Australský spisovatel Jay Kristoff je v České republice známý díky své sci-fi trilogii Illuminae, která ohledně obsahu a vzhledu velmi kreativní už na první pohled. Prozatím nemohu soudit, první díl mám sice doma, ale prozatím jsem nečetla. Ovšem když vyšla Nikdynoc se svým lehce zvráceným a morbidním námětem týkající se vrahů a násilného vraždění, neodolala jsem... CooBoo jistě čtenáře young adult fantasy velmi potěšilo tímto titulem, pojďme si tedy společně přečíst čím vás kniha může nadchnout. 
Styl psaní v er-formě se různě prolíná s aktuálním dějem i vzpomínkami. Některé texty jsou v kurzívě, abyste je snadno odlišili. Použitý jazyk je v některých případech zvláštně květnatý až poetický, přičemž to celé vyznívá opravdu romanticky i lehce zvráceně, když se zamyslíte nad oním dotekem morbidního tématu. Autor se rozhodl pro popisnější styl, který je sice čtivý, ale ne vždy je dynamický. I díky tomu má titul vyšší počet stránek. Ač jsou některé pasáže ryze něžné a plné romantiky, dokáže vás autor šokovat. Vulgaritám se určitě nevyhýbá, ale přesto nejsou v přehnaném množství. Příjemný bonus, protože ač se jedná o young adult, zřejmě se Jay Kristoff rozhodl pro dospělejší ztvárnění, které nadchne cílové čtenáře a neodradí ty, kteří už žánru odrostli. 

Titul obsahuje také poznámky pod čarou, mnohdy až dosti podrobné a pro některé čtenáře i nadbytečné. Záleží jak moc chcete daný svět přiblížit. 

Před samotným příběhem jsou k dispozici mapy. V elektronické verzi jsou na stránce zobrazené jako malé, ale kliknutím je snadno zvětšíte. Můžete si tak prohlédnout místa, ve kterých se dobrodružství bude odehrávat. 

Prolog s názvem Caľeat Emptor začíná slovy Když lidé umírají, často se poserou. (1% z knihy). Opravdu zajímavá první věta young adult příběhu vám dává najevo, že Jay Kristoff svůj román rozhodně nepsal tak, aby s vámi jednal v rukavičkách. 

Kamenem úrazu je nejspíš začátek knihy, který je až zbytečně zmatečný. Čtenář je vhozen do děje i vzpomínek, plácá se v novém světě a absolutně netuší, která bije. Je nutné vydržet, protože pomalejší rozjezd je pak nahrazen vysoce návykovou četbou, která vás fakticky nezklame. 

Nikdynoc je opravdu neobvyklý román, především tím, jak choré scény v sobě skrývá. Ta zvrácenost pro někoho bude samozřejmě lákadlem, ale citlivější čtenáře může odradit. Nejedná se jen o vraždění a násilí, jak láká anotace, ale také sex. Překvapivě surové scény jsou okořeněny něčím temnějším s trošinkou nechutnosti, touhy a jistého nadšení, které na vás ze stránek sálá. Dá se říct, že román má opravdu silné až trýznivé kouzlo, kterými čtenáře, pro které byl stvořen, rozhodně poblouzní. 

Fantasy svět je lákavý a působivý. Zaujme především neotřelými názvy, které vás nezahltí, ale rozhodně navnadí. Akční scény potěší zejména čtenářky, které mají v oblibě řízné hrdinky, jež si nenechají nic líbit. Hrdinky, které muže nepotřebují a postarají se sami o sebe. Bezostyšně kolem sebe máchají zbraněmi až teče krev. Takový typ dívky vás provází příběhem a zanechává za sebou spoušť...

„Věděla jsi to,“ řekl. „Zvolila sis to.“„Nejsem si jistá, jestli jsem vůbec měla možnost volby,“ odvětila. (3% z knihy)

Kniha má propracovaný koncept se zajímavými odbočkami, překvapivými zvraty, u nichž někdy až mrazí krev. Není ochuzená o zásadní myšlenku a přece jen má něco navíc v podobě emocí, které snadno prožíváte. S ohledem na složitější styl psaní se nejedná o oddechovku, jak by se mohlo na první pohled zdát, takže zaujme i náročnější čtenáře young adult a potěší především ty, kteří mají akční fantasy s romantickými prvky v oblibě. 

Epické fantasy plné dramatu a akce obsahuje také romanci, kouzlo a silné napětí, které se objevuje především v době, kdy se opravdu začtete. Už od začátku je děj spletitý a než se tedy začnete orientovat v novém a promyšleném světě, chvilku to potrvá, pak se budete hodně těšit na zážitky, které si pro vás i své hrdiny spisovatel připravil. 

Jelikož je tohle jízda už od začátku, tak v závěru budete lapat po dechu. Znásobí se akce, bodnutí nožem i kopím, nastává doba, kdy se odhalují nejen kosti a maso... V epilogu s názvem Dicta Ultima vás autor informuje o tom, že ačkoliv to byl masakr a nádherný zážitek v jednom, jste teprve na začátku. První díl ze tří...

Myslíte si, že věděla, že to všechno takhle skončí?
Znáte ji vůbec?
Ještě ne, malí smrtelníci. Ještě ani způlky ne.
Ale tohle je koneckonců jen jeden příběh ze tří.
Zrození, život a smrt.
Tak se mě chyťte za ruku.
Zavřete oči.
A pojďte se mnou. (99% z knihy)

Tímto se s vámi autor loučí a mnohým přechází po zádech mráz a slepě jej následují, protože taková pohlcující a netradiční kniha se jim do rukou dlouho a nebo vůbec nedostala. Jste fanoušky fantasy žánru a chcete něco, co vás dokáže pohladit i dát vám ránu? Něco, co vás vyhodí do povětří a nechá vás zapadnout hluboko do svých stránek? Pak je tu Nikdynoc. Nikdy nevíte, co vás čeká, dokud ji nepřečtete...

Co na Nikdynoc říká Chensie? Tak tohle mě hodně překvapilo. Ze začátku mi trochu dělalo problém se srovnat s autorovým stylem. Četla jsem na etapy a tak jsem se ztrácela, než se mi podařilo začíst. Ústřední hrdinka Mia mi sice nebyla až tak sympatická, ale její dobrodružství mě hodně fascinovalo... To bylo opravdu silné. A svět, který autor vymyslel, se vší tou zvráceností a ničemností, která se nad vším vznášela jako nebesa, je svým způsobem neodolatelný. Sice young adult, ale i přesto zážitek, který si podrobí i dospělého čtenáře. Já jsem očekávala něco trochu jiného, takže se mi titul nevryl až pod kůži, jako jiným, takže pokračovat v sérii nebudu, ale bylo to zajímavé počtení. 

Anotace: 
Dcera popraveného zrádce Mia Corverová se ukrývá ve městě postaveném z kostí mrtvého titána. Vydává se na cestu, aby se stala učednicí nejobávanějšího a nejtajemnějšího sdružení vrahů v celé zemi – Rudé církvi. I když vyniká v použití jedů a zbraní, nemůže ji to zachránit před spiknutím, které se na ni v temnotě chystá. Dokáže ho odhalit včas, než ji dostihne, a pomstít se těm, kteří můžou za smrt jejího otce?

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2019
Žánr: Fantasy, Young adult
Ze série: Nikdynoc
Počet stran: 448
Formát: epub, mobi, pdf

3 komentáře:

  1. Je super, že kniha dokáže vyvolat tolik emocí a líbit se. :) Já jsem ji ještě nečetla a asi bych si ji přečetla v originále, ale těžko říct kdy. :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem četla pár recenzí, co článek to názor, a nejsem si jistá, zda se do toho pustit. Jsou věci, které by mě asi hodně štvaly, tak nevím...

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý deň, priatelia, volám sa Monika Adamciaková z Bratislavy. Čítal som dobré komentáre o vašej dobrej práci, som veľmi šťastný pre vás všetkých, pretože som našiel to isté šťastie v sebe, len pred pár týždňami som čítal dobrý posudok o podobnom blog na mojej pracovnej kancelárii, komentár od pani Jennifer z Madridu povedal, že veľký muž z africkej krajiny menom Dr. osagiede bol schopný vziať späť svojho bývalého priateľa po 12 mesiacoch rozchodu. Bol som motivovaný, snažil som sa nadviazať kontakt s tým istým Osagiede prostredníctvom:
    {doctorosagiede75@gmail.com}or whatsapp 2349014523836
     pre urgentné riešenie obnovenia môjho manželstva asi 2 roky som sa rozviedol. Ihneď som poslal e-mail na Drosagiede, dostal som okamžitú odpoveď, povedal mi, že mi môže pomôcť, povedal, že môj prípad je pre neho príliš jednoduchý, pretože v priebehu rokov vyriešil podobné prípady. Snažil som sa, pretože nemám čo stratiť pri pokuse. Požadoval fotografie a kúpil sviečky a iný pravopisný materiál, ktorý bol potrebný pre úspešný výsledok. Pred dvoma dňami, v utorok ráno po aktivácii hry lásky, som zavolal manželovi môjho bývalého manžela, ku ktorému mi hovoril láskavo a ospravedlnil sa za to, že sa so mnou zlomil, že to bolo remeslo diabla a našiel to škoda, Odpúšťam mu a ďakujem mu za jeho návrat. Bolo to šokujúce a veľké prekvapenie. Nikdy si neviem predstaviť, že to bude fungovať tak rýchlo až do včerajšieho rána, keď sa môj manžel vrátil domov a stretol sa so mnou a našimi dvoma nádhernými deťmi, sme všetci šťastní ako rodina vďaka dr osagiede

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.