Recenze: NAPROSTO POZORUHODNÁ VĚC (Hank Green)

Sci-fi lahůdka


Za knižní dar děkuji Knihy Dobrovský
Chci zakoupit tento titul!


U Knihy Dobrovský - Fobos vyšla sci-fi lahůdka Naprosto pozoruhodná věc, o které čtenáři tvrdí, že se jedná o opravdu naprosto pozoruhodnou věc! Autorem neobyčejného debutu je Hank Green, podle všeho bratr slavného a význačného spisovatele Johna Greena, který si vás získal svými emotivními romány. Hank Green je ale zcela jiný, stejně jako jeho tvorba, čím si vás tedy získá?



 

V ich-formě se rozehrává neobvyklé sci-fi dobrodružství, které na první pohled působí jako zcela běžné young adult. Už v první kapitole se vám představuje ústřední hrdinka April Mayová, studentka desingu na vysoké škole, která žije se svou spolubydlící Mayou, se kterou také chodí. 

Navnadí vás na příběh svým úvodem, ale pak se začátek trochu táhne. Představuje vám sama sebe, svou přítelkyni a svého kamaráda Andyho. Než se dostane k obřímu a majestátnímu robotovi, nějaký čas uběhne. A teprve pak se tedy začne něco dít! 

April pojmenuje robota Carl a podle ní jej tak začnou všichni nazývat. Což je poměrně vtipné, jak obrovský vliv má jedno obyčejné video na internetu. Způsob, jakým se April stane slavná, potěší především ty, kteří se věnují sociálním sítím. Od té chvíle je hrdinka středobodem všeho. Všichni po ní touží, všichni s ní chtějí udělat rozhovor. Více se zajímají o samotnou April než o to, že se na světě z ničeho nic objevili obrovští roboti... 

Mediální sláva April příliš neprospívá. Je nevyspalá a unavená a do toho se autor rozhodl vložit zvláštní hádanku, skládající se z kódů a hudby. Je jasné, že postupem času se přechází na sci-fi prvky, které nejsou v knize rozložené ve velké míře, takže i v případě, že nejste klasičtí fanoušci sci-fi, si přijdete na své. 

Dobrodružství v sobě skrývá nejen odhalování tajů, týkající se Carlů, ale představuje vám mediální slávu, sociální síle, vliv internetu na člověka, dá-li se to tak říct, a také samozřejmě lgbt romanci. V tomto případě se jedná o lásku dvou lesbiček, která není zbytečně rozvláčná, ale své místo v příběhu má. 

Dramatický závěr je trochu jiný, jelikož... No, to vám prostě nesmím říct, protože byste hned přišli na to, že je něco špatně. Nicméně opravdové drama a nebezpečí vám tedy neunikne, i April jej ve svém projevu v prvním odstavci slibuje. A na konec lehké ťuk ťuk, které podle mého vypovídá o tom, že se dočkáme pokračování, protože... 

Knihu bych doporučila všem, kteří chtějí neobvyklý zážitek, týkající se námětů, jež jsem zmiňovala. Opravdu se jedná o naprosto neobyčejné dobrodružství, které má sílu vás zaujmout. 

Co na Naprosto pozoruhodnou věc říká Chensie? Jelikož nejsem až tak posedlá sociálními sítěmi, tak jsem nepochopila všechen ten humbuk kolem April. Proč se z ní najednou stala mediální hvězda, když dívka podle mého vlastně neměla, co nabídnout? O tématice robotů nevěděla vůbec nic a jediné, co nabízela, byli popisy, kterých se hemžilo na internetu více. Nebyla ničím zajímavá, a přesto se na ni upoutaly oči tisíce lidí. To mě zarazilo. April byla hodně svá, v některých chvílích poměrně kritická, i když se to dalo pochopit s ohledem na nevyspalost. Příběh je opravdu neobvyklý, ale není to hrdinkou. Je to spíš námětem, který je zvláštně uchopený a nabízí neobvyklý zážitek. 


Anotace: 
Jsou tři hodiny ráno a třiadvacetiletá April se vrací domů z práce. Po cestě si všímá obří sochy. Vypadá jako tři metry vysoký Transformer, oblečený v samurajském brnění. S kamarádem Andym ho natočí na video, které posléze umístí na YouTube. Tím se jejich dosavadní životy naprosto změní. Video se totiž stane virálním a obletí téměř celý svět. April se rázem ocitá v centru intenzivní mediální pozornosti.

Nakladatelství: Knihy Dobrovský - Fobos
Rok vydání: 2019
Žánr: Sci-fi
Počet stran: 325
Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.