Recenze: DEN, KDY JSEM ZAHLÍDLA LÁSKU (Josie Silver)

Romance o nesnadné lásce na první pohled




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada - Cosmopolis

Chci zakoupit tento titul


Anglickou spisovatelku Josie Silver prostřednictvím jejího románu pro ženy s názvem Den, kdy jsem zahlídla lásku poznáváme poprvé. Autorka má na svém kontě v zahraničí prozatím jen dva tituly, přičemž v roce 2018 vyšel tento debut pod názvem One Day in December. Dočkáme se u nakladatelství Grada - Cosmopolis i knihy The Two Lives of Lydia Bird? 


Ačkoliv se jedná o prvotinu, tak autorka umí pracovat s textem a báječně navodit atmosféru. Svůj dynamický příběh zobrazila v ich-formě převážně z úhlu pohledu ústřední hrdinky Laurie, ale prostor dostává také Jack. 

S Laurie prožijete na tři sta šedesáti pěti stranách cca devět let jejího života, který je prošpikovaný reálnými událostmi a tématy jako je přátelství, láska, ztráta blízkého člověka, nehoda, hledání práce, cestování, atd. Není toho málo, ale s tím se Josie Silver hravě vypořádala. Přeskakovala v čase. Nedělá jí problém posun třeba o půl roku či týden nebo měsíc, když se v ději prakticky neděje nic, co by bylo potřebné a během vypravování vám podstatné milníky shrne a zasvětí vás hlouběji. Neztrácíte se, jelikož kapitoly jsou nadepsané dnem a měsícem, ve kterém se pasáž odehrává. A k tomu příběh doplňují Lauriina vtipná a upřímná předsevzetí, která pro ni mnoho znamenají. 

Příběh začíná 21. prosince 2008, kdy se Laurie poprvé setkává s Jackem. Vlastně jej vidí pouze skrze okénko autobusu. Jack sedí na zastávce a jejich pohledy se propojí. A to natolik, že to v Laurie zanechá silný dojem a ona se rozhodne Jacka hledat... Nakonec se přeci jen setkávají, ale pro Laurie není situace tak příznivá, jak si představovala a tím začíná celý kolotoč.

Laurie je dva a dvacetiletá dívka, žijící v podnájmu se svou nejlepší kamarádkou Sarou. Touží stát se redaktorkou časopisu a hledá svou vysněnou práci, zatímco volný čas věnuje přátelství a představám o klukovi z autobusu... 

Sara by klidně mohla být modelkou, protože patří mezi překrásné ženy. Má prořízlou pusu a je s ní ohromná zábava. Zbožňuje svou kamarádku Laurie, ale netuší, co ví jen ona... 

Jack je sympatický chlapík a nelze si ho nezamilovat. Už na první pohled máte možnost si s ním utvořit stejné pouto jako Laurie a proto skutečně snadno prožíváte všechno, co se těchto dvou týká na jejich nesnadné cestě k cíli.

Hrdinové jsou uvěřitelní, živí a prožívají životní dobrodružství, které je velmi upřímné a komplikované jako sám život. Pokud máte chuť na jednoznačnou romantickou linii, která vás zahltí milostnou romancí páru, pak budete zklamaní. Den, kdy jsem zahlídla lásku nabízí něco jiného, méně běžného, což je opravdu osvěžující. Soustřeďuje se na životy hrdinů, na mezilidské vztahy a ačkoliv milostná romance působí silně, není prvoplánová a na její úspěšné završení si musíte počkat. 

Během čtení se tak Josie Silver nesoustřeďuje pouze na trojici Laurie, Sara a Jack, ale přichází i odchází další hrdinové, kteří mají svůj úděl v jejich životě. Samotná milostná romance je tedy nepředvídatelná. Není přímočará a obsahuje množství emocí, které vás při čtení potěší. Dokonce i nějaké ty erotické prvky, jež jsou vhodným a příjemným doplňkem příběhu. 

Román končí 23. prosince 2017. Jelikož je děj spletitý a nechává se unášet zákrutami života, nebudu se k závěru vyjadřovat, ale věřím, že budete spokojení! 

Den, kdy jsem zahlídla lásku je romantická jednohubka, jež díky autorčině svěžímu přístupu nabízí něco víc než klasické romány pro ženy. Doporučuju knihu především s ohledem na její sympatické hrdiny, při čtení pocit skutečného života a báječnou atmosféru. 

Co na titul říká Chensie? Byla jsem překvapená, jak na mě kniha zapůsobila. Už od prvních chvil mi Laurie přišla jako zábavná společnice, která mě provází svým životem a moc mě díky ní čtení bavilo. Za mě se autorce povedl velmi krásný pohled na přátelství, i když jí neodpustím ty komplikace. Jelikož jsem si stejně jako Laurie Jacka zamilovala už od prvních okamžiků, toužila jsem, aby příběh probíhal jinak. Ač se autorce dějová linie povedla, toužila jsem právě po té přímočarosti a zoufala si, až do konce. Naprosto se jí povedlo mě navnadit a pak mi udělá takovou čáru přes rozpočet, neskutečné. Na jednu stranu obdivuju, na druhou ji proklínám. :)) Ale pokud vyjde její další dílo, určitě mám v plánu po něm sáhnout! 


Anotace: 
Laurie si je jistá, že člověk se na první pohled zamilovat prostě nemůže. Život přece není scéna z romantického filmu, že?
Ale jednoho šedivého prosincového dne si z okna londýnského autobusu všimne muže. A on si všimne jí... Ten magický moment, kdy se jeden druhému podívají do očí… A vzápětí autobus i s Laurie ze zastávky odjíždí.
Je jí jasné, že toho blonďáka se zelenomodrýma očima už nikdy neuvidí. Přesto jej po celý další rok hledá na každé zastávce a v každé kavárně v Londýně. Ale marně. Co na tom záleží?
Jenže na vánočním večírku jí její nejlepší kamarádka Sarah představí svého nového partnera Jacka. Prý je to láska jejího života. Jack ovšem není nikdo jiný než „blonďák ze zastávky“. Laurie se rozhodne jít Sarah z cesty a žít si svůj vlastní život. Ale co když má osud jiné plány?

Následuje deset let plných přátelství, lásky, zlomených srdcí, promarněných příležitostí a nečekaných rozhodnutí. Osud si s Laurie, Sarah i Jackem zahrává a vede je po klikatých cestičkách, které však nakonec možná povedou ke štěstí.

Nakladatelství: Grada 
Rok vydání: 2019
Žánr: Romány pro ženy
Počet stran: 365
Vazba: pevná 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.