Recenze: PRÁZDNÉ SLIBY (Lexi Ryan)

Dramatická a promyšlená romance ze světa víl



Za recenzní výtisk děkuji Megaknihy

Chci zakoupit tento titul!


Znáte a zbožňujete/nenávidíte Férskou ságu od Holly Black? Ta se stala pověstná svou krutostí a intrikami. Prázdné sliby jsou rovněž ze světa víl a ač se zdají být o něco jemnější než drastický svět Holly Bourne, rovněž si vás omotají kolem prstu. Proč si tohle rafinované dílo zamilujete? Povím vám ráda víc! 

Návštěva světa víl se odehrává v ich-formě z úhlu pohledu nebojácné hrdinky Brie, tedy Abrielly, která čtenářům předává své myšlenky, emoce i náhled na dění. Popisy jsou příhodné, ale nikoliv přílišně rozepsané, někdy i více strohé, na rozdíl třeba od Krutého prince. Pro někoho tak počin může být dynamičtější a svižnější, jelikož se velmi často něco děje a příběh tak není napěchován nadbytečnými texty, ačkoliv se rozkládá na nějakých čtyři sta čtyřiceti stranách. 

Vítejte mezi smrtelníky, kde mladá dívka Brie shání peníze formou krádeží a tvrdé práce. Snaží se tak zajistit sebe i svou sestru a splácet dluhy, které se jim den za dnem zvyšují, jelikož nemají na vysoký nájem jedné maličké místnosti bez oken. Dokonce musí okrást nebezpečného muže, ale ani to jí nepomůže zabránit osudu, který ji čeká. Úvod není příliš dlouhý a uteče poměrně rychle. 

Hned se setkáváte s Brie, její sestrou Jas a Sebastianem. Ze začátku se může zdát, že autorka nemá svůj koncept promyšlený a hraje tak nějak na náhodu. Nevěřte tomu. Vy sice vidíte děj Briinýma očima, ale spisovatelka jej vnímá celý od začátku až do konce a má jej silně promyšlený. Ve světě víl není nic náhodného, což je vlastně parafráze z této publikace, kde intriky, ač se to zpočátku nezdá, hrají vážně prim a děj je šikovně propracovaný.

Řekla bych, že na rozdíl od Férské ságy, se Lexi Ryan rozhodla pro sepsání dramatické romance. Tím myslím opravdu romance, protože tady se dočkáte milostných vzplanutí, polibků i žhavých scén, i když ne přímo v duchu běžných erotických knih. Autorka vše příjemně zaobaluje, a to, ať už se týká intimit nebo krutosti víl, což je příjemné, jelikož tím dílo získává nádech tajemna, neztrácí kouzlo dospívání a přitom není ostrý jako dospělá verze. Vhodný tedy, jak pro dospívající slečny, tak i pro dospělé čtenářky. 

Ačkoliv je dějem prorostlá milostná linie, tak ústřední motiv rozhodně nijak neztrácí glanc. Brie se zkrátka snaží zachránit svou sestru, ale netuší, že ji čeká netušené dobrodružství. Objeví mnohé o zemi víl, ale také o sobě a své minulosti. Teď už záleží jen na tom, co všechno je schopná obětovat. Navíc se příběhem prolínají zkrácené verze legend, jedna dokonce i o Oberonovi, což je velmi známý prvek vílí říše. Dále se mimo víl setkáte s šotky, bludičkami a dalšími bytostmi, které však obsah nezahlcují a nestáčí nevhodným směrem. Že tam kdesi v říši víl panují intriky? Ano, je to tak. A taky kletby, vílí magie a v neposlední řadě se před Abriellou skrývá spousta tajemství, která pro ni jako smrtelnici nebude lehké rozluštit, protože vílí svět má zkrátka daná jasná pravidla. Ta nejsou zas nadbytečně složitá, takže věřím, že uspokojí náročnější čtenářky a neotráví ty, které netouží po příliš složitém čtení. Autorce se tento prvek podařil vyvážit.

Co bych vám řekla o postavách... Brie je ve svém světě odvážná, ale když se dostane do říše víl, samozřejmě se ztrácí a těžko se orientuje. Její charakter se vhodně a přirozeně mění. Moc ráda bych vám představila vedlejší postavy, ale jaksi nemůžu, protože každá něco skrývá a vedou od ní vlákna k té druhé, takže... řeknu jen, že jich není tolik, aby se čtenář ztrácel a nesmíte věřit všemu, co vám víly namluví, protože s otevřením knihy vstupujete do opravdu nebezpečného světa, kde je důvěra křehkým artiklem. 

Četla jsem několik komentářů, kde byl příběh přirovnáván k jiným publikacím a poukazováno na podobnost. Já to nemohu posoudit, protože se na tituly Maasové teprve chystám a jediné tituly o dění ve vílí říši, které jsem četla, jsou myslím právě Férská sága, a Krev pro Rusalku, která se samozřejmě naprosto vymyká těmto ya a jejich světu. Jedná se totiž o čtení od K. Sněgoňové, pořádně noir a pro dospělé. Nemám tedy o vílách načteno mnoho, ale zatím jsem měla štěstí na ty kvalitní publikace. Právě tato mě hodně bavila a díky tomu, že bylo dostatek toho milostného jiskření než u Krutého prince, si mě získala víc. 

Knížka je vhodná pro cílové i starší čtenářky, které chtějí nejen milostnou romanci, ale pěkně zapeklitý a propletený děj, rafinované drama i nebezpečí v jednom. Mně se líbilo vše, ačkoliv chápu, že někoho může odradit první polovina, kdy to vypadá, že autorka vaří z vody a vymýšlí si prvky za pochodu. Není to tak, ale k tomu je potřeba se dočíst. 


Anotace: 

Brie víly nenávidí a odmítá s nimi mít cokoli společného, i kdyby to mělo znamenat, že bude hladovět a žít na ulici. Ale když je její sestra prodána sadistickému králi dvora temných víl, aby tak splatila dluh, udělá Brie cokoli, aby ji získala zpátky. Klidně uzavře dohodu s králem samotným: ukradne pro něj tři kouzelné předměty ze Světlého dvora.

Získat přístup mezi světlé víly, to se však snadněji řekne, než udělá. Brie má jedinou

možnost: bude předstírat, že je potenciální nevěstou prince Ronana. Brzy se do něj však doopravdy zamiluje. Je ale odhodlaná nenechat se rozptylovat tím, co jí říká

srdce, a přijme pomoc od skupinky odpadlíků z řad temných víl, kteří mají vlastní tajné cíle. Brie tak začne trávit spoustu času s jejich záhadným vůdcem Finnem...

odolávat jeho svůdnému šarmu není o nic snadnějši.

Brie je teď chycena mezi dvěma nebezpečnými dvory a musí se rozhodnout, komu věnovat svou věrnost a své srdce. Zvolí si správně?


Nakladatelství: CooBoo

Rok vydání: 2021

Žánr: fantasy, paranormal romance

Počet stran: 440

Vazba: pevná s přebalem

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.