Recenze: LEVÁ RUKA BOŽÍ (Paul Hoffman)

Brutální Thomas Cale a jeho poslání.


"Touha po lásce, jak kdysi řekl nějaký velký mudrc, znamená touhu být připoután řetězem k šílenci."





Anotace: 

Cale je jedním z tisíců chlapců, kterých se zmocnili fanatičtí a krutí vykupitelé a v naprosté izolaci je připravují na válku proti rouhačským antagonistům. S neobyčejně zmužilým, ale zároveň velmi uzavřeným čtrnáctiletým hochem má podle všeho zvláštní plány jeden z nejvlivnějších vykupitelů – lord vojevůdce Bosco. Jednoho večera Cale náhodou spatří lorda dohlížitele Picarba, jak pitvá ještě živou dívku, a šokován jeho bestiálním počínáním jej zabije a zachrání jinou dívku jménem Riba. Podaří se mu zosnovat útěk ze svatyně, a tak s dalšími dvěma chlapci prchá do neznámého světa za nikdy nepoznanou svobodou... Dobrodružný příběh o životě a hledání víry ve světě, jejž postihla blíže nespecifikovaná katastrofa, je první částí trilogie, která má všechny předpoklady stát se celosvětovým bestsellerem.


Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2010
Žánr: Sci-fi, Fantasy
Orig. název: The Left Hand Of God
Ze série: Cale (1)




Tuto knihu jsem dočetla až pozdě v noci a byla jsem zcela ohromená. Sužovala mě touha po dalším čtení, jako by to byla droga, protože to je neskutečně napínavá četba. Musím však podotknout, že opravdu není pro každého. Někomu mohou vadit rozsáhlá líčení bitev, příprav a bitevních plánů. Obšírné rozhovory a přesvědčování spoluvrahů. Kniha se nevyhýbá ničemu. Ani trýznivému mučení. Ukazuje na extrémní metody, jako jsou kupříkladu pitvy za živa. Týrání a dril dětí, který je tak násilný, že je to pro někoho opravdu příliš velké sousto.



Je pravda, že pár stránek jsem očima opravdu prolétla, aniž bych se na ně skutečně zaměřila. Snažila jsem se najít to důležité a zbytek vypustit, protože mě nudil. Řekla bych, že jsem takhle znehodnotila asi deset procent knihy. Zbytek jsem hltala, jako by to byla potrava a já již týden hladověla. 

Upřímně, nemám ráda církev a různé fundamentalistické odkazy a v knize toho bylo požehnaně, ale bylo to vyobrazené úžasným způsobem, který mě zaujal. Osobně jsem občas protáčela oči, drtila zuby a láteřila, když mě sem tam nějaké to náboženské dogma přivádělo k šílenství - ale to bylo správné, kniha dávala prostor k zamyšlení a toho jsem si cenila.


Hlavní a vedlejší postavy stroze.

Thomas Cale, kterému říkají především Cale. Je ještě dítě a zároveň brutální vrah s myšlením dospělého, který si prožil značnou část života v něčem, co se dá nazvat peklem. Zamilovala jsem si ho. Občas jsem si povzdychla nad jeho ukvapenými názory a rozhodnutími, ale po celou dobu příběhu jsem byla s ním a držela mu pěsti, aby překonal všechny nástrahy a bolest, kterou život skrýval.

Váhavý Henry. Další můj oblíbenec. Laskavý chlapec, který prošel stejně děsivým dětstvím, jako Cale.

A jeho kamarád Kleist, který byl poněkud bručoun a sobecky mu šlo jen o sebe, ale v podmínkách, ve kterých vyrůstal, se ani nic jiného očekávat nedalo. Charaktery se autorovi podařilo vyobrazit opravdu autenticky spolu s prožitky, které byly více než děsivé.


Děj příběhu...

Je skutečně rozličný. Byla jsem okouzlena natolik, že mi zbylo jen číst a číst a nepředvídat dopředu, protože prostředí bylo prostě nepředvídatelné. A to se mi opravdu líbilo. Paul Hoffman se dokázal podívat na celý Calův život (nebo se o to alespoň snažil) a vylíčit Cala i jeho rozmary, emoce a dokonce i lásku, kterou zažil. Povedlo se mu ji ukázat i ve vhodném romantickém světle, což bylo po tolika brutalitách příjemným dojímavým osvěžením.


Sečteno, podtrženo!

Já sama za sebe mohu knihu vřele doporučit všem, kteří mají toto téma opravdu rádi. Zbytek bude nespokojený, protože kniha opravdu není pro každého, ale je sepsaná kvalitně a upřímně, takže ji čtenář ocení. Se stylem psaní jsem neměla žádný problém, i když v knize bylo spousty názvosloví, které se obyčejně nepoužívají. Je pravda, že každý den jsem mohla přečíst (pozřít) jen omezené množství textu, protože to bylo tak silné čtivo, že jsem potřebovala prostor se nad tím zamyslet a plně to vstřebat. Ovšem čtivost byla i přesto maximální, musela jsem se násilím odtrhávat. V mysli stále toho malého chlapce, který dospěl tak hrubým způsobem a stal se pro ten svět v knize tím prvním a nejdůležitějším.

Knižní obálka: 
Tajemná a věcná. Vypovídá o ději a myslím, že se k němu skvěle hodí. 


Pokračování série: 

    


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.