Recenze: RADLEYOVI - UPÍŘI OD VEDLE (Matt Haig)

Nuda v upířím světě


"Petr měl pravdu. Je to hra. Vystupuješ ve hře. Hraješ. Je to imitace života. Copak nechceš zažít zase něco skutečného, opravdového, Heleno? Copak nechceš, aby ta těžká rudá opona už spadla?"




Anotace:
Zdá se, že manželé Radleyovi, lékař Peter a jeho žena Helen, žijí naprosto normálně - bydlí na poklidném anglickém předměstí v krásném domě, klábosí se sousedy, navštěvují pravidelný čtenářský kroužek a zažívají obvyklé krize manželského páru středního věku. Jejich dospívající děti, Klára a Rowan, prožívají své teenagerské bolístky, stud a zlobu stejně jako většina jejich vrstevníků. Ale přece je na Radleyových něco zvláštního. Proč kolem jejich domu utichá zpěv ptáků a bzukot hmyzu? Proč se všichni členové rodiny pečlivě mažou opalovacím krémem 60+? Radleyovi jsou upíři. Manželé se snaží žít naprosto obyčejně, aby ani jejich děti neodhalily tohle strašné tajemství. Bez krve se totiž klidně obejdou - je to pro ně jen silná a lákavá droga umocňující jejich nadpřirozené schopnosti, jíž se snaží vyhýbat stejně jako lidé alkoholu nebo kávě. Jsou přísnými abstinenty i na poli milování, protože to je bez sání krve jen „objímání v pohybu“. Podle pokynů Příručky abstinenta dělají prostě všechno pro to, aby i nadále zůstali co nejvíc „normální“. Život v utajení probíhá celkem hladce a ordinérně, dokud jejich dceru Kláru nenapadne opilý spolužák a ona jej neroztrhá na cucky. Zavedené rodinné pořádky se obracejí vzhůru nohama a příjezd strýčka Willa, tradičního a krvelačného upíra, pohromu ještě znásobí. Následuje série zábavných a šílených událostí, které testují rodinné vztahy a s černým humorem odpovídají na otázku: Stojí za to popírat svou vlastní přirozenost?

Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2011
Žánr: Sci-fi, Fantasy
Orig. název: The Radleys



Na zadní straně se píše, že tento román slaví velký úspěch na mezinárodní scéně a doposud byl přeložen do pětadvaceti zemí. Filmová práva na něj zakoupil Alfonso Cuarón. A já se obávám, že i přes všechno to pění ódy neřeknu tolik pozitivního, kolik by se zřejmě očekávalo. 

Kniha je psaná z pohledu vypravěče a to mě vždycky vzdálí od světa, který autor vytvořil. Nutí mě to sledovat z povzdálí a občas je to velmi energické a zábavné, ale v této knize to bylo poněkud fádní. Radleyovi jsou a nejspíš i nadále budou extrémně nudní a prostí upíři, kteří jsou víc zahleděni do sebe, než aby vnímali okolní svět. Ačkoliv byl děj místy celkem svižný, jsem zvyklá na akčnější scény. Všechno jako by se odehrávalo s nudou přilepenou na každé slovo v knize. Poněkud mě to uspávalo a čtení tohoto románu mi tak trvalo velmi dlouhou dobu. 

Nejzajímavější v této rodině je bezesporu Rowan, který je zamilovaný do své spolužačky a stejně jako jeho sestra netuší, proč je tak divný a trpí na bolesti hlavy a nespavost. Rodiče jim totiž neřekli, že jsou dítka upíří. A tak se tito dva protloukají životem do té doby, než Klára prozří a konečně se napije čerstvé krve. A poté ji mám raději, protože je z ní mrštnější a zábavnější člověk, vlastně upírka, která trochu rozproudí děj a hlavně sama sebe. 

Petr a Helena jsou určitě dobří rodiče, ale poznamenaní spousty let spolu a tak je pohled do jejich manželství poněkud nezajímavý. Za každým rohem je stereotyp a to prozření, které Helena na konci získá, mi tam vlastně po všech těch jejích myšlenkách vůbec nesedí a je takové neuvěřitelné. Petr je klasický mužský, jen jsem zvyklá na odvážnější typy. Není špatný, ale je průměrný stejně jako celá jeho rodina a postrádá onen glanc. 

Nejzajímavější je jeho bratr Will, který žije jako skutečný upír a užívá si života plnými doušky. A to doslova. Zápletka s Helenou je asi to nejzajímavější, co jsem v knize našla. Mám ráda lásku a romantiku a snad proto to dosazuji na první místo. (Nebo taky možná proto, že tam zas tolik zajímavého nebylo)

Když to shrnu, tak kniha nebyla až tak špatná, jen zřejmě nebyla vhodná pro mě. Kdo má rád odpočinkovou, opravdu odpočinkovou četbu, při které nemusí příliš napínat svaly a zapojovat emoce, tak je to určitě dáreček právě pro něj. Může se lehkovážně ruku v ruce s upíry vegetariány procházet dějem a sem tam zívnout. 

Knižní obálka: 
Ta je zajímavější, než děj uvnitř. 


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.