Recenze: MOTORKÁŘI (Robert Muchamore)

Drsná motorkářská akce s Robertem Muchamore


"Hele, ty už jsi někoho zabil?" 
"Na druhý misi. Vytrhl jsem mu bouchačku. Bylo to buď on nebo já."



    


Anotace: 
Motorkářské gangy tvoří vlastní svět se zákony, které je staví do protikladu k okolnímu světu. Tentokrát tři agenti CHERUB – James, Lauren a Dante – mají za úkol infiltrovat do nejmocnější motorkářského gangu Pirátů a zjistit, jakým způsobem gang pašuje do Británie zbraně a drogy. A protože jde o obrovské peníze, jde samozřejmě i o život. To platí především pro Danta, který má s Piráty už roky nevyřízený účet.
Jedenáctý příběh Cherubů, dětské jednotky spadající pod britskou špionážní agenturu MI5, kteří se musí pokusit zlikvidovat zločinecký motorkářský gang. Nebude to jednoduché, ale Dante o gangu ví z vlastních zkušeností víc, než kdo jiný…

Nakladatelství: BB Art
Rok vydání: 2012
Žánr: Pro děti a mládež, Young Adult, Dobrodružné
Orig. název: Cherub - Brigands M. C. 
Ze série: Cherub (11)

Recenze, která poukazuje na Motorkáře jako jednotlivou knihu bez přečtení série: 


Zdroj
Tato kniha je jedenáctý díl, patřící do série Cherub o dětských agentech, kteří jsou vycvičení jako profesionálové s jednou základní výhodou. Dospělých se nikdy nezmocní podezření, že by je špehovaly děti. Pro oficiální místa tyto děti neexistují.

A právě do této organizace se dostane Dante díky strašlivému zážitku, při kterém přišel o rodinu. Je to opravdu surový začátek a já jen zírala, jaké emoce to ve mně vyrojilo. Akce, reakce, touha utíkat. Báječně sepsáno něco, co je dost agresivní na to, aby se to dalo zahlédnout v nějaké kriminálce. A já si to každým douškem plným adrenalinu užívala.

Dante je skvělý chlapec a jeho popis je dobrý, jen mě trochu mrzí, že autor přeskočil ty roky, kdy byl vychováván jako agent a kdy se dostával z té hrůznosti, která ho s jeho sestrou potkala. Takže pomalu ani netuším, jak se s tím psychicky popasoval (já miluji psychologické čtivo) a jaký měl výcvik (rovněž se ráda začtu do military). To všechno vynechal, ale zas poskytl prostor jedné z největších akcí v Danteho životě. A to pomoct spravedlnosti, aby dostala někoho, kdo mu tolik ublížil a vzal.

Dante se s tím popere po svém a zůstává sám sebou. Toho si na něm moc cením. Oblíbila jsem si celou partu agentů, která se na akci podílela. Zatáhlo mě to tak do světa teenagerů, kteří jsou však natolik agenty, že se snaží těm pohnutkám nepodléhat, i když... Jsou to zkrátka jen děti. Někdy se to nepovede, ale o to je kniha lepší.

Mimo všech těch akcí a touhy po pomstě jde v knize i o přátelství a lásku, která se tam pomalu rozvíjí. Nečekejte nic erotického, v Cherubu na to není místo, ale o adrenalinové zážitky nebude nouze.

Máte rádi svět motorkářů? Tak tady ho máte před sebou na talíři. Stačí jenom vychutnávat! :o) Někdo to zhltne na posezení jako já, jiný bude ujídat po kouskách, ale věřím, že se vždy shodneme na tom, že budeme chtít přidat. :o)


Recenze, po přečtení předchozích dílů série Cherub: 



Tuto knihu jsem četla jako první ze série Cherub. A pak jsem se pustila do všech ostatních hezky od začátku a po desátém dílu jsem se dostala na tento jedenáctý a došlo mi, že pohled na knihu se úplně liší a je potřeba udělat novou recenzi! :o)

A tak máte na našem blogu k dispozici recenzi na Motorkáře, pokud čtete knihu jen jako jednotlivý díl. A reenzi, kdy pojímáte Motorkáře jako díl ze série.

Začátek nás zavede právě k Dantemu a ozřejmí jeho život. Jelikož si čtenář pamatuje, co se stalo v předchozím díle, je trochu zmaten. Kniha na předchozí díl Generál navazuje až téměř od 80 stránky a do té doby vypráví Dante svůj vlastní tragický příběh, který je opravdu drsný, ale Muchamore své čtenáře opravdu nešetří.

Ross překulil Danta na záda a při pohledu na uplakanou dětskou tvářičku zesmutněl. "Mám ho moc rád, Jennifer," svěřil se. "Pořád ještě nedokážu uvěřit tomu, cos mi vyprávěla."
Jennifer se usmála. "Však tomu neuvěří ani Dante, až se ráno probudí." 

Není tajemstvím, že Dante patří mezi Cherub - přišel ve stejnou dobu jako Lauren. A proč o něm nepadlo v předchozích knihách ani slovo? To autor vyřešil po cherubovsku.

2. Část se tedy odehrává o 4 a půl roku později... 

Takže Dante se vrací do Cherub a děj znovu navazuje na časovou linii, kterou autor nadhodil dílem Generál. Potkáváme všechny své oblíbené hrdiny včetně Jamese, ale většina knihy se odehrává především z pohledu Danta.

To mě trochu mrzí, protože James byl a je skvělý hlavní hrdina, ale autor zřejmě chtěl zkusit něco nového a poukázat na to, že zvládne sepsat díl i bez Jamese. Samozřejmě se mu to povedlo skvěle, ale přesto to působilo trochu teskně, když si čtenář Jamese a ostatní oblíbil víc.

Kniha se po přečtení celé série najednou dostává do úplně jiného světla. Čtenář ji vnímá jinak a věci, u kterých dříve neměl pocit, že mu něco uniká, chápe jako nikdy.

James si všiml, že Rat a Andy se tváří naštvaně, a pištivým holčičím hlasem jim zavrkal do ucha: "Jejda, ten Dante je ale kus! Nejradši bych se svlíkla jen do růžovoučkejch kalhotek a nechala si od něho dělat všechno!" Andy vztekle loupl po Jamesovi očima a doporučil mu, ať sklapne. Kdykoliv Rat zuřil, jeho australský přízvuk výrazně zesílil. "Teda, s tím frajírkem Dantem jsem nikdy nevyměnil slovo," zavrčel, "ale podle všeho je to totální dement." 

Tato kniha je trochu zvláštní tím, že mám pocit, že autor čtenáře trochu odcizí od hrdinů, které zná. Jamese bylo obvykle všude plno, teď tam měl sotva čtvrt knihy, kde byl přeborníkem on. Zbytek je věnovaný Dantemu a také Lauren.

Jinak nemohu říct, že by kniha byla napsána špatně. To rozhodně ne. Dobrodružství je skvělé. Začátek knihy naprosto děsivý a bravurný. Konec mě trochu překvapil, ale možná se to vysvětlí v dalším dílu.

Kerry se smála, až slzela. „Tak víš co, vymakanej super chlapáku,“ navrhla, „když mě přepereš, můžeš si se mnou dělat, co chceš.“ Jamesovi povylezly oči z důlků. „A patří k tomu i ty věci bez oblečení?“

Pořád je to Cherub, jak ho znám a jak ho zbožňuji. Jen je v tom možná nostalgie, že mě čeká poslední díl... A pak bude konec.

Knižní obálka: 
Ano, ta se mi líbí. Není to až tolik překombinované, takže česká obálka je moc fajn. Ty originální mi přijdou trochu moc umělé. 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.