Recenze: HON (Andrew Fukuda)

Originální upířina pro dobrodruhy!


"Přestanou nás někdy pronásledovat?" "Ne." Hledím k východním horám. "Dokud vědí, že jsme tady, budou se vracet. Nikdy nepřestanou. Budou si na cestě stavět přístřešky, v nichž přečkají den, a postupně se dostanou až k nám." 



Anotace: 
Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?
Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně – nezamilovat se do jedné z nich!
Gen se liší od všech ostatních. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není upír, je člověk. Je vybrán, aby se zúčastnil honu na poslední lidi. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců začíná tušit, že s ním není něco v pořádku. Seznámení s dívkou v něm probudí city, které do té doby neznal.

Gen našel něco a někoho, za co má cenu bojovat, a jeho potřeba přežít ve světě plném nemilosrdných dravců je stále silnější...
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2014
Žánr: Young Adult, Sci-fi, Fantasy
Orig. název: The Hunt
Ze série: Hon

Svět, který vymyslel autor, na mě působil dost chladným dojmem. Myslím si, že je to tak schválně sepsané, aby čtenář byl v chladu a dokázal tak četbu vychutnat. Mně upřímně to nevadilo, navozovalo to tu správnou atmosféru. Bezcitnou. Protože takový člověk musí být, aby dokázal přežít mezi upíry. 

Hlavní hrdina Gen se nazpaměť naučil pravidla pro přežití mezi krvelačnými upíry, kteří lidi považují jen za pouhou kořist a přezdívají jim Glupani. 

A tak chcete-li prožít dobrodružství s Genem, musíte být na chvíli Glupan. Následovat jeho pravidel, které mu vštěpil otec. Vnímat jeho myšlenky a dávat si pozor na všechno, co by Vás prozradilo. Na pár chvil jsem byla v ohrožení života vždy, když jsem brala knihu do ruky a propadala se do světa, kde nebylo dovoleno smát se, broukat si nebo mhouřit oči. Není snadné být mezi upíry. Je to opravdu věda přežít v takovém světě, který je celý podmaněný tvory se špičáky, kteří lidi chovají jako zvířata. Podle všeho už jen pár lidských jedinců žije v Ústavu, které vyhlásilo hon na glupany. A účastnit se ho může každý! Stačí, když Vás vylosují. 

Měla jsem s Genem to štěstí (nebo spíš pech), že si ze všech možných kandidátů vybrali právě jeho a krásnou, všemi obdivovanou studentku, do které je Gen tak trochu paf a tajně jí dal jméno Záře Uhlíková. On, já a několik dalších upírů spolu se Září jsme se tedy vydali do onoho místa, abychom slavnostně lovili Glupany. 

Autor to vykreslil naprosto děsivě úchvatným způsobem. Život Glupanů v kopuli, chování upírů, prostě všechno, co se jím vymyšleného světa týkalo bylo opravdu originální. A všechno se zvrtlo v báječnou životanebezpečnou akci, na kterou doporučuju se s Genem vydat. Takové dobrodružství, adrenalin a tajení dechu si jen tak nezažijete. 

Líbí se mi, že upírům vymyslel i zajímavosti, jako je škrábání se na ruce, namísto smíchu. A podobné věci, které příběh dělají opravdu autentickým a je natolik snadné se do něj vžít. Emoce mi doslova tekly ušima, když jsem převracela stránku za stránkou a užívala si té bezbřehé blízkosti chladu a neustálého nebezpečí, které představovali ostatní. Občas jsem i tajila dech, jako by mi někdo z těch chladným neosobních upírů dýchal za krk. 

V knize jsou mnohá tajemství a překvapení, které stojí za to objevit. Příběh je vláčný, čtivý a je opravdu těžké se od něj odtrhnout, protože autor psát umí a hlavně dokázal své čtenáře vtáhnout do děje natolik, že když zaklapnete knihu a rozhlížíte se po místě, kde žijete... stále ještě cítíte ty dozvuky četby. A to mi přišlo naprosto úžasné. :o) 

Sám Gen působí chladným cizím dojmem, ačkoliv ho poznáváme a on velice hezky vypráví o své rodině, která s ním již není. Je to inteligentní mladý muž, který chce přežít a dělá pro to maximum. Myslím, že si zaslouží, aby došel svého cíle a kdokoliv, kdo knihu rozčetl, aby mu dopřál klid... 

Kniha končí v okamžiku, kdy mi hlavou vířilo mnoho myšlenek a otázek a já zoufale jsem toužila po vysvětlení. Nuže, je naprosto jasné, že druhý díl si přečtu, jakmile se mi dostane pod ruku a obávám se, že pokud bude tak dobrý, jako ten první, neodložím ho, dokud nebudu na konci. :o)

Knižní obálka: 
Je stejně neotřelá, jako celá kniha. Myslím, že se opravdu povedla. Líbí se mi, jak dokresluje atmosféru po svém. 


Hon je počátek trilogie, zde jsou další dva díly: 




Knižní trailer na tuto úchvatnou knihu plnou napětí





Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.