Recenze: JEDNOU ANO, DVAKRÁT NE (Cylin Busby)

Ponořte se až na dno!


Ty ses pro mě vrátil. Nenechávej mě tady. Slib mi, že se pro mě vrátíš. 





Anotace: 
West je úspěšný středoškolák a má vše, co si jen může přát. Avšak jednoho dne se probudí po nehodě v nemocnici - ochrnutý a bez možnosti mluvit. Jediný způsob, jak se se může dorozumívat s okolím, je mrkání: Jednou znamená ano, dvakrát ne.

West je naprosto zoufalý a neustále ho pronásledují děsivé noční můry. Jediné, co ho udržuje při smyslech, jsou návštěvy Olivie, pacientky z vedlejšího pokoje. Ta mu pomáhá s uzdravováním, informuje ho o všem důležitém a je jeho největší oporou. Ovšem co se stane, jestli se West vyléčí? Uvidí se ještě někdy? A můžou se oba ještě někdy vrátit do normálního života?
Skvělý román o lásce, ztrátě a o tom, co je v životě opravdu důležité.


Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
Rok vydání: 2014
Žánr: Literatura světová
Orig. název: Blink Once


Působivý román, plný emocí a silné lásky, ačkoliv trochu jiné, než byste na první pohled očekávali. Existuje něco mezi nebem a zemí a West měl možnost se do toho světa dostat a přesto se vrátit. Je to naprosto strhující, přečetla jsem román prakticky za pár hodin, ovlivněná spousty myšlenek a citů. Jakmile jsem knihu zaklapla, přišlo to jako zpětný náraz a všechno se mi od začátku až do konce zhmotnilo před očima…

Popravdě, z konce mi bylo trochu smutno, ale i přesto jsem cítila neuvěřitelnou něhu a lehkost, kterou jsem přála Olivii. Některé věci nebyly vysvětlené, nebo jsem je možná nevyčetla z kontextu, ale to vůbec nevadí, šlo o maličkosti. Román jako takový byl úžasný od prvního slova do posledního, rozhodně nejde o běžnou knihu, tahle má v sobě něco navíc… Jakýsi bonus - naději.

Děj je asi jako tobogán. Nasednete a jízda neskončí, dokud nevyletíte z černé roury znovu na světlo. Neuvěřitelná směsice citů, snů a zážitků i myšlenek, že si je čtenář nádherně vychutná. Je smutné, že nemohu napsat víc, protože spousta věcí nelze vysvětlit, dokud si je nepřečtete. Mám ráda spoilery, ale u téhle knihy by bylo škoda podávat informace navíc. Zaslouží si, aby byla čtena. Westův příběh by mělo znát více lidí, protože dává takovou naději a i když je vymyšlený, nechává nás nahlédnout tam, kde jsme nebyli a o čem jsme nikdy nepřemýšleli.

Nemohu ani vysvětlit název, protože je krásnější, až ho pochopíte sami… Během čtení mi to došlo a bylo to, jako by mě zaplavilo cosi hřejivého. Prostě příjemné zjištění, které mě jen popohnalo dál a nechalo mě se na vteřinku zamyslet. Název mi nic neříkal na první pohled, přišel mi nudný… ale teď, když jsem plná dojmů, cítím jeho sílu. Je plný perspektivních možností na život.


Knižní hrdinové:

West
Mi byl hned sympatický. Je to sedmnáctiletý mladík, odvážný a pevný. Působil na mě spíš dospělejším dojmem a líbilo se mi, jak byl přemýšlivý a dokázal si věci zhodnotit.

Sestra Norrisová
Vylíčil ji tak sympaticky, že ji nešlo nemít rád. Ačkoliv to byla vedlejší postava, opravdu byla takové malé sluníčko

Olivie
Jádro knihy. Dívka, která má spousty tajemství a nechce být sama. Mohla bych o ní vyprávět moc, poznala jsem ji a ze začátku jsem z ní byla trochu vykulená, ale nemohu nic prozradit… Jakmile bych řekla něco navíc, zkazila bych atmosféru knihy ještě před tím, než ji budete číst a že to stojí za to!

Mike
Westův trochu praštěný kamarád. Je to přítel s velkým P a já si ho hrozně moc oblíbila, i proto, jak upřímný je a že dokázal Westa podporovat, když to jiní nedokázali.

Allie
Westova dívka mi nijak k srdci nepřirostla. Myslím, že má na lepší. Přijde mi pro něj až moc obyčejná, protože on dokáže vidět věci do hloubky a potřebuje někoho, kdo mu bude důvěřovat a dokáže mu dát najevo, co pro něj znamená.

Westova maminka
Je to osůbka plná lásky a naděje, která svého syna miluje a i když jsem ze začátku nechápala její kraťoučké návštěvy plné smutku, později se všechno vysvětlí naprosto dokonalým způsobem.

Knižní obálka: 
Tak ta mi přišla trochu mimo mísu. Proč je tam holčina pod vodou? Jistě, jakási nevydařená metafora... Škoda. 

Knižní trailer




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.