Recenze: JAKO V KÁVOVÉM MLÝNKU (Cleo Coyle)


Příjemné překvapení kávového mlýnku



Anotace:
Clare má s Village Blend starosti. Kavárna sice dobře prosperuje, ale její zákazníci umírají. Stálá zákaznice najde smrt pod metrem. Byla snad v nějaké tísni? Detektiv Quinn je přesvědčený, že někdo má na případu soukromý zájem, zvláště po „sebevraždě“ další zákaznice. Bohužel, jeho hlavním podezřelým je Bruce Bowman - nový muž v Clařině životě. Bruce je dokonalým spojením dobře vypadajícího muže a silné osobnosti. Jaká škoda, že ženy, které se objeví v jeho životě, umírají. Clare tak nyní bude riskovat své srdce i svůj život, aby mohla sledovat vrahovu stopu až do samého konce.


Druhý díl série Coffee House Mystery s vedoucí kavárny Village Blend houževnatou Clare, jejím záletnickým ex-manželem Mattem a sucharským detektivem Quinem. Kdo by měl zájem přečíst si recenzi na první díl, stačí kliknout ZDE.

Na úvod je nutno říci, že druhý díl této série byl určitě povedenější než ten první. Propracovanější a ne tak jednoznačný. Stále nelze očekávat napínavou krimi, ale na rozdíl od předešlého dílu se tady už o něco napínavější situace najdou. A také jsou rozhodně zajímavější. Ale pojďme hezky popořádku.

Tato krimi série je psaná z pohledu první osoby, kterou je v tomto případě milovnice kávy a vedoucí kavárny Clare. Kdo tedy nemá rád knihy s klasickým vyšetřováním, bude spokojen. Příběh je točí okolo pracovního a osobního života hlavní hrdinky, který jí vždy nějakým způsobem nabourá násilný čin a ona se tak dostává do role vyšetřující na vlastní pěst. (Detektiv Quinn neměl příliš prostoru ani v prvním díle, ve druhém se pak objevuje ještě méně.)

V první díle Clare vyšetřovala na vlastní pěst, jelikož se obětí stala její zaměstnankyně, v tomto díle chce naopak vyvrátit podezření, které spadá na muže, do kterého se zamilovala... Na začátku knihy autorka opakuje některé pasáže z prvního dílu, které se týkají ať už kavárny, nebo vztahů mezi hlavními hrdiny. Pro někoho rušivé a nepodstatné, pro někoho oživení informací, které mohl pozapomenout. Pravdou je, že ne vždy se jedná o informace, které jsou pro orientaci v ději nutné. Celým příběhem pak prostupují různé znalosti zvláště hlavní hrdinky z oblasti kávy, vaření či historie a architektury New Yorku, ve kterém žije. Jak moc jsou tyto informace pro čtenáře zajímavé či nikoliv, je dost individuální. Mě osobně povětšinou bavily. Rušily mě jen občasné zbytečně zdlouhavé popisy prostředí a v části, kdy se příběh dostával do finále, mi některé z nich vyloženě vadily.

Co mě naopak zaujalo, byly (dokonce!) čtyři postavy, které bohužel nedostaly tolik prostoru, který by si jistě zasloužily. Jejich příběhy a charaktery, i když pouze načrtnuté, vypadaly natolik zajímavě, že bych se o jejich osudech ráda dozvěděla víc. Čtyři postavy na jednu knihu jsou opravdu dost. Někdy mě nezaujme jediná, takže to beru jako velké plus. A k tomu ještě pár scén např. návštěva galerie "Cela smrti", jejíž vedoucí byl šílenější než cokoliv, co v galerii vystavoval. Toho budu mít v hlavě ještě dlouho.

V ději jsou stejně jako v prvním dílu občas mírné nedorazy a překlad místy trochu pokulhává, ale to mi nijak zvlášť nevadilo. Po prvním dílu už jsem tak nějak věděla, co očekávat a vlastně jsem byla jen mile překvapena. Svědčí o tom i fakt, že bych si klidně přečetla i další díly a docela mě mrzí, že u nás už další nevyšly. Jako v kávovém mlýnku nebyla kniha, u které byste tajili dech, ale díky v celku sympatickým postavám a příjemnému prostředí mi knihy přirostly k srdci. Vadil mi snad jen fakt, že hlavní postavy jsou vykresleny jako fyzicky až příliš přitažlivé, ale pravdou je, že to v textu není zase tak často předhazováno, takže jsem ochotna to skousnout. 

Samotné rozuzlení nebylo vůbec špatné, a i když si myslíte, že už vám bylo vše prozrazeno, vždycky se ještě něco najde. Konec knihy pak nakonec nedopadl klasicky americky, což může být považováno za plus, ale otázkou je, zda by takový konec autorka zvolila, kdyby na knihu nenavazovaly další díly. Možná by potom sklouzla více k červené knihovně... Kdoví. Už z toho důvodu, jak vše zůstalo otevřené novým možnostem by mě zajímalo, jak to bude dál. 



Cleo Coyle (pseudonym): Jako v kávovém mlýnku
Název originálu: Through the Grinder
Série: The Coffee House Mystery (2.)
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2013
Počet stran: 304
Vazba: vázaná

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.