Recenze: ČERNÝ ANDĚL (John Connolly)

Černý anděl Tě pohltí! 


Zlo žije.
Zlo dýchá.
Zlo se probouzí.


  


Anotace:
V ulicích New Yorku zmizí mladá žena. Ti, kdo mají na svědomí její smrt, se domnívají, že na ní nikomu nezáleží a že ji nikdo nebude hledat. V tom se mýlí. Se zabijákem Louisem ji váže pokrevní pouto. Louis je pravou rukou soukromého detektiva Charlieho Parkera. A Louis roztrhá na kusy každého, kdo se mu postaví do cesty v pátrání po ztracené příbuzné.
V průběhu Louisova zběsilého pátrání si však Parker začíná uvědomovat, že Alicino zmizení je součástí záhady mnohem starší. Té, která je spojena s jednou kostnicí ve Východní Evropě, ale také s krveprolitím ve francouzském klášteře v roce 1944 a v pátrání po mytické metě, již po staletí hledají ti, kdo propadli zlu: po Černém andělu.
A přesto je Černý anděl něco víc než pouhý mýtus. Je při plném vědomí. Sní. Je živý. A lidé nejsou ti jediní, kdo po něm pátrají…

Nakladatelství: BB art
Rok vydání: 2006
Vydání originálu: 2005
Žánr: Sci-fi a fantasy, Detektivky světové
Ze série: Charlie Parker (5)
Orig. název: The Black Angel
Počet stran: 408

  



ČERNÝ ANDĚL je pátým pokračováním série Charlie Parker, který je detektivem. Pro mě je to první kniha od Johna Connolyho, kterou jsem četla. A hned napoprvé mě to naprosto smetlo. Smysly jsem měla při čtení napnuté a vše se dalo tak živě představit. Jako bych to měla před sebou a mohla si na to sáhnout, tak dokonale to pro mě autor vylíčil a doslova mě vtáhl do děje, ze kterého jsem mohla odejít jen zaklapnutím knihy. 

Kniha je úžasně zpracovaná, plná mystična a pořádné dávky děsu. Pro mě je vyjímečná především tím, že autor zařadil do míst, kde se děj odehrává, i Kutnou Horu - tedy spíše Kostnici, kterou popsal naprosto výtečným způsobem. Atmosféra byla pohlcující, upřímně jsem vnímala i zatuchlost, kterou autor líčil. Jako bych skutečně těmi místy stejně jako Charlie Parker procházela a to se mi při čtení nestává často. 

Snad to bylo tím, že jsem to četla ještě jako puberťačka a byla to první takováto neskutečně děsivá a svým způsobem i hrubá kniha. Ale stává se to pokaždé, když knihu otevřu. Černý anděl mi zatemní při čtení oči a pustí mě, až když čtivo pozřu. 

K ději není snadné cokoliv říkat, protože kniha je jako pavučinka a jemná vlákna se dotýkají všeho a děj je tak neskutečně úžasným způsobem propojený se vším, že se bojím cokoliv prozradit, abych Vás nepřipravila o překvapení, tajemství a úleky, které přijdou na řadu. 

Charlie Parker je skvělý hlavní hrdina a detektiv Moc jsem si ho oblíbila i jako člověka, ačkoliv je to trochu bručoun a má své mouchy, tak má silnou intuici, na kterou dokáže dát a rozhodně se nebojí jít za nosem, když něco vyčmuchá. Nebere si servítky a rozhodně se ničeho nezalekne. Není to neomylný hrdina, ale vždy se dokáže zvednout, oklepat a jít dál. 

Já tuto knihu zbožňuji, ačkoliv místy jsem ji musela pročítat víckrát, jak tam na mě bylo více duchovna, než jsem snesla nebo mi něco uniklo. Je to opravdu pro zvídavé povahy, které dokáží pátrat spolu s Charlie Parkerem. Ačkoliv nejsem na detektivní příběhy a pátrání mi moc nejde, držela jsem s ním krok, takže se nebojte do knihy ponořit, i když to není zrovna Váš styl. Tato četba není obyčejná detektivka, je to nadpřirozeno sepsané tím nejlepším způsobem, které Vás chvílemi zmate, zfanatizuje a dá Vám možnost dýchat stejný vzduch jako hlavní hrdina. 

Chci si přečíst i další díly, které série má a věřím, že nebudu litovat. Pokud Vy máte načteno, pochlubte se a udělejte mi chutě na další četbu. ,o)

Knižní obálka: 
Tak česká obálka nic moc, ale podle toho, co koukám, tak ani originální obálky neoplývají zrovna kreativním vytvořením. Některé jsou o ničem, jiné trochu podávají informaci o knize. Nejvíc se mi líbí dvě prostřední obálky, které jsem dala pod citát z knihy. Ty mají v sobě kousek toho mystična a svým způsobem mě zaujaly. 


Předchozí díly série Charlie Parker:

  


Následující díly série Charlie Parker:

  

 



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.