Recenze: AGATHA RAISINOVÁ A OTRÁVENÝ KOLÁČ (M. C. Beaton)

Je libo anglický "kiš"?




Anotace:
Agatha Raisinová, úspěšná londýnská podnikatelka, se ze dne na den rozhodne skoncovat se svým dosavadním životem. Prodá nejen svou PR firmu, ale i londýnský byt a odstěhuje se do poklidné anglické vesničky Carsely, kde si chce užívat předčasný důchod. Jenže po krátkém čase si uvědomí, že Carsely je na ní až moc poklidné a že se jí nedaří navázat přátelské vztahy s místními. Rozhodne se proto zúčastnit tamější soutěže o nejlepší koláč, a to přestože za celý život tak nanejvýš ohřívala jídlo v mikrovlnce. Aby měla šanci vyhrát, koupí koláč v jednom z nejlepších londýnských lahůdkářství a hodlá ho vydávat za svůj výtvor. Jenže soutěž se nakonec nevyvine podle jejích představ, arbitr se na ni dívá skrz prsty a po ochutnání jejího koláče navíc zemře. Agatha je tedy najednou podezřelá z vraždy, a nadto musí přiznat, že podváděla. Aby mohla očistit své jméno, nezbývá jí nic jiného než sama vypátrat, kdo skutečně vraždil.


Agatha Raisinová třiapadesátiletá manažerka PR firmy si rozhodně splnit svůj sen z dětství o malebném domečku na anglickém venkově. Stěhuje se tedy do malé vesničky jménem Carsely, kde si hodlá užívat předčasné penze. Jenže věci se nějak nezačnou vyvíjet podle jejích představ. A zfalšovaný koláč na místní soutěži, která pro arbitra soutěže skončí smrtí, tomu rozhodně nepřidá...

Ze svérázné dámy ve středních letech se tak postupně začne stávat nejistá Agatha, která nechce vzít od obyvatelů vesnice jenom na vědomí, ale která mezi ně touží zapadnout, zatímco si uvědomuje, že v mezilidských vztazích se kromě profesního pole zrovna nevyzná a díky životu obětovanému kariéře nemá ani v Londýně žádné přátele.

Agatha je celkem komická postava, která baví svými reakce. A díky nudě a zvědavosti se z ní stává vyšetřovatelka na vlastní pěst. Na policejní zásahy si kniha nepotrpí. Policie tvrdí, že otrava byla pouhá nehoda a jeden z mladých sympatických vyšetřovatelů, který se s Agathou začne z nějakého důvodu přátelit, ji nabádá, aby do ničeho nestrkala noc. Účinek je ale samozřejmě opačný. A obyvatelé anglického venkova nejdou pro výhružku smrtí daleko... a od té už je jen malý krůček k samotnému činu...

Příběh na vás dýchne pohodovostí a lehkým anglickým humorem a přestože od vydání originálu uběhlo už víc jak dvacet let, není to na stylu psaní vůbec znát. Zvláštní jsou pouze některá slova v překladu, která jako by si překladatel sám vymyslel. 

Otrávený koláč není detektivka v pravém smyslu. Je to další oddechová jednohubka a první díl série Agatha Raisinová se více než případem zabývá zabydlováním Agathy, navazování vztahů s ostatními postavami a rozhodováním, zda se přece jen nevrátit zpět do Londýna. I přesto si myslím, že si příběh najde svoje příznivce. Pokud hledáte odpočinkovou četbu s lehkou zápletkou, bude se vám tato knížka líbit. 



M. C. Beaton: Agatha Raisinová a otrávený koláč
Název originálu: Agatha Raisin and the Quiche of Death
Série: Agatha Raisinová (1.)
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2012
Počet stran: 232
Vazba: vázaná



Další díly, které vyšly v ČR (původní série má 26. dílů):






Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.