Recenze: HARRY POTTER A KÁMEN MUDRCŮ (J. K. Rowling)

Harry Potter poprvé v Bradavicích!


„Abych nezapomněl, Harry,“ řekl obr a otočil se k Dursleyovým zády, „všecko nejlepší k narozeninám. Tadydle jsem ti něco přines – možná jsem si na to cestou někde sednul, ale určitě ti příde k chuti.“





Anotace knihy: 
Harry Potter si myslí, že je obyčejný kluk. Když byl ještě malý, zemřeli mu rodiče a on zná jen těžký život u strýce, tety a jejich tlustého a rozmazleného synka Dudleyho. Vše se ale změní ve chvíli, kdy mu poštovní sova přinese záhadný dopis – pozvánku ke studiu na Škole čar a kouzel v Bradavicích, a obr Hagrid mu prozradí, že je kouzelník! Harry neváhá ani vteřinu a odjíždí do Bradavic, kde potká své nejlepší kamarády – Rona Weasleyho a Hermionu Grangerovou, naučí se ovládat své kouzelnické schopnosti, stane se členem školního týmu famfrpálu – populárního kouzelnického sportu na košťatech, a především svede bitvu s Voldemortem, Pánem zla. 

Nakladatelství: Albatros
Ze žánru: Sci-fi a fantasy, Romány, Literatura pro děti
Ze série: Harry Potter (1)
Orig. název: Harry Potter and the Philosopher´s Stone

Musím uznat, že kniha opravdu zasáhla spousty věkových kategorií. Od těch dítek na základní škole až po babičky, které ač knihy předčítaly vnoučatům, byly také dějem stržené. HP je napsáno skvělým stylem, který se čte naprosto sám a než se čtenář naděje, zhltne spousty stránek. Vnímá emoce, které se z příběhu postupně vynořují a doslova spadne do děje tak moc, že se dokáže vžít nejen do Harryho, ale vše si i jasně dokáže představit. Autorka dokáže vylíčit snad vše a její fantazie je nesmírná a opravdu kreativní. 

Otevřela malým i velký čtenářům svět kouzel, který do té doby k vidění nebyl a nastartovala úžasnou dráhu čaroděje, kterého si každý oblíbí a drží mu pěsti až do konce příběhu. Chvíle tajuplna, záhad a nadšení se střídají s bravurně vylíčenými situacemi. Kniha je duší malého jedenáctiletého chlapce, který se cítí opuštěný, ale naštěstí pro něj nachází dva skvělé přátelé, kteří za ním stojí stůj co stůj i v hrozbě nebezpečí. 

Ačkoliv v prvním díle to tolik vidět není, autorka má úžasný smysl pro detail, který pečlivým čtenářům oplácí v dalších dílech série. Všecičko na sebe navazuje a ta promyšlenost je až brilantní. To se mi na celém Harry Potterovi líbí asi nejvíce. A ačkoliv to není kniha přímo pro mě, nemůžu říct ani slůvko špatného, protože autorka si s tím dala neskutečnou práci, vyhrála si i s charaktery a všechno podává tak úžasně, že si na to čtenář může i sáhnout. Ač je to neuvěřitelné, nic není přehnané a všechno má svou logiku ve světě, který si Rowlingová promyslela. 

Snad ani neznám nikoho, kdo by knihu četl a nelíbila se mu. Ano, některé to zasáhne víc a některé míň, ale musím uznat, že je to opravdu bravurně napsáno. Co bych řekla o děti... No, je to prostě takové, jaké to popsala anotace, jen je toho mnohem víc a já bych nerada prozradila něco, čím bych čtenáře ochudila o zážitek. :o)

Knižní série: 
Mně se obálky Harryho Pottera líbí. Jsou kreativní a lákavé. :o)


Další knihy ze série: 


  


  





Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.