Recenze: MILÝ JOHNE (Nicholas Sparks)

Dokonalé postavy a romantika až k neuvěření


Blesklo mi hlavou, jestli polibek nezažene kouzlo, kterému jsme oba podlehli, ale bylo už pozdě. A
jakmile se naše rty dotkly, pochopil jsem, že i kdybych žil do sta let a procestoval všechny země světa, nic se nevyrovná chvíli, kdy jsem poprvé políbil dívku svých snů a věděl jsem, že moje láska bude trvat věčně.


    



Anotace: 
John jako mladý se snaží najít rovnováhu mezi ním a jeho otcem. Při propustce z armády potkává Savannah. Stávají se z nich přátelé potom, co John skočí pro její kabelku do vody. U ohně s vysokoškoláky se seznamuje se Savanniným přítelem Timem Wheddonem. Po počátečním setkání se John a Savannah opět sejdou na pláži, kde on ji učí surfovat. Rychle se do sebe zamilují. Savannah po setkání s jeho otcem vysvětluje Johnovi, že otec má zřejmě Aspergerův syndrom, a proto je tak odtažitý a věnuje se stále jenom své sbírce mincí. John se rozzuří a uhodí Tima do nosu. Před odjezdem zpět do armády mu Savannah a Tim odpouštějí, a John slibuje, že si po své vojenské misi Savannah vezme. Ona mu při rozloučení dává dopis, kde mu slibuje svou lásku.
Později přijíždí domů a stráví se Savannah noc. John je šťastný, ale cítí povinnost se vrátit k armádě. Po 11. září se John upíše u armády na další dva roky. Devět měsíců před ukončením služby příjde od Savannah dopis, který však končí slovy... Sbohem. 

Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2010
Žánr: Literatura světová
Orig. název: Dear John

Je škoda, že je kniha pojatá jako vyprávění. Nemohla jsem se do příběhu vžít a připadalo mi, že se na děj dívám z dálky. Styl mi přijde strohý a některé situace jsou vysvětlené jen na pár řádkách jako nějaké shrnutí, ačkoli by bylo hezčí, kdyby je autor rozvinul. Díky tomu charaktery vyznívají nerealisticky, i kvůli té jejich dokonalosti a dobrotě, přehršel romantických chvilek. Možná je to tím, že autor to popsal spíš povrchově, než by šel do hloubky příběhu.

Hlavní postavy jsou opravdu všechny dokonalé, což je smutné. Ubírá to uvěřitelnosti a u mě to hodně kleslo díky tomu. I když chápu, že dívčí romány je nutné přikořenit, bývá to tak všude, co si budeme povídat. :o) 

John - Přišel mi takový nedodělaný, ačkoliv by bylo možné ho považovat za anděla, který když se zamiluje, miluje zcela. 

Savannah je další dokonalá postava... Studuje vysokou školu, s rodiči si perfektně rozumí. Je křesťanka, která se chce věnovat dětem s autismem a zúčastňuje se charitativních činností. Kdyby byla možnost, nejspíš by jela do Afriky zachraňovat děti a velbloudy. Osobně se mi takové dokonalé bytosti nelíbí ani v knihách, takže mě tím autor knihu spíše zkazil, ale každému podle jeho chuti. Je tam toho víc, co Savannah zvládá a ovládá, ale nechci Vás tím zahlcovat. 

Tim - neskutečně milý, hodný a nesobecký člověk, který Savannah nezištně miluje již od dvanácti let bez toho, aby mezi nimi byli nějaké intimnosti. John je v tomhle intuitivní a hned pozná, co Tim k Savannah cítí. 

Jediný, koho jsem si asi oblíbila, byl Johnův podivínský otec, jehož jsem nedokázala pochopit, ale brzy se jeho chování vysvětluje. Stává se díky tomu nejzajímavějším a nejuvěřitelnějším hrdinou knihy.



Děj knihy jsem předpokládala, že se bude dělit na dvě části - na tu část, kdy byl John u svého otce a na část, kdy byl vojákem... Na tu jsem se těšila nejvíce, protože mě žánr Military zajímá a opravdu jsem byla natěšená, jak to půjde dohromady s romantikou. Ale autor bohužel tohle všechno vynechal. 

Romantické části byly moc hezké, i když nejsem až taková romantička, přetrpěla jsem je a musím uznat, že autor má pro romantiku opravdu neobvyklý smysl a dokáže ji sepsat tak, aby dívčí srdíčko zaplesalo. 

Nebudu prozrazovat konec, ale bylo to na jednu stranu očekávané i neočekávané. Myslím, že tím ukázal, že ne vždy je vše tak dokonalé... 

Upřímně mi tato kniha vůbec nesedla, není to můj styl, ačkoliv neříkám, že autor psát neumí. Píše ale to, co mě prostě irituje (dokonalost postav) nebo mě maličko nudí (romantika). Ovšem vím, že knihy Nicholase Sparkse jsou ženami opěvované a spoustě se to skutečně líbí. A já osobně přiznávám, že romantika je autorův denní chleba, na to se romantické duše mohou spolehnout. :o) Takže pokud toužíte po krásné něžné romantické knize, kde se obejdete bez násilí a příběh bude velmi jemným způsobem odsýpat, protože hlavní hrdinové nemají žádné špatné vlastnosti, kterými by vše zkazily, tak rozhodně doporučuju tuto knihu. 

 Pokud vím, tak kniha byla zfilmovaná. Nikdy jsem film neviděla a jelikož vím, že to není můj žánr, tak ani vidět nechci. Ale pokud ho skouknete, dejte vědět, jak se líbil. Přece jen, kniha bude obsáhlejší a lepší, než film, tak to povětšinou bývá. ,o)

Knižní obálka:
Je vytvořená podle filmového ztvárnění. 


Trailer k filmu Milý Johne


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.