Recenze: BANKA TĚL - MLADŠÍ (Lissa Price)

Originální dystopie, která Vás pohltí! 


Dobrý den! 
Vítejte v Prime Destinations. 
Nejspíše jste bezprizorní Mladší, který potřebuje peníze. Nemějte obavy, čeká vás velmi příjemná odměna. A to, co po vás budeme chtít je tak jednoduché jako spánek. A naprosto bezpečné. Jen zavřete oči, otevřete je po pár měsících a bude z vás boháč. No uznejte, zní to dobře. Pojďte, ukážu vám, jak to u nás funguje…


   


Anotace: 
Dívka stojí před strašlivou volbou. Rodiče jsou mrtví, bratr nemocný, za peníze se stane někým jiným. Komu může věřit? Nikomu...
Děj tohoto strhujícího románu pro teenagery se odehrává v budoucnosti.
Během smrtelné nákazy zahyne většina lidstva. Díky zázračnému léku, podávanému zpočátku jen velmi starým a velmi mladým lidem, zůstanou na živu jen starci a děti – a ti najednou stojí proti sobě. Mladým se chce žít a starým se nechce zemřít.
Aby se děti uživily, pronajímají prostřednictvím tajné organizace svá těla bohatým starým lidem, kteří chtějí znovu okusit mladost – a prodloužit si život. Hlavní hrdinka tohoto napínavého románu, Callie, se nechtěně připlete do cesty intrikářskému senátorovi, který chce vydělat jmění na tom, že těla dětem jednoduše ukradne a pronajme je navěky... Callie najednou neví, komu může důvěřovat – a do toho ji zasáhne láska...

Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok vydání: 2012
Žánr: Sci-fi a Fantasy, Dystopie
Ze série: Banka těl (1)
Orig. název: Starters
Počet stran: 344


Dystopické drama o dívce se srdcem na pravém místě a s odvahou. Callie není žádná superhrdinka, ale e ve svých šestnácti uvědomělejší, než by měla být - a má také dobrý důvod. Musí takový být, protože žije na ulici a stará se o svého milovaného mladšího bratříčka... 

Callie je nesobecká a působí dojmem skutečné dívky, která si prošla traumatem. Přišla o oba rodiče a musí se starat o nemocného bratra. Příběch je psaný v "ich formě", takže ke čtenáři mnohem více doléhají emoce i myšlenky. Já sama jsem se několikrát přistihla, jak vážně uvažuji nad možnostmi, které Callie má a tajím dech, jak to bylo napínavé. Děj rozhodně chytí za srdce. Tuhle hrdinku si snadno oblíbíte a hlavně... její láska k bratrovi jako by se díky autorce stala skutečná. 

Tyler je mladší bratr, o kterého se Callie stará. Zamilujete si ho. Je to ten typ dítěte, které je okouzlující i v bídě, nouzi a utrpení. 

Michael působí jako milý vyrovnaný chlapec. Musím říct, že jsem si ho také oblíbila. A když se na konci příběhu objevil znovu, poněkud mě to sejmulo. Pochopíte proč, jakmile si knihu přečtete. ,o)

Ostatní postavy, i když jejich charaktery nejsou přímo jako na dlani, působí velmi reaálně a to natolik, že ve čtenáři vzbuzují ty správné emoce. Člověk je buď má rád, nenávidí je nebo mu jsou sympatické atd. Ale vždy tam nějaké pocity jsou. 

Svět, ve kterém Callie žije, je poválečný. Biologická válka ho postihla natolik, až je to odporné. Zejména na mě zapůsobilo, jak autorka vystihla sociální vrstvy a krásně je od sebe oddělila. Existují v něm totiž Starší a Mladší. Řekla bych Vám k tomu víc, ale to by byla škoda. V knize to působí mnohem lépe, než to dokážu sama napsat a nechci Vás o nic připravit. ,o)

Kniha má svá tajemství a že jich tam je! Všechno se skrývá pod otazníky. A Callie neustále pátrá a nachází nové nebo natrefí na odpovědi, které berou dech, okouzlují a nutí vyskočit z pohodlného křesla s touhou to zjištění rozchodit. Vím, o čem mluvím. Několikrát se mi stalo, že jsem musela knihu odložit a "rozdýchat to". 

Mrzí mě, že se nerozluští a nevyřeší všechno, protože druhý díl se nakladatelství Fortuna Libri rozhodlo nevydat. (A není to poprvé, co od nich mám nedokončenou sérii.) Takže je konec takový celkem drsný a je jasně vidět, že má pokračování. Je to velká škoda, protože kniha je úžasná a já bych si dokoupila i tu druhou, protože věřím, že bude stejně napínavá a pohlcující jako ta první. Navíc mě opravdu trápí, že netuším, jak ten boj dopadne...

Čtivo je naprosto neuvěřitelné. Drtivé. Nepříjemné a děsivé. Myslím, že na tuto knihu rozhodně nezapomenu. Banka těl je velice originální dystopie a hlavní myšlenka knihy je naprosto úžasná a hororová zároveň. 

Musím varovat, že děj je skutečně polhcující. Budete s Callie tajit dech, patrát, děsit se, utíkat a zoufat. Její dobrodružství vůbec není snadné a běžné, ale rozhodně stojí za to!

Knižní obálka: 
Myslím, že originální obálky nejsou tak hezké jako ta česká. Poukazuje na to, že v jednom těle mohou být dvě duše, přesně tak, jak to v Bance těl je. Je to podle mě vyřešeno hezky, protože mě osobně k tomuto těžkému tématu nic jiného nenapadá, takže se mi obálka líbí.


Další knihy ze série: 



Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.