Recenze: NEVĚRNÉ ŽENY PIJÍ SAUVIGNON (Věra Fojtová)


Čím dál silnější pocit déjà vu...



Anotace:
Další příběh z řady vinařských krimi se opět odehrává v kouzelném jihomoravském kraji pod Pálavou, mezi vinohrady, vinnými sklípky a vinaři.
Otevřelo se naplno jaro a přineslo s sebou nejen práce na vinicích, ale také hodně radosti. Velikonoční košty vín se střídají jeden za druhým, neboť mladá vína právě dozrála do plnosti, ale také jsou poslední dubnový den tradičně zapalovány ohně k pálení čarodějnic.
V první májový den je nedaleko místa, kde hořela vatra, nalezena ohořelá mrtvá žena v kostýmu čarodějnice. Jde o násilný trestný čin, nikoliv o nešťastnou náhodu, jak by se na první pohled zdálo, neboť žena je kromě viditelného popálení i uškrcená... 


Třetí díl vinařské krimi, který je stejně jako předchozí díly čtivý, rychle odsýpá a má plus v tom, že na rozdíl od prvních dvou knih se zde více času věnuje opravdu tomu vyšetřování, než jen prázdnému plkání, ALE... těch výtek tu bude rozhodně více než těch pochval.

Stejně jako ve druhém díle, tak i tady začíná kniha nejdříve městským případem, který by byl zajímavý (i zajímavější než samotný hlavní děj mezi vinicemi), kdyby se mu dostalo dostatek pozornosti. Jenomže stejně jako ve druhém díle, je tento případ pouze nastrčený a má za úkol pouze poukázat na zaneprázdněnost a vytíženost hlavních vyšetřovatelů. Takže je jednoduchý, viník se dá celkem dobře odhadnout, a případ je v krátké době uzavřený. A takový druh vaty je pro čtenáře zcela bezcenný...

Nastrčeně bohužel působí i samotné vinařské vraždy. Kdykoliv se kapitán Kuba objeví na jižní Moravě, pokaždé to končí mordem... Tento zaběhlý postup už začíná nudit stejně jako samotná stavba příběhu, která je v zásadě pořád stejná. Tentokrát se mi dokonce vraha podařilo odhadnout ještě dříve, než se dotyčná postava fyzicky objevila na scéně. Fojtová jede jak přes kopírák takovým způsobem, až to ve mně dokonce vyvolává pocit, že je vrahem ve všech dílech pořád tatáž postava, akorát vystupuje pod jiným jménem.

Dalším problémem jsou postavy. To, že jsou charakterově ploché, to se nemění a u tohoto druhu krimi snad už ani neočekává. Ale! Oběť činu, kterou ani nemusíte tipovat, ta je prostě jasná, je opět neskutečně krásná jako v prvním díle. Dokonce tak, že po odhalení její tváře všichni vyšetřující včetně žen óchají a áchají. O nic méně přitažlivá není ani nová posila vyšetřovacího týmu; psycholožka Černá. Ta působí jako školačka, která si pouze na psycholožku hraje a v podstatě se diví každému myšlenkovému pochodu, který nezapadá do jejích psychologických tabulek. Ty, jak se zdá, snad ani nemohla nenasbírala v rámci studia, ale někde na pochybných internetových stránkách... Samotní podezřelí jsou pak v mnohém stejní jako postavy druhého dílu. 

Ani tento díl nemá žádnou gradaci, a vyvrcholení probíhá v tak klidných vodách, že ho prakticky skoro nezaznamenáte.

Jako samostatnou knížku bych Nevěrné ženy, které pijí sauvignon řadila do jasného průměru, který neurazí ani příliš nenadechne, ale pořád má pozitivum v tom, že je čtivá. Byla by to jednoduše oddechovka na jedno odpoledne. Ale v rámci série je to díl, ve kterém Fojtová už neskryje svoje zavedené schéma, a proto je pro mě tato knížka velmi slabým počinem.



Věra Fojtová: Nevěrné  ženy pijí sauvignon
Série: Vinařská krimi (3.)
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2013
Počet stran: 248
Vazba: vázaná


Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.