Recenze: ŽELEZNÝ KRÁL (Julie Kagawa)

Vstup do Férie na vlastní nebezpečí!


„Já… jmenuji se Meghan, pane. Meghan Chaseová. Hledám svého bratra.“ 




Anotace:
První díl skvěle hodnocené „young adult“ série s nádechem fantasy. Život šestnáctileté Meghan Chaseové se převrátí naruby, když se dozví, že jejího malého bratra unesly podivné bytosti do kouzelné země Férie. Ve snaze najít bratra se spojí s Ashem, zimním princem a svým nepřítelem, jehož chladná krása, statečnost a skrývaná zranitelnost jsou Meghan čím dál méně lhostejné… 

Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2012
Žánr: Sci-fi a fantasy, Young adult, Romány
Ze série: Féria (1)
Orig. Název: The Iron King

Krásná kniha plná fantazie, která čtenáře zavede do kouzelného světa pohádek, který je plný temnoty, intrik, ale i romantiky, přátelství, kouzel a bytostí, nad kterými přechází zrak. Neuvěřitelně mě to vtáhlo do děje a na všechno jsem se těšila. Takovou knihu jsem v dlaních neměla dlouho, takže báječná změna. Ponořit se do takového světa je výzva a podle mého byste se toho neměli bát a jít do světa plného tajemství po hlavě. Autorka umí krásmě popisovat, takže představivost jede na plné obrátky. :o)

Čtivo připomíná Alenku v Říši divů, Nekonečný příběh, Petra Pana, Sen noci svatojánské, Narnii asi taky a další podobné pohádky, ale jelikož já osobně čtu něco takového poprvé, jinak jsem vše viděla zfilmované, tak mi to nevadilo. Ale někomu by ta podobnost vadit mohla. 

Kniha je rozdělaná na tři části. První se odehrává převážně v lidském světě, kdy teprve přicházíte na tajemství, která se kolem hlavní hrdinky Meghan rojí. Ve druhé části se čtenář seznámí s bytostmí z Letního a Zimního dvora. A ve třetí čeká nejtěžší úkol, který Meghan musí vykonat, aby zachránila svého bratra.  

Hlavní hrdinka Meghan je puberťačka. Co čekat od šestnáctileté holky, že? Takže je jasné, že má pocit, že se všechno musí točit kolem ní. Ale musím přiznat, že na to, jak se bojí, má celkem odvahu a srdce na správném místě. Postupem času dospívá a její charakter se podle toho také mění. 

V příběhu jsem si zamilovala Robbieho, který byl prostě úžasným Meghaniným kamarádem. Říkal jí princezno a mělo to svůj důvod. S Robbiem to není tak, jak to vypadá, ale víc prozrazovat nebudu. Je neuvěřitelný pohodář, vtipálek a prostě si ho musíte zamilovat. :o))

Ethan, mladší nevlastní Meghanin bratříček, byl dalším, který mi přirostl k srdci. Úžasné usměvavé dítě s bujnou fantazií. Anebo to, co vidí, je skutečné? 

Zimní princ je arogantní bojovník s mečem, který patří k Zímnímu dvoru a je pod palcem své matky Mab. Vím, že po něm čtenářky áchají, ale to nebyl můj případ. Ash mi prostě do oka nepadl, neokouzlil mě, i když jako postava byl dobře sepsán. 

Děj začíná u Meghan v obyčejném životě, který žije a jelikož je outsiderka a jediným kamarádem je Robbie, tak se jí nežije zrovna celosvětově. Pak se ale přesouvá do Férie, kde to nabírá plné obrátky a napětí je téměř hmatatelné. Nechci popisovat děj, protože bych vás o všechno oloupila, ale spíš navnadit. Ačkoliv někteří tvrdí, že kniha je mldá a nudná, já jsem byla nadšená. Asi záleží na tom, jak Vám sedne. Nuže, zkuste to. Mně Železný král pomohl překonat knižní krizi, kdy jsem po dva týdny nemohla dočíst knihu. A bum, tuto jsem dočetla s nadšením za tři dny a byla jsem toho plná, ačkoliv jsem do toho nešla s optimistickou duší, tak mě vše mile překvapilo a bylo to opravdu kouzelné. :o)

Byla škoda, že autorka dávala hodně okatě najevo některá tajemství, takže čtenář už tak nějak tušil, očekával a věděl. Ale to na čtivosti neubírá, právě naopak bych řekla, že to opravdu povzbuzuje. Díky anotaci má čtenář představu, do čeho jde a co může očekávat. V knize je to všechno ještě mnohem lepší, takže jako bonus jsem tam měla různé zajímavosti, které mě bavily. 

Kniha byla přeložena zajímavým stylem. Občas na mě vykouklo slůvko, které se v knižních verzích dnešní doby moc nepoužívá. Kupříkladu: Chápu se provazu... Namísto beru provaz do rukou. Nebo: Jednu kokakolu a pár balíčků čipsů. A to je přímo citace z knihy. Takže s tím počítejte, ale mně to při čtení vůbec nerušilo, jen mi to přišlo trochu zvláštní. Jenže ta kniha je zvláštní, takže se to svým způsobem víc než hodilo. 

Na závěr bych ráda upozornila, že to není pohádka pro nejmenší. Při cestě dobrodružstvím si vyslechnete pár sprostých slov (opravdu jen pár), nějaký ten erotický náznak a kupodivu i slušně drsné násilí. Kdo by řekl, že kouzelné bytosti jsou takoví řezníci.

Bohužel kniha, kterou jsem měla z knihovny vypůjčenou, obsahovala celkem dost pravopisných chyb a překlepů. To asi kazí celkový dojem nejvíc. :o/ V České republice jsou prozatím vydané jen dva první díly, ačkoliv série má knih devět. Kdoví, zda se čtenáři dočkají i pokračování. Ale pokud by bylo, šla bych do toho. Jsem docela zvědavá. :o)

Knižní obálka: 
Je moc hezká. Plná příslibů, že si čtenář zažije něco, nač jen tak nezapomene. Myslím, že je to povedené. :o)

Zajímavost: 
Sen noci svatojánské je divadelní hra od Williama Shakespeara, kterou se autorka Železného krále nechala inspirovat. Dosti postav je stejných a má to svůj účel. Kdo Sen noci svatojánské zná, bude trochu méně tápat. Já osobně jsem ho nečetla, ale žádný problém jsem neměla - jen si ho dodatečně přečtu, protože mě kniha opravdu navnadila. :o) 

Další knihy ze série: 

      


       


         






Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.