Recenze: OŠKLIVÍ (Scott Westerfeld)

Dystopická povrchnost


       


Anotace: 
Každý může být úchvatně krásný, co je na tom špatného? Tally bude brzy šestnáct a už se nemůže dočkat. V jejím světě šestnácté narozeniny znamenají operaci, která člověka změní z fyzicky ošklivého na dokonale krásnou bytost, a tím jej katapultuje do ráje špičkových technologií, kde jedinou prací je nikdy nekončící zábava. Několik týdnů před narozeninami však Tally potkává novou kamarádku Shay, která si není úplně jista, jestli vůbec chce být krásná. Mnohem raději by se ocitla mimo dokonalý svět, na utajeném místě zvaném Kouř, kde žijí oškliví, kteří se rozhodli vzbouřit proti diktátu a povinnosti být krásný. Když Shay uteče a zanechá Tally zašifrovaný vzkaz s popsanou cestou do společenství, odhalí Tally odvrácenou stranu světa krásných – a není to nic pěkného. Úřady ji postaví před nejhorší volbu, jakou si dokáže představit: buď najde svoji kamarádku a vrátí se s ní zpět, a zároveň prozradí úřadům, kde se úkryt nachází, nebo nikdy nebude krásná. Její rozhodnutí jí navždy změní život…

Nakladatelství: Triton
Rok vydání: 2010
Žánr: Sci-fi a fantasy, Dystopické romány
Ze série: Oškliví
Orig. Název: Uglies

Kniha má opravdu ošklivou obálku. Ta mě zprvu hrozně odrazovala od koupi a čtení vůbec. Nechápu, proč je hrdinka focená s jakousi kaktusovou květinou. Prostě mi to nedává smysl a nelíbí se mi to. Takže obálka je propadák. 

Ale pokud pomineme obálku, tak uvnitř se skrývá opravdu zajímají dystopický příběh, který je napínavý s nádechem romantiky a silného přátelství. 

Tally žije na straně, kde mohou být jen ti oškliví. Protože... ona ošklivá je nebo je alespoň v tomhle duchu vychovávaná jako ostatní. A na druhé straně, kam by se Tally jednou chtěla dostat, žijí ti vyvolení - krásní, kteří si užívají večírků, dokud jsou mladí. Jsou pořád samý smích a zábava, zatímco na té ošklivé straně to tak nějak zavání nudou a všichni se nemohou dočkat, až budou krásní... Protože to skýtá tolik pozitiv. 

Tally je trochu průšvihářka, ale co jiného dělat, když její nejlepší kamarád Peris už je na druhé straně. Je krásný a ona ho nutně musí vidět. Prostě se tam dostane za každou cenu. A právě s tím přijdou i problémy. Ale naštěstí nebo naneštěstí potkává Shay, svou kamarádku, která je hrdá na to, kým je a jaká je a rozhodně netouží po tom, aby se stala krásnou. To Tally znejistí a rozhodne se věci začít přehodnocovat a užívat si dobrodružství, které jí Shay naplánuje. Vydá se do Kouře. Do místa, kde žijí jen ti oškliví...

Musím uznat, že dystopie je originální. Tyto knihy opravdu bývají takové a hlavně mají vždy zajímavou myšlenku. U Ošklivých tomu není jinak. Moc se mi líbí, jak autor poukazuje na rozdíly obou světů a tak nějak to přirovnává k chudým a bohatým. 

Některé postavy z této knihy jsem si hodně oblíbila. Nechci o nich moc referovat, protože bych jim tím vzala to kouzlo, které pro mě v příběhu měly. Nejlepší bude, když to každý čtenář objeví sám. :o)

Co o této knize říct? Je plná dystopických myšlenek, naprosto šíleného dobrodružství a fantazie, která stojí za to. Nemohu opomenout ani to přátelství, které se postupem času stává ještě úžasnějším. A romantika, sice lehká, ale budiž, není to žádný erotický román, ale spíš young adultka, takže je to očekávané. 

City na sebe nenechaly dlouho čekat a dostavovaly se celkem rychle. A postupem času jsem jich měla víc a víc a skoro bušila hlavou do zdi, co to ta hlavní hrdinka provedla. K čemu se takhle zaprodala. Prožívala jsem to s ní a některé ty věci byly až příliš neuvěřitelné, ale proč ne, vždyť je to dystopie a autor si s tím opravdu báječně poradil! 

Od Westerfelda je to moje první kniha. A upřímně, s autory mám horší zkušenosti než s autorkami, ale u něj mi to vůbec nepřišlo. Kniha se mi líbila celá od začátku až do konce. Přečetla jsem ji jedním dechem (dystopie je můj oblíbený žánr) a dokázala si ji užít. 

Čeká mě druhý díl, ale recenze mě od něj trochu odrazují... Protože tam chybí postava, na kterou jsem se po celou dobu těšila, tak se do toho moc pouštět nechci. To je asi jediný důvod, proč právě stagnuji v pokračování čtiva série Oškliví. 

Co jsem si z té knihy vzala? Že najednu stranu byla až příliš reálná, protože se tam lidé posuzovali podle vzhledu... Stejně jako v našem světě. Povrchnost se střídala s arogancí a přátelstvím, které dokázalo vydržet téměř všechno. Je to svým způsobem stejně kruté jako realita, ale naštěstí pro čtenáře, tohle je jen kniha a v případě nouze nejvyšší ji stačí zaklapnout. Reálný svět se tak snadno zničit nedá. Rozhodně knihu doporučuju, pomůže Vám nahlédnout dál, než si myslíte.

Knižní obálka: 
Česká obálka mě odrazuje tedy úplně. Ty zahraniční na tom ale nejsou o nic lépe. :o/


Pokračování knižní série: 

             


Trailer




Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.