Recenze: PŘEKROČ SVŮJ STÍN (Katie McGarry)

Překroč svůj stín, protože to stojí za to!


Jen pojď, moje malá siréno. Pojď ke mně. 



Anotace: 
Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu, co se té strašlivé noci odehrálo. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, její svět se obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit. Noah jí totiž rozumí. A pomůže jí najít odpovědi. Přitom by neměli mít vůbec nic společného. A se všemi těmi tajemstvími, která v sobě oba nesou, je v zásadě nemožné, aby byli spolu. Přesto nedovedou potlačit vzájemnou přitažlivost. A Echo se ptá sama sebe, jak daleko může zajít, aby překročila vlastní stín, a co všechno je ochotná riskovat pro kluka, který ji může znovu naučit, jaké to je, když člověk miluje. 

Nakladatelství: Albatros Media - CooBoo
Rok vydání: 2014
Žánr: Literatura světová, Romány, New Adult
Ze série: Překroč svůj stín
Orig. Název: Pushing the Limits

Upřímně, nalákala mě anotace. A jsem ráda, protože mě to natolik chytilo, že jsem nedovedla přestat číst. Pohlcovalo mě to skryté tajemství, které se týkalo Echo. Žila jsem s bolestí, která provázela Noaha. Bylo to naprosto dokonalé čtivo, od kterého jsem se nemohla absolutně odtrhnout a patrně jsem všechny řádky přímo vdechla a pozřela. 

Echo je dívka, které se změnil celý život po té... ano, po nehodě, na kterou si vlastně vůbec nevzpomíná. Netuší, co se stalo, ale chtěla by si vzpomenout. Ten den jí prostě leží v hlavě a tak navštěvuje psycholožku, která se jí snaží pomoci. Doma to taky nemá zrovna růžové a ve škole se propadla mezi odpad, o který si nikdo nechce opřít ani kolo.

Líbí se mi, že autorka kousek po kousku, prakticky střípek po střípku ukazuje, co se ten den událo. Je to tak napínavé, že to čtenáře naprosto pohltí! 

Echo... To jméno mi trochu nesedělo, ale ona byla opravdu zajímavá a skvělá hlavní hrdinka, se kterou jsem ten příběh opravdu prožívala. Ovšem, ačkoliv se mi jméno hlavní hrdinky nelíbí, oceňuji ten nápad provázat knihu s mýty. Dokonce mi přijde, že ten mýtus o Echo tak nějak vypovídá o nejméně polovině knihy svým vlastním způsobem.

A Noah? To je prostě miláček, který má svůj dojemný příběh a pro ostatní je opravdu těžké nahlédnout pod jeho slupku, ale čtenář to chápe. Ten ví a o to víc s ním soucítí. Dokonale sepsáno, protože to bere dech a vkládá do srdce ty správné emoce. Noah je bojovník a má také důvod bojovat - protože může ztratit to nejcennější, co mu v životě zbylo. Anebo naopak může získat? 

Tito dva se setkají a spoutá je trápení, která prožívají každý zvlášť. Stávají se pro toho druhého kotvou a přítelem, pomáhají si na nohy, když jeden z nich pod tíhou nových poznatků upadne... Je to romantika na úrovni. Nově rodící se láska je krásná a nelze jí odolat. Noaha a Echo si prostě zamilujete a chcete to s nimi prožít až do konce!

Kdo mi hodně přirostl k srdci byl Aires. Starší bratr hlavní hrdinky, který byl v knize zastoupen jen vzpomínkami, ale o to vroucněji působí. Líbí se mi, že tam prakticky, až na Airese, na kterého Echo vzpomíná jen v dobrém, nejsou žádní dokonalí lidé. Všichni mají své zápory, své bolístky. Líbí se mi, jak čtenář prozře společně s Echo, které se někdy u konce knihy, otevřou oči. A stojí to za to! 

Líbilo se mi, že kniha, ačkoliv ji počítám mezi drsnější adultky, dokáže čtenáře dojmout, i rozesmát vtípky hlavních hrdinů, kteří se snaží držet naděje a neklesat na mysli, i když jsou někdy opravdu na dně. Snaží se dívat dál. Ta kniha má silnou hlubší myšlenku a to je na ní dokonalé. Žádná bezduchá četba, pokud jste něco takového očekávali. Překroč svůj stín je vážně terno a už ten název to dává najevo.

Další kniha, které mi v knihovničce patří mezi skvosty a s radostí se k ní vracím. :o) 

Bojíte se překročit svůj vlastní stín a sáhnout pro tuto knihu? Nebojte se. Byla by škoda, kdybyste o něco tak úžasného přišli!

Knižní obálka: 
Působí jako běžná kniha žánru New Adult a připravuje čtenáře na to, co se bude dít. Možná by mohla být trochu jiná, ale budu shovívavá, protože je celkem hezká, i když jí chybí nápaditost. 

Pokračování série: 

       

2 komentáře:

  1. Tuhle knihu jsem kdysi zkoušela, ale nějak jsem jí nemohla přijít na chuť. Každopádně po tvé recenzi po ní pravděpodobně sáhnu znovu, protože jsi mě opravdu hrozně moc nalákala. Hezká recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. Jsem ráda, když recenze ponoukne k přečtení knihy. Tahle kniha je pro mě opravdu vyjímečná. Je krásná a já milovala tzv. sběr střípků Echiiné minulosti a Nohaovi budocnosti. Je to napínavé. Zkus to překlenout, nebudeš litovat podle mého. :o)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.