Úryvek z knihy Vězení

Vězení 


Robert Muchamore



Anotace: Podle amerického práva mohou děti, souzené za zvlášť těžké zločiny, dostat stejný trest jako dospělí. Dvě stě osmdesát těchto dětí žije ve vězení Arizon Max ve vyprahlé arizonské poušti. Na jedné z nejnebezpečnějších misí jednotky Cherub nastoupí dvanáctiletý agent James Adams pod falešným jménem do vězení, kde se má spřátelit s jedním z chovanců a pak ho dostat ven...

Tak už to začíná podle mého spadat do čtiva, které je opravdu drsné. Stačí tento úryvek a je jasné, že kniha nabízí dobrodružství, jaké si čtenář nedovedl ani představit. :o)

Recenze zde


Úryvek z informačních dokumentů pro novou misi Cherub, které se účastní James Adams: 


NEČEKANÝ PRŮLOM

V květnu 2004 porušil problémový čtrnáctiletý chlapec jménem Curtis Key v arizonské vojenské internátní škole zákaz nočního vycházení a velitelovým autem se proboural zamčenou branou na
ulici. Zaparkoval u nedalekého obchodu s lihovinami, vybral si tam láhev koly a prodavače požádal, ať mu podá vodku, jež byla za pultem. Když po něm prodavač chtěl nějaký doklad o zletilosti,
Curtis Key vytáhl pistoli a střelil prodavače přímo do srdce. Pak nevzrušeně vylil půl láhve koly na podlahu, dolil ji vodkou a zhluboka se napil. Všechno to nafilmovaly kamery instalované v obchodě.
Cestou ven Curtis zahlédl muže, který vystupoval z jaguáru. Zastřelil řidiče i jeho přítelkyni, nasedl do jaguáru a nejvyšší rychlostí ujel asi třicet kilometrů, přičemž celou tu dobu upíjel kolu s vodkou. Když zaslechl sirény tří pronásledujících policejních aut, tak Curtis – mezitím ochromený alkoholem – zastavil u krajnice. Ze sedadla spolujezdce zvedl pistoli, přitiskl si hlaveň ke spánku a stiskl spoušť. Kulka se zasekla v nábojové komoře. 

Podle arizonských zákonů každá osoba starší čtrnácti let, obviněná z vážného zločinu, jako je vražda, může být souzena a odsouzena za stejných podmínek jako dospělý. V říjnu 2004 byl Curtis Key shledán mentálně způsobilým a dostal doživotí bez možnosti podmínky. Rozsudek znamenal, že Curtis stráví zbytek života ve vězení. V současnosti patří k 270 vězňům, kteří jsou ve speciálním oddělení pro mladistvé ve věznici Arizona Maximum Security Prison, známé mezi personálem i vězni jako Arizona Max. Kupodivu, po Curtisově uvěznění se jeho rodiče vůbec neobjevili. Ukázalo se, že domácí adresa zapsaná ve vojenské škole neexistuje a platby Curtisova školného že přicházely z nevystopovatelného bankovního účtu na Seychellách. Sám Curtis tvrdil, že ztratil paměť a o rodičích si nic nepamatuje. Arizonská policie má podezření, že Curtis chrání jednoho z rodičů či oba dva, protože jde o zločince, a poslali FBI profil jeho DNA. Z profilu vyplynulo, že Curtis je na 99 % potomkem generála Hammonda, jenž kdysi dobrovolně poskytl vzorek své DNA týmu FBI pátrajícího po jeho dceři. Existovalo pouze jediné možné vysvětlení: Curtis Key je synem Jane Oxfordové.

3 komentáře:

  1. Moc hezká recenze. :) O knize jsem sice neslyšela, ale docela si mě nalákala.

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle prozatím není recenze. Ale lákačka. Jsem v půlce knihy, recenze bude brzy. A prozatím jsem opravdu nadšená! :o) Třetí díl je ještě lepší, než dva předešlé díly. Autor opravdu umí psát dobrodružství s dětskými agenty a dává tomu tu správnou šťávu. :o)

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.