Cherub TAG - Chensie

Série Cherub je plná dobrodružství a napětí. Stala se mou oblíbenou spolu s jejím hlavním hrdinou Jamesem. A tak jsem si řekla, že když jsem dokázala udělat TAG na svou milovanou sérii Bratrstvo černé dýky, tak Cherub od Roberta Muchamora si to zaslouží také! :o) 



1. Nováček - Kniha, která vypráví o dětech nebo dítěti?

Tak za mě určitě Paměti imaginárního kamaráda (autor: Matthew Dicks), která vypráví o autistickém chlapci jménem Max. Je pravda, že kniha je skvěle sepsaná, ale z nějakého důvodu je pro mě problém ji přečíst. Představoala jsem si něco jiného, ale nemohu říct, že by se na tom autor nevyřádil a neudělal první poslední, aby se čtenářům zavděčil. 

2. Třída A - Kniha s narkomanskou tématikou? 

Samozřejmě bych mohla zmínit Děti ze stanice Zoo, Memento, které patří mezi mé nejoblíběnější a nejsmutnější, ale já bych zde chtěla mluvit o knize Jehla (Karel Žilák). Opět rozečtená. Proč je rozečtená? Autor vše líčí opravdu surově a ničemu se nevyhýbá. Skvělá smutná a děsivá realita, která je v této knize, stojí za přečtení. 

3. Vězení - Kniha s vězeňskou tématikou? 

Přiznám se, že těchto knih moc načteno nemám, ale v mysli mi rozhodně zůstal Motýlek (Henri Charriére). Poprvé jsem ho četla na základní škole a naprosto si mě to získalo. Bylo to tvrdé, popisy braly dech. Není divu, že je kniha literární senzací už od roku 1969. 

4. Pravda - Kniha, ve které autor vylíčil vraždu?

Tak takových knih je mnoho, ale mně do mysli vplouvá nedávno rozečtená kniha Jak zabít Kupida (Mark Edwards, Luise Vossová). Proč? Je svým způsobem opravdu zvláštní. Řekla bych vám důvod, ale tím bych řekla hlavní zápletku a to by byla škoda. Ale řekněme, že tak v polovině knihy se čtenář zamyslí a říká si, jestli náhodou nezačal číst od konce, protože se to natolik otočí. Autoři si pohráli se stalkerstvím a povedlo se. :

5. Šílenství - Kniha s náboženskou tématikou nebo o sektě?

O sektě jsem knihu nečetla až na toto Šílenství a knihám s náboženskou tématikou se, upřímně, vyhýbám. Ale nyní mám rozečtenou knihu Srdce netvora (Andrew Davidson), kde autor sice popisuje náboženství, ale velmi zajímavým způsobem a není to hlavní náplň. Spíš dodává do knihy zajímavé informace, které ji krášlí. Sám hlavní hrdina není nábožensky založený a o to víc pak kniha nevadí, ale láká mě. Upřímně, je těžké se odtrhnout. :o)

6. Zvíře - Kniha, kde se objevují zvířata? 

Tak zvířata jsou ve spoustě knih jako domácí mazlíčci, kupříkladu u prvního dílu série BČD Milenec věčnosti má hlavní hrdinka kočku jménem Dráp. A tak je to u spousty knih, mě však napadla přímo kniha o zvířátku. Možná je to směšné, ale prostě jsem si vzpomněla na dětskou knihu Zapomnětlivý Punťa (Elke Meinardus) pro nejmenší, která je svěží a dětem tím nejhezčím způsobem ukazuje dobrodružství. :o)

7. Pád - Kniha, která se z větší části odehrává v Rusku?

Jako dítě jsem se nevyhýbala literatuře od ruských autorů, protože jsme doma (asi jako všichni) měli různé knihy pro dospívající a děti. Dnes by se to dalo přirovnat k žánru Young Adult a já si vzpomínám na pár příběhů, u kterých si bohužel už nevzpomínám na názvy. Ale Timur a jeho parta (Arkadij Petrovič Gajdar) by asi neurazila nikoho. Příběh pro dětí kolem patnácti let, kde je dobrodružství, přátelství i nějaké ty průšvihy. Tato kniha dokonce byla i zfilmována kdysi. Film jsem neviděla, ale kniha se mi jako dítěti líbila. 

8. Gangy - Kniha, kde se objevují pouliční gangy?

Takových knih moc není, že? Všimla jsem si, že autorka Martina Cole napsala knihu Gang, spousta knih o motorkářích jsou automaticky i o gangech... :o)) Samuel Logan se také pustil do pouličních gangů v knize Gang Mara Salvatrucha - Ve znamení krve. A nemluvě o mém oblíbeném Edu McBainovi, který napsal knihu Gangy. Ovšem já nečetla nic jiného, než Gangy ze série Cherub (Robert Muchamore). Budu to muset napravit. 

9. Námesíčník - Kniha, ve které se stala nějaká havárie nebo katastrofa? 

V knize Monument 14 (Emmy Laybourne) se opravdu stala velká kaastrofa, vybuchla jakási chemická továrna, díky které se malý kousek světa ponořil do tmy. Napětí a nebezpečí prožívá čtenář s bandou dětí a teenagerů, kteří se snaží přežít. Druhý díl poukazuje na to, jak se děti snaží zachránit a já držela pěsti, aby se jim zadařilo. Třetí díl, jak už to bohužel u takových sérii bývá, jsem rozečetla a odložila, protože už mě nebavil. 

10. Generál - Kniha, kde se objevují vojáci nebo bojovníci? 

Tak tady bych se mohla rozpovídat o Aspoň trochu normální (Trish Dollar), kde se voják vrátil po službě v armádě domů a trpí nočními můrami a smrtí svého nejlepšího přítele Charlieho. Opravdu smutné a krásné čtivo, ale myslím, že pro tuto chvíli bych odpověděla spíš drsnější tvorbou. A to sérii Cale (Paul Hoffman), který je o dospívajícím božím bojovníkovi Thomasu Calovi, který je houževnatý z výcviku u náboženských fanatiků a snaží se žít tak, jak nejlépe umí. Válka, kterou chce vést ve jménu Božím, se neskutečně protahuje celým čtivem. Skvěle sepsaná série, která čtenáře zavede z pekla až na Boží soud. 

11. Motorkáři - Kniha, kde proběhl nějaký moto závod?

Tak takových knih je více. Jako film by mě napadlo Rychle a zběsile, to asi každého. :o)) Ale knihu bych brala Tajemství Elly a Michaela (Jessica Sorenson), kde byl automobilový závod. Je to romantická četba, která se mi moc líbila. A ráda bych se jednou dostala i k druhému dílu s názvem Ella a Michael navždy. 

12. Ostrov - Poslední díl ze série, který vás opravdu rozlítostnil, protože jste věděli, že je čas se rozloučit? 

Tak u mě to určitě byl 12. díl ze série Škola noci s názvem Vykoupená (Kristin Castová, P. C. Castová), protože byl nostalgický. Poslední rozloučení se Zoye, Starkem, Arorexem a dalšími, ze stáda Pakoňů. Je to krásná upíří série žánru New Adult, která se mi vryla do srdíčka. Schraňuji ji ve své knihovničce a v nejbližší době bych si ji ráda přečetla znovu, protože za to opravdu stála. Nádherná série s úžasným koncem. Stýská se mi. A tuším, že u Cherub to bude stejné. 


 

Žádné komentáře:

Okomentovat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.