3. den: Osm obálek

Projekt: Deset knižních dní



Upřímně, nemohu stoprocentně říct, že jsem vybrala ty nejkreativnější a pro mě nejlepší, protože neznám všechny knihy na světě, i když jsem projížděla hrozně moc dlouho na knižních databázích, než jsem si byla jistá, že právě tyto obálky jsou ty pravé, zvláštní, podivné a zkrátka mě zaujaly. 

Ono je to potíž, některé obálky jsou krásné. Ale něco je kazí. Maličkosti, hloupostičky, které tam nastrčí, aby to nějak vypadalo a nakonec je z toho hrozný slepenec, který sice dává význam, ale vypadá katastrofálně. Viz. obálky mé oblíbené série Cherub. Nebo když z další mé zbožňované série udělají díky obálkám nechutnou červenou knihovnu, ačkoliv je to velmi originální téma a typická červená knihovna to rozhodně není. Navíc ty obálky ani mnohdy vůbec neodpovídají ději, takže je zřejmě tvoří někdo, kdo knihu nečetl a nejspíš ani číst nebude, když se jí tak pomstil. 

Takže jsem vejrala po netu, prohledávala svou knihovničku a hledala obálku, která by mě bodla do očí, ať už tím, že by byla vyjímečná, zvláštní, podivná, odporná, úchylná, depresivní, romantická nebo prostě jen mě neskutečně zaujala a myslím, že se povedlo. Některé knižní obálky jsou mé oblíbené. Jiné mě skutečně zbodaly zaujaly. 

Možná vás některá nadchne anotací a přiměje k přečtení. To by bylo opravdu super, protože potom by tento knižní projekt měl důvod a cenu. Já si tak pořád říkám, proč to psát, ale dělám to hlavně proto, abych řekla o nových knihách, které třeba ještě neznáte a mohly by se vám líbit. To je můj důvod, proč píšu tyto články. Proč se tomu oddávám a snažím se najít to, co podle mého do toho článku patří. A pokud byť jen jediný čtenář díky tomu najde knihu, která se mu zalíbí nebo se dokonce stane jeho srdcovkou, pak tyto články smysl mají. :o) 

Knihy jsou seřazené podle abecedy (jako vždy v tomto projektu). ,o)




Proč právě tato kniha?

Obálka Adaptace hodně nutí k zamyšlení. Stačí se podívat, v jakém světě se ta rodina prochází a je mi z toho smutno. Mám obavu, že chování nadřazené rasy, to tak bohužel dopadne a pak už to nebude jen obálka, ale skutečnost. Pohled na ty tři siluety uprostřed toho zničeného světa ve mně vyvolává spousty emocí. Některé ani nesvedu popsat, ale jsou depresivní. Obálka mě zkrátka dojímá tou výhružnou realitou. 

1. Adaptace - Miroslava Varáčková

Nakladatelství: Slovart

Anotace:
Zoya měla všechno – domov, přátele, rodinu… A pak lidstvo zdecimovaly války. Teď nemá nic. Přišla i o svůj domov. Ale přizpůsobila se. Vpřed ji pohání jen naděje, že ji vzácná mapa dovede do posledního útočiště na Zemi. Lidé zkoušení válkou a nemocemi se také přizpůsobili novému světu a bojují o každou minutu života. Osamělá dívka putující neznámou krajinou je pro ně snadnou kořistí. Když Zoje pomůže neznámý Šimon, poruší tím křehkou rovnováhu poválečného společenství a musí za to zaplatit životem. A tak se Zoye vydává na cestu zničenou krajinou s nadějí, že ji mapa po jejím mrtvém kamarádovi skutečně dovede před brány města, kde ještě vládne lidskost. Tedy měla by… Dystopická verze budoucnosti v nejnovějším románu Miroslavy Varáčkové Adaptace má až nebezpečně blízko k realitě, která může zabušit na dveře už zítra.



***




Proč právě tato kniha? 

Fascinuje mě ta červeň s tmavou dohromady. Ty barvy neuvěřitelně souhlasí s anotací, ve které vyznívá, že půjde o ohrožení života, bezmoc, strach o své bližní i lásku. Ta červená cesta mi signalizuje nebezpečí, kterému bude muset autorka čelit, pokud se bude chtít dostat do bezpečí chatky s rudou střechou. Všechny ty tmavé mraky. Dohromady to možná tak nevypadá, ale když si čtenář začne rozebírat jednotlivé kousky skládačky, dotvářejí příběh beze slov, který na něj čeká vně knihy. 

2. Červený vrch - Jamie McGuire

Nakladatelství: Fortuna Libri

Anotace:
JAK SE ZACHOVAT, KDYŽ TEN, PRO KOHO BYSTE POLOŽILI ŽIVOT, VÁM O NĚJ ZAČNE USILOVAT?
Scarlet je rozvedená, pětatřicetiletá matka dvou dcer a pracuje jako rentgenová laborantka. Je pátek odpoledne a má službu v nemocnici, dcery poslala na víkend za otcem. Na příjem přivážejí umírající, ošklivě pokousanou a vyhublou dívku, a její rentgenový snímek prozrazuje to, o čem se v lékařských kruzích s hrůzou již pár dnů hovoří. Z Evropy se šíří záhadný virus a svět je zachvácen pandemií, která postupuje neuvěřitelně rychle. Projevuje se nesnesitelnou bolestí břicha a bleskovým úbytkem váhy, a pak už je jen smrt. Mrtví však nenacházejí klid, ale mění se v šouravé zombie, a hledají, čím by ukojili svůj neutišitelný hlad. Vábí je lidské maso a lačně se na ně vrhají. Jedinou obranou živých je rychlost a zásah do mozku zombie.
Scarlet se upne k tomu, aby zachránila své dcery za každou cenu. Musí je odvézt na jediné bezpečné místo k přežití, které zná. Na ranč Červený vrch.
Román Červený vrch vás uchvátí od první stránky a nepustí až do omračujícího závěru. Autorka bestsellerů Jamie McGuire se zde předvedla v nezapomenutelné formě.



***




Proč právě tato kniha? 

Působí chladně a zároveň pohádkově hřeje. Všude je kouzelný svět plný sněhu, který je pro mě symbolem čistoty a snění. Koruny stromů však vypadají tíživě, zlověstně, když se sklání nad běžícím mužem. Osamělost a spěch. Utíká až na konec knihy, aby nám odkryl svůj příběh? Rozhodně mě tato obálka zaujala. Vypadá obyčejně, ale skrývá v sobě cosi, co nedokážu pojmenovat. Vyvolává to ve mně pocit, že autor chtěl tou obálkou říct - mějte v naději. 

3. Esej o tragédii - Elizabeth LaBan

Nakladatelství: Host

Anotace:
Pro fanoušky knih Proč? 13× proto a Hledání Aljašky.
Tim Macbeth, sedmnáctiletý albín, nedávno přestoupil na prestižní Irvingovu školu, jejíž motto zní: „Vejdi, přítele najdi a přítelem se staň.“ Ale přítel je to poslední, co Tim hledá — doufá jen, že absolvuje poslední ročník, aniž by vzbudil příliš pozornosti. Ale navzdory své snaze zůstat nenápadný se zamiluje do hvězdy ročníku Vanessy, přítelkyně nejoblíbenějšího studenta na škole. K Timovu překvapení Vanessa jeho lásku opětuje, ale pokud by to někdo zjistil, mohlo by to otřást jejím společenským postavením. Tim a Vanessa navážou utajovaný vztah, ale navíc se musí vypořádat s esejem o tragédii, závěrečnou prací posledního ročníku, kterou zadává nejpřísnější učitel na škole.
Kniha je psána střídavě z pohledu zamilovaného Tima a také Duncana, studenta posledního ročníku, který odhaluje celou pravdu o Timovi a Vanesse.
Esej o tragédii je působivý příběh o zapovězené lásce a o tom, kam až jsou lidé schopni zajít, aby si uchovali svá tajemství.



***




Proč právě tato kniha? 

Musím se přiznat. Já miluji motýly! Krásná katastrofa mě zaujala díky té báječné obálce, která dává dojem, že hlavní hrdinka je lapena a potřebuje zoufale pomoc, aby mohla vylítnout z místa, které ji obklopuje a odděluje od lidí. Díky tomu sklu si Abbi udržuje ústup a jediný, kdo má šanci se k ní dostat, je Travis. Jenže to je skutečně rváč. Netuší, že v sobě Abbi má cosi křehkého, co ho nutí zpomalit. Teď je však na něm, aby to nezničil a nesetřel jí naději z křídel, aby zas mohla vzlétnout. Možná moc fantazíruju, ale o tom přece knihy jsou. Snít o světech, které v sobě skrývají a usmívat se nad přirovnáním. Proto utíkáme do světa knih a myslím, že Krásná katastrofa nejspíš vždy bude jedním z mých oblíbených únikových míst. :o) 

4. Krásná katastrofa - Jamie McGuire

Nakladatelství: Fortuna Libri

Anotace:
Kniha se probojovala do užší nominace v každoroční anketě na DatabazeKnih.cz hned ve dvou kategoriích: NOVINKA ROKU 2013 A OBÁLKA ROKU 2013
Strhující milostný příběh
Ona nepije ani nenadává a ve skříni má spoustu seriózních svetříků. Abby věří, že si dokázala vybudovat dostatečnou vzdálenost mezi sebou a svou temnou minulostí, ale když se svou nejlepší kamarádkou dorazí na univerzitu, její cestu k novému začátku zkříží rebel a polykač holek na jednu noc, Travis Madox. Urostlý, potetovaný hezoun je to poslední, co Abby potřebuje…
On tráví noci vyděláváním peněz na zakázaných zápasech a holky střídá častěji než ponožky. Do Abbyina života se vetře trikem – nabídne jí sázku, že měsíc vydrží bez sexu – když ona s ním ten měsíc bude bydlet. Ať tak či onak, Travis netuší, do jak těžkého zápasu se pustil.



***




Proč právě tato kniha? 

Nevím, jestli to stejně působí i na vás, ale já v té obálce vidím rozprostírat se všude tajemství. Jakmile je někde zakrytý obličej (nebo jen zpola zakrytý), hned to čtenáři začne šrotovat a zdá se mu to tajuplnější. Alespoň mně určitě. :o)) Zrcadlo jako symbol krásy je skvělé. Všichni nejspíš známe královnu, která chtěla být nejkrásnější na světě. A co ty pokroucené temné stromy za tajemnou postavou? Tak z nich doslova čpí temnota, na kterou čtenář v knize nejspíš může narazit. Moc pěkně vytvořená obálka. Připisuji si příběh na svůj čtenářský seznam. :o) 

5. Nejkrásnější - Marissa Meyer

Nakladatelství: Egmont

Anotace:
Čiré zlo má své jméno, skrývá se za maskou klamu a používá “osobní romantické kouzlo”, aby získalo moc nad ostatními. Ale kdo je doopravdy královna Levana? Dlouho předtím, než jí cestu zkřížily Cinder, Scarlet a Cress v Měsíčních kronikách, žila Levana úplně jiný příběh – příběh, který nebyl nikdy vyprávěn… až dosud.
Marissa Meyerová, autorka ságy Měsíční kroniky, odhaluje v knize Nejkrásnější ze všech život své magnetizující záporné hrdinky, nezapomenutelný příběh o lásce a válce, zradě a smrti.



***




Proč právě tato kniha? 

Já mám prostě pro Patche slabost. Muž s křídly, tedy nádherný padlý anděl (necháme se unášet představivostí, že?), drží hlavní hrdinku ochranitelsky v náručí. Co víc si přát jako romantický podnět k zavzdychání a rozevření knihy. K tomu ta divokost prýštíci vody a lámajících se vln. Značí to dobrodružství. Nevázané, prudké, strhující a nebezpečné se špetkou naděje a horou touhy ochránit jeden druhého. Báječná obálka, která zkrátka podněcuje představivost a při pohledu na ni už můžete odříkat pomalu celý příběh. Ale jelikož jsem četla, tak mohu doporučit. Příběh je přesně takový, jak obálka slibuje. 

6. Ticho - Becca Fitzpatrick

Nakladatelství: Egmont

Anotace:
Třetí díl navazující na romány Zavržený a Crescendo. Nedorozumění mezi Patchem a Norou je zažehnáno. Společně překonali tajemství svázaná s Patchovou temnou minulostí, smířili dva dosud nesmiřitelné světy a čelili bolestným zkouškám víry a naděje, to vše pro lásku, která má sílu překonat hranice mezi nebem a zemí. Patch a Nora, vyzbrojeni pouze svou bezpodmínečnou důvěrou v toho druhého, se vrhají do zoufalého boje a pokoušejí se zastavit zločince, který má moc navždy zničit vše, o co se snažili, dokonce i jejich vzájemnou lásku.



***




Proč právě tato kniha? 

Musím uznat, že "kotletovky" mají vážně zajímavé obálky, které ve mně vyvolávají odpor, vzrušení, údiv a doslova mě dokopávají k tomu, abych je začala číst. Zkoušela jsem číst tuto, přes začátek jsem se nedostala. Takže ačkoliv obálky jsou ryze provokativní, o obsahu nemůžu říct ani slovo. Stačí se podívat na tuto knihu, kde je dívka v řetězech. Ehm, je něco erotičtějšího než žena na řetězu? Jistě. Muž v okovech u dámské postele. Takže pro mě rozhodně jedna z nejprovokativnějších obálek. Povšimněte si, jak je žena polonahá, vystavuje se a dává k obdivu své, ehm, všechno. Je to vulgární? Na někoho možná moc, na jiného zas málo. Já jsem zvrácený obdivovatel umění, být tam více symbolů násilí, je to úplný top. :o)) 

7. Přiliš dlouhá swingers párty - František Kotleta

Nakladatelství: Epocha

Anotace:
Tahle kniha není žádná selanka. Tahle kniha je literární swingers party plná démonů, prastaré magie, zombií, čarodějek, sukub, děsivých artefaktů, mocných sil z počátku věků a sexu. Spousty sexu. Ale taky akce a humoru. Jinak to František Kotleta ani neumí.


***




Proč právě tato kniha? 

Tak k tomuhle by asi nebylo potřeba ani slov. Podle mě to říká úplně všechno. Vidím krev, značící bolest a utrpení. Zoufalství a bezmoc, jak je tělo v křeči. Zkrátka neuvěřitelná škála emocí na první pohled. Světlo, od kterého se padlý anděl vzdaluje - poklidné šťastné místo, kde žil. A padá do samoty, chladu. Do míst, která jsou pro něj neznámá... A nemá nic, než ty depresivní emoce, které ho táhnou k zemi. Hodně emotivní obálka. Skutečně to na mě působí. Příběh není přesně takový, je spíše dobrodružný a je o hlavní hrdince, Patch je až na druhém místě a moc o sobě nehovoří, ale touto obálkou o něm autorka řekla prakticky všechno. Nevím, jak vy, ale já bych měla chuť ho obejmout, kdyby existoval... Takhle se budu muset ňuňuchat jen s knihou. :o))

8. Zavržený - Becca Fitzpatrick

Nakladatelství: Egmont

Anotace:
Patchovy oči připomínaly černé hvězdy.
Bral všechno a nedával nic. Ne že bych o něm chtěla vědět víc. Nelíbil se mi zvnějšku a pochybovala jsem, že by se mi zamlouvalo, co se skrývá uvnitř.
Tedy, to není úplně přesné. Zvnějšku se mi líbil hodně.
Dlouhé, silné paže, široká, uvolněná ramena a úsměv zpola hravý, zpola svůdný. Cítila jsem, že mě neodolatelně přitahuje, a sama sobě jsem přestávala rozumět.
Nora Greyová je svědomitá, chytrá a rozhodně nemá ráda riziko. Jenže se zamiluje do Patche a to je její první chyba. Patchova minulost je totiž všechno, jen ne nevinná. A nejlepší, co kdy udělal, bylo, že se zamiloval do Nory.
Seznámili se na hodině biologie a Nora chce jediné – držet se od něj co nejdál. Jenže jak se zdá, Patch je vždy o dva kroky napřed. Dívka na sobě cítí jeho pohled, i když Patch není nablízku. Cítí jeho přítomnost, i když je v pokoji sama. A když své okouzlení nedokáže déle tajit, vyjde najevo, kdo Patch ve skutečnosti je a proč ji vyhledal. A za všemi otázkami, které se dotýkají jeho minulosti, si Nora a Patch mohou navzájem položit jen jedinou: „Jak hluboko dokážeš padnout?

9 komentářů:

  1. Vybrala bych jiné, ale je fakt, že tyhle obálky mají všechny něco do sebe :) Fakt se mi líbí třeba Červený vrch - kvůli tématu si nejsem úplně jistá jestli se chci do knihy pouštět, ale obálka je řešená suprově.

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka se mi taky moc líbí. Mám knihu doma, ale taky jsem se do ní ještě nepustila... Zombie mi nepřijde jako moc originální téma, ale jelikož tam jde prý především o mezilidské vztahy, tak počítám, že časem se do toho ponořím. :o) Já jsem toho názoru, že každý je natolik unikátní, že by vybral úplně jiné obálky a to na tom zbožňuju. Osobně jsem zvědavá, jaké vybere Wishka. :o)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den všem, chci se podělit o zkušenost, kterou mám se zaklínačem jménem Dr Ajayi, je to velmi mocný muž, kterému jeho přední otec požehnal pomáhat lidem s různými životními problémy, procházel jsem nejhorší fází svého života, protože můj manžel mi řekl, že se chce z ničeho nic rozvést, zeptal jsem se ho, kde jsem udělal chybu, ale nedal mi žádnou odpověď, místo toho se odstěhoval z domu, bylo to opravdu divné, takže hledám pomoc, když jsem potkal doktora Ajayiho kouzelník online, po nějaké konzultaci jsem mu vysvětlil svůj stav, zjistil jsem, že můj manžel je se svou sekretářkou v práci a je pod jejím kouzlem, velký kouzelník mi řekl, co je třeba udělat, a já jsem postupoval podle jeho pokynů. Dnes jsem hrdou ženou, protože můj manžel je se mnou přímo doma a čekáme naše druhé dítě díky doktoru Ajayimu, kouzelníkovi, pokud potřebujete pomoc kouzelníka s jakýmkoliv problémem, Dr Ajayi je to pravé osoba pro dokonalý a spolehlivý výsledek. Kontaktujte jeho číslo Viber nebo WhatsApp: +2347084887094 nebo e-mail: drajayi1990@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj přátelé, rád se podělím o zkušenost, kterou jsem měl při práci s doktorem Ajayim, procházel jsem těžkými časy ve vztahu, protože můj roční snoubenec najednou řekl, že bychom měli odvolat naši svatbu, že už o to nemá zájem Byl jsem zmatený a prosil jsem, abychom pokračovali v našich plánech na svatbu, ale můj snoubenec odmítl, což mě přimělo hledat pomoc jinde, a tak jsem se setkal s Dr. Ajayim online a vysvětlil mu svou situaci. Dr. Ajayi udělal kouzlo lásky a můj snoubenec se po několika dnech vrátil, klekl si na kolena, aby se omluvil. Díky Dr. Ajayi jsme šťastně manželé. Kontaktujte Dr. Ajayi Whatsapp: +2347084887094 nebo e-mail: drajayi1990@gmail.com Věřím, že bude schopen pomoci i vám.

    OdpovědětVymazat
  5. můj manžel je starostlivý a milující muž, ale asi 6 měsíců je ode mě a dětí vzdálen, už se nestará o naše blaho a doma sotva spí, několikrát jsem ho prosila, ale všechny mé prosby padnou na hluchý uši, abychom byli upřímní přátelé, těch 6 měsíců pro mě bylo peklo. Diskutoval jsem o svém problému s kamarádkou, kterou mi řekla o tomto skvělém kouzelnickém doktorovi jménem Dr AJAYI, který pomohl její sestřenici v manželství Byl jsem skeptický, ale rozhodl jsem se to zkusit, vysvětlil jsem vše, co se děje v mé rodině, doktoru AJAYI a on mi řekl Když jsem doma udělala určité věci, řídila jsem se všemi jeho pokyny a k mému největšímu překvapení se můj manžel třetího dne vrátil domů s tím, že neví, co ho to potkalo, že je mu líto, čím mě a děti utrpěl. , nyní opět žijeme jako rodina. Pokud potřebujete pomoc ve svém manželském domě, kontaktujte E-mail: drajayi1990@gmail.com nebo Whatsapp / Viber číslo: +2347084887094 Vracíme se, abychom mi poděkovali, to je slib

    OdpovědětVymazat
  6. Každý máme v životě své různé příběhy. Byly tam vzestupy a pády, ale byl jsem více zničený, když můj snoubenec, se kterým jsme chodili 6 let, řekl, že bychom měli náš vztah ukončit, nezažil jsem v životě takovou bolest, jakou jsem ten den cítil. Zeptal jsem se, co jsem udělal špatně, ale řekl, že je unavený, po 3 měsících odloučení jsem narazil na svědectví dámy, která mluvila dobře o doktoru Ajayim, kouzelníkovi, který pomohl mnoha lidem obnovit mír a lásku v jejich domově, i opravdu miluji svého muže a chci ho zpět do svého života, takže jsem oslovil doktora Ajayiho a vysvětlil jsem si, po několika konzultacích mi bylo řečeno, v čem je problém a co mám dělat, abych obnovil můj vztah, udělal jsem vše, co jsem ode mě požadoval, a po 72 letech hodin kouzla mě kontaktoval můj snoubenec a teď jsme šťastně manželé. Pokud potřebujete pomoc skutečného kouzelníka, můžete se spolehnout na doktora Ajayi a věřím, že budete mít opět důvod k úsměvu. Kontaktujte Viber / Whatsapp: +2347084887094

    OdpovědětVymazat
  7. Pozdravy
    Po tolika letech hraní v loterii je pro mě těžké vyhrát, věci pro mě byly těžké, tak jsem se rozhodl to probrat se svou kamarádkou, která mi pomohla, řekla mi o své zkušenosti s Dr. Ajayi, která jí pomohla přivést zpět svého manžela, který ji opustil, aby se oženil s jinou ženou a nechal ji se čtyřmi dětmi trpět sama, dále mi řekla, jak se setkala s Dr. Ajayi online. Byl jsem velmi ohromen, když jsem slyšel její příběh, a tak jsem jí řekl o svém neštěstí v loterie A představila mě Dr. Ajayi po všech mých sezeních s Dr. Ajayim, po týdnu jsem se rozhodl zkusit to znovu Nemůžu uvěřit, že jsem vyhrál tolik, že jsem nikdy nemohl uvěřit Díky Dr. Ajayi jsem teď žiju svůj vysněný život. můžete kontaktovat Dr Ajayi na Whatsapp: +2347084887094 nebo e-mail: drajayi1990@gmail.com pro pomoc.

    OdpovědětVymazat
  8. Chci velmi poděkovat velkému kouzelníkovi jménem Dr Ajayi za velké duchovní modlitby, které vykonal v mém životě tím, že mi po mnoha měsících rozchodu a osamělosti přivedl zpět mého bývalého milence. Díky tomu jsem přesvědčen, že jste posláni do tohoto světa, abyste zachránili lidi před zlomeným srdcem a také abyste nám pomohli najít řešení každého problému ve vztahu. pro ty z vás, kteří mají jeden nebo druhý problém ve vztahu, proč nekontaktovat doktora Ajayi, to je nejlepší místo, kde můžete vyřešit všechny své problémy, včetně nedostatku práce a povýšení, svazovacích a manželských kouzel, rozvodových a přitažlivých kouzel, hodně štěstí a kouzla lotto, kouzla plodnosti a těhotenství a také obchodní úspěch a nárůst zákazníků, vyhrané soudní případy a mnoho dalších. kontaktujte ho na e-mailu: drajayi1990@gmail.com nebo kontaktujte whatsapp +2347084887094

    OdpovědětVymazat
  9. Šťastný nový rok, modlím se, abys našel vše, co sis stanovil tento rok 2024, minulý rok jsem ve svém vztahu procházel těžkými časy, protože moje tříletá snoubenka se jednoho rána probudila a řekla, že odchází z domu a už tam není lásko se mnou, tohle mi opravdu zlomilo srdce, poklekl jsem ji prosit, aby se vrátila, ale všechny mé prosby byly marné, dokud jsem při surfování na internetu nepotkal doktora Ajayi. Četl jsem, jak pomáhal lidem, kteří procházeli problémy ve vztazích, někteří dokonce zmínili, že vyrábí bylinky na vyléčení jakékoli nemoci, na kterou si vzpomenete, to mě přimělo kontaktovat ho přes Whatsapp: +2347084887094 a vysvětlit mu problém, který mám se svou snoubenkou. Doktor Ajayi mi řekl, že udělá milostný rituál, který přivede mou snoubenku zpět během příštích 3 dnů, a co budu muset udělat, aby se to stalo, dodržel jsem všechny pokyny, jak bylo nařízeno, k mému překvapenému zaklepání mé snoubenky na dveře. po 4 měsících, co jsem s sebou nebral. Máte-li jakýkoli vztah nebo manželský problém, doktor Ajayi je muž, kterému můžete důvěřovat a požádat o pomoc.

    OdpovědětVymazat


Copyright © SVĚT MEZI ŘÁDKY | Šablona: Lucy Lillianne. Optimalizováno pro Firefox.